Fagerlund: Gabbiadini trampade rakt på WBA

West Bromwich får lämna Premier League efter Southamptons sena mål

avFrida Fagerlund

FOTBOLL

West Bromwich skissade på statyn över Darren Moore.

Så kom Manolo Gabbiadini och trampade rakt på utkastet.

Nu får Southampton hoppas att det inte sker några mirakel.

Omkullvälta plastmuggar, tilltrasslade girlanger och konfetti utspritt över hela golvet. Just när alla har slumrat till och tror att festen är över drar någon upp stereon på högsta volym igen, och hela sällskapet får nytt liv och börjar dansa.

Lite så kändes detta avskalade skede av Premier League-säsongen. Ett läge där tabellen har sett mer eller mindre färdigkomponerad ut sedan februari, med undantag för vissa lag som vägrar låta sig själv lyckas (Tottenham) och andra som aldrig verkar ge upp (Chelsea).

Så, som en skänk från fotbollsgudarna ovan, belönas vi plötsligt med Swansea mot Southampton. Det är varken det största eller vackraste mötet för året, men försök att nämna ett som har varit viktigare. Utgångsläget inför kvällens batalj var lika kristallklart som Carlos Carvalhals liknelser är obegripliga, vinst för hans manskap och ett nytt kontrakt var nära, förlust och Mark Hughes skulle tillfälligt lägga beslag på det i stället.

Vid oavgjort kunde West Bromwich så smått börja skissa på Darren Moores staty.

West Bromwich höll på att lyckas med det omöjliga, men efter Southamptons mål är det kört.

För är det något vi har vetat sedan Swansea kom in i andra andningen under den frispråkige portugisens ledning, så är det att West Brom hade helt slut på luft. Tony Pulis tvingades kasta in handduken i november och knappt fem månader senare rycktes den även ur händerna på Alan Pardew. När Moore beträdde det läckande skeppet var det så långt under ytan att ingen trodde att det någonsin skulle kunna flyta igen. Tre vinster och två kryss senare och West Brom var på väg att ösas ur helt och hållet.

Men det hängde ju fortfarande på alla andra.

Att mötet på Liberty Stadium vägde tyngre än walesisk granit var det nog ingen som missade på den omtöcknade arenan. Åskådare bet på naglarna ner till banden, samtidigt som både Swansea och Southampton kände försiktigt på varandra till en början utan att våga sätta in den första stöten. En halvtimme senare skakade marken till när Charlie Austin äntligen delade ut en riktig arbetsuppgift åt Lukasz Fabianski, och därefter släppte båda lagen något på handbromsen utan att för den delen accelerera ansvarslöst.

Gabbiadini frälste Saints-fansen

Klockan tickade på, närkamperna blev känslokallare, uttrycken på läkarna desto mer ångestladdade. Rensades en boll undan sköts den helst bort till andra sidan Wales, Carvahal bytte ytterbacken Martin Olsson mot forwarden Tammy Abraham. Saints-försvararen Jan Bednarek knockades halvt medvetslös och Hughes svarade med att slänga in Manolo Gabbiadini, anfallaren som strålade under våren 2017 men som under säsongen 2018 lyst desto svagare. Därför var det givetvis symboliskt att det var just han som tryckte in det förlösande ledningsmålet efter en stökig situation i Swanseas straffområde i den 72:e matchminuten.

De tillresta Southampton-fansen vrålade av glädje, resten av frustration. Någonstans kring West Bromwich suckade säkert Darren Moore tungt och började förbereda avskedstalet.

Oansvarigt att inte behålla honom

Den här gången gick det inte vägen, vi fick inte den romantiska historien om den sensationella upphämtningen och det må så vara.

Om segermaskinens bränsle var en effekt av att Alan Pardew inte längre var där är svårt att säga, ett ombyte innebär ju nästan alltid en positiv injektion. Men ingen kan ta ifrån Darren Moore vinster mot tränare som Rafael Benitez, José Mourinho och nu senast Mauricio Pochettino och delvis därför vore det oansvarigt av West Bromwich att även byta ut honom. På sin korta tid hann Moore täppa till läckor i försvaret, och framför allt få spelarna att ro båten som ett lag. Det är bara att hoppas att klubbens styrelse hann se det också.

För Southamptons del är det nya kontraktet nästan helt signerat, allt som krävs är en sista omgång där inga under sker.

Carlos Carvalhal, däremot, är farligt nära att ha sagt sin sista floskel i Premier League för den här gången.

Laddar Matchlista
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM