Fotbollsspelarens advokat: ”De hade en kärleksrelation”

avSusanna Nygren

Idag inleddes rättegången mot den allsvenske spelare som åtalats för våldtäkt mot barn. Åklagaren menar att mannen varit drivande och syftet var att ha sex med den 14-åriga flickan.

Idag framkom nya uppgifter – spelaren och flickan ska ha varit ett par en tid. Det hävdar i vart fall hans försvarsadvokat Mikael Sundman.

– De hade en kärleksrelation. De var ett par under en period, säger advokat Mikael Sundman.

Den misstänkte fotbollsspelaren var iförd handfängsel när han leddes in i rättssalen. Han var klädd i en grå och svart luvtröja och dolde ansiktet delvis under luvan. 

När spelaren kom in i rättssalen tog han ned huvan och satte sig bredvid sin försvarsadvokat.

– Han har inget att dölja och kommer inte försöka dölja sitt ansikte under rättegången, sa Mikael Sundman, försvarsadvokat.

Foto: BILDBYRÅN

Spelaren riskerar flera års fängelse för två fall av våldtäkt av barn mot en flicka. Brottet består av att han ska ha haft sex med en flicka under 15 år. Övergreppen ska ha skett i en lägenhet hösten 2016 och på en offentlig toalett sommaren 2107.

– Om han döms är det lägsta straffet två års fängelse, sa Rikard Darell, åklagare.

När rättegången inledes förklarade Rikard Darell att han yrkar på att mannen utvisas från Sverige och förbjuds att återvända på 10 år. Målsägarbiträdet krävde att mannen ska betala 200 000 kronor i skadestånd till flickan.

På grund av att det rör sig om ett sexualbrott begärde domaren att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar – varpå media och åhörare fick lämna salen.

Åklagaren har byggt åtalet på att mannen endast var ute efter sex. Han ska ha tjatat på den 14-åriga flickan och övertalat henne att ha sex – trots att hon först sagt nej.

Idag släppte advokaten nya uppgifter som talar mot detta. Enligt advokat Mikael Sundman hade flickan och spelaren en relation.

– De var ett par under en period. Det finns dokumenterat, sa han när rätten bröt för paus.

Trott att hon var 16

Spelaren förnekar brott men har medgett att han har haft sex med offret. Det ska dock inte ha skett vid de tidpunkterna som åklagaren menar.

–Vi vidgår att det har varit en sexuell kontakt. Men det har inte varit vid de här tillfällena och min huvudman har uppfattat målsägande som om hon var 16 år, sa försvarsadvokat Mikael Sundman.

Spelaren har varit frihetsberövad sedan den 31 januari. Han är också avstängd från sin klubb utan lön.

– Det har varit ett avbräck under tiden han har varit frihetsberövad. Vi har förhoppningen om att detta ska kunna komma igång igen så småningom. Han har hållit sig i form och är angelägen om att kunna fortsätta i sin bransch, säger Mikael Sundman.

Han tror inte att spelarens karriär är över och menar att han borde kunna komma tillbaka tills sin klubb.

– Det tror jag. Men jag ska inte lägga mig i det sportsliga, säger han.

Sportbladet har sökt ledningen för spelarens klubb för en kommentar.

Bevisen mot spelaren består bland annat av konversation som han och flickan har haft på sociala medier. Rättegången i tingsrätten kommer pågå under fyra dagar. Den 18 maj håller åklagare slutplädering. Ytterligare en man åtalas i målet. En 22-årig man misstänks för sexuellt utnyttjande av flickan.

ARTIKELN HANDLAR OM