Allsvenskan i fotboll

Klubbledning i krismöte om att spelare dejtade ung flicka

Av: 

Susanna Nygren

FOTBOLL

I dag inleds rättegången mot den allsvenske spelare som åtalats för våldtäkt mot barn.

I förhör med spelarens klubbchef framgår det att klubbledningen visste om att han träffade en ung flicka – och varnade honom för att dejta unga flickor.

Trots varningen ska spelaren ha fortsatt att träffa unga flickor. Två månader efter ska han haft sex med en annan flicka under 15 år. Händelsen rubriceras som våldtäkt mot barn.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

En allsvensk fotbollsspelare har suttit häktad sedan februari misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn. Offret är en flicka under 15 år. Det ena övergreppet ska ha skett på en offentlig toalett den 1 juni, 2017. Det andra ska ha ägt rum i september året innan.

Sportbladet har tagit del av polisförhör med klubbchef i den fotbollsklubb han tillhörde vid brottstillfället. Där framgår det att spelarens klubb kände till att han dejtade för unga flickor och varnade honom för det.

Klubbchefen berättade i förhör att en orolig mamma hörde av sig via mejl i juli 2016 angående att spelaren umgicks med hennes unga dotter.

Ringde upp mamman

Klubbchefen ska ha ringt upp mamman. Under samtalet med mamman ska han ha frågat henne om hon ville polisanmäla spelaren. Det ska hon inte ha velat. Däremot ville hon att ledningen talade allvar med spelaren.

Kort därefter höll klubbledningen ett möte med spelaren angående att han träffade flickan. Klubbchefen uppger i polisförhöret att några andra ledare i klubben deltog – själv var han inte med. Ledarna ska ha påtalat för spelaren att det var olämpligt att träffa unga flickor.

”Att han skulle tänka sig för vem han hade kontakt med. Att han inte skulle ha kontakt med yngre tjejer”, sa klubbchefen i förhör.

Efter mötet trodde klubbchefen att saken var utagerad. Han hörde inget mer från mamman till den aktuella flickan.

När Sportbladet ringer upp klubbchefen är han fåordig.

– Vi lämnar inga kommentarer överhuvudtaget. Ingen i klubben lämnar några kommenterar, säger han. 

Åklagare Rikard Darell uppger till Sportbladet att detta var en annan flicka än den som spelaren nu åtalas för att ha våldtagit.

Nekar till brott

Fotbollsspelaren nekar till brott men medger att han haft sex med den aktuella flickan vid ett tillfälle. Han ska dock inte ha känt till att hon var under 15 år. Flickan har uppgett i förhör att hon inte ville ha sex med spelaren men att han ska ha övertalat henne.

Vid ett tillfälle ska han ha velat att de skulle ha sex utomhus. När flickan sa nej gick de till en offentlig toalett. Hon ska ha velat gå på toaletten för ”att fixa till sig”. Mannen ska då, till hennes förvåning, ha följt med in på toaletten och sagt till henne att lägga sig på golvet så att de kunde ha sex. Hon gjorde som han sa eftersom hon var rädd för honom, säger hon i förhöret.

Efter händelsen berättade flickan för sin mamma att de hade haft sex. Mamman uttryckte att hon ville träffa spelaren. När spelaren fick veta det ska han ha sagt ”Nej, Jag vill inte. Varför berättade du för din mamma? Du vill att jag ska hamna i fängelse.”

”Klart och tydligt att hon sagt nej”

Åklagare Rikard Darell menar att det inte har förekommit något hot från mannens sida vid gärningstillfället. Däremot beaktar han flickans ”Nej” i brottsrubriceringen.

– Det kan ju vara så att hon ställer upp även om hon inte vill. Det är ju klart och tydligt i förhöret att hon sagt nej. Det väger vi in i brottsrubriceringen, säger Rikard Darell, åklagare.

Han förklarar att det inte varit frågan om en kärleksrelation. Det har varit spelaren som har varit drivande för att träffas och syftet var enbart att ha sex. Vilket är en försvårande omständighet.

– Det är så praxis ser ut. Man tar hänsyn till om det har varit en kärleksrelation mellan två parter, säger Rikard Darell, åklagare.

Rättegången inleds i dag, måndag 7 maj. Bevis består bland annat av konversation som spelaren och flickan haft på sociala medier

Sportbladet har sökt spelarens advokat för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvensk stjärna misstänkt för våldtäkt mot barn

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Våldtäkt