Pia: ”Stackaren fick ingen hjälp av oss”

FOTBOLL

Rotterdam, Holland. De svenska stjärnorna har bara en träning kvar inför mötet med Schweiz.

Där måste de kvickt sätta en ny taktik så att inte Lotta Schelin blir isolerad igen.

– Hon hade jättemycket yta, men stackaren hade ingen hjälp från oss, säger Pia Sundhage.

Efter segern mot Norge hade startspelarna vilodag på hotellet. Återhämtningen var välbehövd, men nu återstår bara en träning inför lördagens kvalmatch mot Schweiz.

Fysiskt är det okej. Taktiskt blir det stressigare eftersom mötet med Norge blottade brister i förmågan att hålla fast bollen högt upp i banan. Så får det inte se ut mot Schweiz, som i fjol kontrade sönder svenskorna och vann med 3–1.

– Vårt anfallsspel blir ju… hallå? Jag tror att vi kan göra det bättre. Om det hamnar på samma sätt (som mot Norge), om de flyttar fram folk och vi vill täppa till, vill vi ha ett motdrag i två passningar. Då måste vi placera spelarna lite annorlunda, säger Pia Sundhage.

”Måste löpa ännu mer”

Ska bollen upp från försvaret till en anfallare? Eller kanske till Seger?

– Det är precis det. Vart ska bollen? Vi löpte mycket men måste löpa ännu mer för att det inte ska bli som med Lotta i går. Hon hade jättemycket yta, men stackaren hade ingen hjälp från oss. Vi stod nästan och tittade. "Hm, får se hur många sekunder som går...". Det är alldeles för passivt för att det ska bli bra.

Pia lägger till:

– Vi behöver en taktik för att hjälpa om det nu är Lotta eller vem det är.

Ny taktik på gång

Så en ny taktik ska alltså ordnas fram över dagen. Om den fungerar kan den säkerligen bli nyttig också på onsdag mot Holland, som är kvalets sista match.

Lotta Schelin är lätt sliten efter onsdagens insats men hoppas kunna starta båda de kommande kvalmatcherna. Fysiskt är hon i toppslag, så stämmer bara taktiken har hon massvis att ge.

– Jag har haft den känslan de senaste tre-fyra veckorna. När vi spelade mot Paris kände jag mig väldigt pigg. Då vill man få ut maximalt av det och ge mycket till gruppen, säger Schelin.