"Hoppas att Gerndt blir betraktad som oskyldig”

FOTBOLL

Tillbaka i landslaget - men beslutet kan omprövas

Foto: Alexander Gerndt.

Alexander Gerndt är tillbaka i landslaget för första gången sedan misshandelsdomen och avstängningen.

Men beslutet kan omprövas efter den kommande hovrättsförhandlingen.

– Vår förhoppning är ju att vi inte ska behöva hantera frågan utan att han blir betraktad som oskyldig när den förhandlingen sker, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Foto: Karl-Erik Nilsson.

Alexander Gerndt stängdes förra vintern av från landslagsspel efter den uppmärksammade misshandelsdomen. I maj valde förbundet att häva avstängningen och när Sverige möter Brasilien nästa onsdag finns 26-åringen återigen med i en landslagstrupp.

– Alexander är tillgänglig för spel. Sedan är det upp till förbundskaptenen. För oss är inte det här någon dramatisk fråga. Han var tillgänglig redan till sommarens EM, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

”Ska till hovrätten”

Hur ser ni på att det ändå pågår en rättsprocess?

– Ja, vi vet ju inte någon tidtabell och det var bland annat det som gjorde att vi tog ett beslut i maj månad. Efter vad vi förstått ska det till hovrätten men vi har ingen information om när. Rent hypotetiskt kan det ju innebär att frågan prövas på nytt.

Vad händer om förhandlingen inleds innan landskampen?

– Vi kan bara laga efter de beslut som finns. I dagsläget är det inget annat än att vi avvaktar nästa rättegång. När den är genomförd och dom fallit kan vi förhålla oss till den här frågan, om vi behöver.

Nilsson ser inte heller någon anledning att markera förbundets ståndpunkt kring våld i samhället extra nu när Gerndt är tillbaka.

– Jag tycker att både Erik och förbundet i alla lägen sedan frågan dök upp i december har varit oerhört tydliga i sakfrågan. Allt det är nog redan sagt. Där råder det inga tvivel om var vi står. Vi är emot all typ av våld. Det har vi också tydligt kommunicerat. Men just nu finns det en möjlighet att ta ut honom och då förhåller vi oss till det.

Kan bli rättegång i samband med kvalet

– Sedan får vi se om det finns anledning att ta upp frågan igen. Det är ju inte aktuellt innan det blir en hovrättsförhandling och just nu vet vi inte när det sker.

Hur hanterar ni det om det blir en rättegång i samband med VM-kvalet?

– Vi kan inte förhålla oss till något förrän vi har beslut från hovrätten. Då kommer vi hantera frågan. Vår förhoppning är ju att vi inte ska behöva hantera frågan utan att han blir betraktad som oskyldig när den förhandlingen sker.

ARTIKELN HANDLAR OM