Anton Salétros om utvecklingen i AIK

I fjol blev han utlånad till ungerska Ujpest, men redan efter fem månader gick vägarna hem till AIK igen.

Nu gör Anton Salétros, 22, succé i stockholmsklubben och efter elva spelade matcher leder han den interna skytteligan på tre mål.

– Jag har fått spela många matcher i rad och det ger såklart ett starkare självförtroende, säger Salétros.

Följ ämnen i artikeln

Han har varit i AIK sedan 2010 och via ungdomsled har Anton Salétros klättrat i näringskedjan och fått en given roll i lagbygget 2018.

Men vägen dit har knappast varit rak – 22-åringen hade till en början svårt att ta en ordinarie plats, och så sent som i fjol lånades han ut till den ungerska klubben Ujpest.

– Jag fick ett erbjudande om att bli utlånad och jag kände att det låg rätt i tiden. Det var en bra erfarenhet att komma ut och se lite annat än det jag var van vid, säger mittfältaren.

Men redan efter sex månader och fem matcher för Ujpest var han tillbaka i klubben närmast hans hjärta. Trots att utlandssejouren inte blev så lång som han trott lärde sig Anton Salétros mycket.

– Det är mycket som skiljer sig i deras sätt att se på fotboll i Ungern, det är andra träningssätt där kontrasterna är lite större mot det vi är vana vid i Sverige. Det är lite mer gammaldags tänk där de tränar lite hårdare med mycket löp, så jag känner ändå att jag fick ut mycket under den lilla tid jag var där.

”Min rätta position”

Och det är en spelare med nytt självförtroende som Sportbladet pratar med. Anton Salétros har gått från att vara ett osäkert kort till ett nyttigt vapen både offensivt och defensivt för tränare Rikard Norling. På sex starter och fem inhopp har mittfältaren svarat för tre mål och två assist.

– Jag har fått spela många matcher i rad och det ger såklart ett starkare självförtroende. Såklart betyder det mycket att jag får spela på min rätta position. Förra gången jag spelade under Rikard (Norling) var det mycket som wingback och där är det lite svårare att nå prestationerna som jag hittills gjort. Men mycket ligger även i att jag tränat väldigt hårt med egen fystränare och vill framåt.

Även Rikard Norling är imponerad över mittfältarens utveckling och förmåga att blicka framåt.

– Anton har utvecklats sedan sist han var här. Han har varit skillnaden i många matcher, han var ju absolut det i dubbelmötet mot Sirius. Anton är en sån som har blicken lite längre upp än bara här och nu för sitt egen fotbollsutveckling, säger Norling.

Stolt över U21-platsen

Men det är inte bara en Anton Salétros i ny skepnad. Hela laget andas självförtroende, vilket i fjol stundtals saknades. Efter elva matcher placerar sig AIK på en andraplats, med en match mer spelad och två poäng efter rivalen Hammarby.

– Vi har ett väldigt bra lag och Rikard har varit här ett tag nu och verkligen satt sin prägel på vårt försvarsspel. Det har fortsatt från slutet på förra året tills nu, säger Salétros.

Hans framgångar på plan har inte gått obemärkt förbi och i torsdags fick han beskedet att han återigen får representera U21-landslaget under Roland Nilssons styre.

– Sen Roland tog över har jag fått spela alla matcher utom två. Det är såklart en ära, och det ska bli kul att få representera Sverige i sommar också.

I dag tar AIK emot serietrean IFK Norrköping på Friends Arena och det är ett Norrköping som smugit under radarn.

– Det kommer bli grymt kul att möta dem. Som du säger, fokus har legat mycket på oss och ”Bajen” men Norrköping har gjort det bra. Det skiljer bara en poäng och de har ju också en match färre spelad så det blir kul.

Vad förväntar du dig av matchen?

– På plan förväntar jag mig att det kommer bli en bra match mot ett lag som har många starka spelare, men vi har hemmaplan och där brukar vi vara bra. På läktaren förväntar jag mig ett riktigt bra drag som det alltid är, säger
Anton Salétros.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.