Fotboll

Jagar 23:e titeln: ”Tidigare var jag ingen”

Av: 

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Lyons kapten jagar sin 23:e stora titel – som 27-åring

Innan hon hittade sin plats på jorden i Lyon var hon ”ingenting”.

Wendie Renard har sedan sprängt gränser under hela sin karriär.

Efter den tolfte raka ligatiteln går den resliga världsbacken nu för sin femte Champions League-titel med klubben.

Agenten Luc Labonne säger att hon är väldigt mogen, och att hon tänker som en 40-årig kvinna.

Det är inte så konstigt heller för en spelare som blev kapten i klubblaget som 18-åring och i landslaget fyra år senare.

Wendie Renard är 27 år och har fyllt på sitt fotbolls-cv med betydligt mer än de allra flesta fotbollsproffs vågar drömma om.

Och den franska kaptenen har långt ifrån tappat farten i den titeljakt hon sysslat med sedan hon kom till segermaskinen Lyon redan 2006.

”Hade inga tröjor att träna i”

Tidigare i maj tog hon sin hissnande tolfte raka ligatitel med den franska dominanten och den 1,87 meter långa backen har blivit själva sinnebilden för en ledare som aldrig tröttnar på att vinna. Med tiden har hon blivit den enda spelare som har varit med på klubbens hela resa mot den trivsamma toppen.

– Laget blev professionellt först 2009, så jag har sett utvecklingen. Mellan 2006 och 2009 var vi inte så organiserade, vi hade inga tröjor att träna i till exempel. När jag skrev på mitt första professionella kontrakt 2009 så var det en dröm, säger hon enligt leprogres.fr.

Strax därefter gjorde Renard debut i det franska landslaget och när hon redan som 22-åring fick hedersuppdraget som kapten betydde det otroligt mycket inte bara för henne själv utan kanske framför allt för hennes mamma.

– Jag lät henne höra nyheten på radio och ringde henne senare. Hon blev rörd. Jag ringde henne lite senare, hon var jättestolt och jag tror att hon hade gråtit lite. För bara åtta år sedan var jag på Martinique med henne, jag var ingen. Idag representerar jag mitt land och har blivit en förebild, säger hon enligt socceramerica.com.

Wendie Renard, döpt efter Wendy i Peter Pan, föddes på den franska ön Martinique i Västindien där hon tidigt drömde om att bli fotbollsstjärna. När hon såg det franska landslaget spela på tv, sa hon till sin mamma: ”Oroa dig inte, jag kommer snart bära den dräkten”. I skolan skrev hon dessutom en text om hur hon skulle växa upp och bli en professionell fotbollspelare men fick höra av rektorn att det inte fanns ett sånt jobb.

”Svettas medan vissa är på semester”

Men under det senaste decenniet har Renard visat att hon är en av de bästa fotbollsspelarna på damsidan. Medan flera andra storklubbar i Europa tagit längre tid på sig att satsa på sina damer har Lyon abonnerat på titlar under de senaste åren. I ligan är de så dominanta att målskillnaden och segrarna framstår som bisarra.

Att de i maj månad står inför en Champions League-final har nästan blivit en vana. Under torsdagskvällen är det Wolfsburg, med svenska Nilla Fischer, som står för motståndet. Renard har chansen att knipa sin femte Champions League-titel med sin franska klubb. Blir det så skriver Lyon in sig i historieböckerna med flest segrar av alla (Frankfurt har också fyra).

Hon tror att erfarenheten av stora matcher kommer att bli avgörande.

– Det hjälper till att undvika stress. Varje dag drömmer vi om att spela den här typen av match. Du måste bara njuta av ögonblicket och inte förstöra allt du gjort sedan försäsongen. Medan vissa är på semester eller dricker en liten cocktail på stranden jobbar vi och svettas. Det gör vi för att vinna troféer och i slutändan hoppas jag att historien blir vacker, säger Renard.

Förra året förlängde hon sitt kontrakt med fem år, fram till 2022, så det lär bli betydligt fler titlar för backjätten i Lyon, som hon nu jagar sin 23:e stora titel med.

Trots det var hon frestad att byta klubb.

– Efter elva år tvekade jag mycket och ville ha nya utmaningar. Men Lyon är konkurrenskraftigt och jag vill fortfarande vinna troféer här, sa hon på en presskonferens då.

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Frändén: De visste inte vad Hegerberg hade i kikaren

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll