Sverige vill vinna stort mot Kroatien

avHenrik Lundgren

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Fridolina Rolfö vill att Sverige öser framåt.

GÖTEBORG. Tre poäng mot Kroatien är ett måste.

Men också en god möjlighet att förbättra målskillnaden inför ”finalen” mot Danmark.

– Det kan bli avgörande på slutet så det är något vi måste tänka på, säger Fridolina Rolfö.

Sverige leder VM-kvalgruppen tre poäng före Danmark och fem poäng före Ukraina. I teorin kan Ukraina, som möter Danmark på fredag och sen Sverige i dubbla möten, ta hem gruppsegern, men allting talar för att det blir en avgörande match om gruppsegern i september mellan Sverige och Danmark.

– Det tror jag säkert att det blir, jag kan inte se Danmark tappa poäng mot Ukraina. Jag tror att med allt de gått igenom och sättet de tappade poängen på mot oss så är revanschlusten ganska stor, säger Caroline Seger inför Sveriges match mot Kroatien på torsdag.

”Något vi måste tänka på”

Efter den svenska segern på walk over förra hösten har blågult +13 i målskillnad. Danmark har +7.

– Målskillnad är alltid bra, skulle det komma till den sista matchen mot Danmark så blir det jätteviktigt. Men för oss är det viktigt att bara spela bra fotboll och vara noggranna i avslutsfasen. Vi får inte hänga upp oss på målskillnaden. Så länge vi tar tre poäng så är vi hela tiden i förarsätet.

Kroatien ligger sist i gruppen med två poäng. Man lyckades förvisso få oavgjort på bortaplan mot både Ungern och Ukraina, men de tre senaste matcherna har givit tre förluster och och 1-10 i målskillnad (Danmark 0-4, Ukraina 0-3, Ungern 1-3). I den näst sista omgången möter de Danmark på bortaplan, vilket gör en svensk storseger på torsdag än viktigare. Fridolina Rolfö fokuserar öppet mer på en storseger än vad Seger gör.

– Självklart jätteviktigt, att göra mål är något vi alltid strävar efter. Och målskillnaden kan bli avgörande i slutet, så det är något vi måste tänka på. Både mot Kroatien och mot Ukraina nästa vecka, säger hon.

Sverige slog Kroatien med 2-0 i Peter Gerhardssons första landskamp förra hösten. En speciell match, som spelades i regnoväder och på en dålig plan.
– En väldigt annorlunda match och vi fick inte direkt den matchbilden som vi önskade oss. Men om vi ser till den matchen så har vi jättestora möjligheter att skapa chanser och göra mål om vi håller uppe tempot. Ett bra passningsspel blir nyckeln.
Matchen spelas på Gamla Ullevi på torsdag. I dag var närmare 6 700 biljetter sålda. Gruppsegraren går till VM nästa sommar, medan de fyra bästa grupptvåorna gör upp om en sista plats till turneringen.

ARTIKELN HANDLAR OM