Här poserar Salah med kritiserade ledaren

avErik Karlsson

FOTBOLL

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov kallas ”Putins pitbull”, anses ansvarig för fängslande av människorättsaktivister och för förtryck av bland annat homosexuella.

Men Egypten valde ändå att förlägga sin VM-bas i delstaten och i går poserade Mohamed Salah med den kritiserade ledaren.

– Han är en perfekt person, sa Kadyrov om Salah enligt RT.com.

När det stod klart att Egypten valt att förlägga sin VM-bas i delstataten Tjetjeniens huvudstad Groznyj möttes de av massiv kritik från omvärlden.

Den djupt religiösa ledaren Ramzan Kadyrov har bland annat anklagats för att ha fängslat och torterat homosexuella och har slagit ner hårt på all form av politiskt motstånd. Han kallas ”Putins Pitbull” och i The Guardian beskrivs han som en viktig rysk länk till Mellanöstern och övriga delar av den muslimska världen.

14 olika människorättsorganisationer skrev ett protestbrev till Fifa där man varnade för konsekvenserna av att tillåta en VM-bas i delstaten.

Salah förblev tyst

”Baserat på våra erfarenheter i regionen är vi bekymrade över att Kadyrov kommer utnyttja valet av att ha träningsbas i Grosnyj för att främja sin egen trovärdighet och prestige. Det kommer i så fall bara att förvärra situationen för människorättsaktivister, speciellt kritiska röster i regionen, inför, under och efter världsmästerskapet”, skriver man bland annat.

1 av 4 | Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Och knappt hade Egypten landat innan PR-arbetet hade börjat för Kadyrov. När resten av laget tränade poserade den skadade Mohamed Salah tillsammans med Kadyrov inför jublande åskådare på stadion som är döpt efter presidentens far Akhmat Kadyrov, som mördades i ett attentat 2004.

– Jag rankar Egypten som ett av världens starkaste lag och Mohamed Salah är världens bästa fotbollsspelare och totalt sett också en perfekt person, sa Kadyrov enligt Russia Today.

Mohamed Salah uttalade sig inte i samband med fototillfället och vad han anser om den tjetjenske ledaren förblir oklart.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Spelschema fotbolls-VM: Grupp A 00:12
ARTIKELN HANDLAR OM