”Jag ska komma med i truppen”

FOTBOLL

Tränar inte fullt men Ekdal säker på EM-plats

Albin Ekdal genomför på söndagen sitt första träningspass med spel sedan ryggskadan.

Nu tycker 26-åringen själv att han ska finnas med i EM-truppen som lämnas in den 31 maj.

– Som det känns nu ska jag komma med, säger mittfältaren.

Foto: Bildbyrån
Ekdal på dagens pressträff.

Det var den 7 maj som Albin Ekdal föll olyckligt under ett besök på en nattklubb i Hamburg och skadade ryggen. Sedan dess har 26-åringen kämpat för att komma tillbaka och uppfylla sin dröm om EM-spel i Frankrike.

”Svar nog för grönt ljus”

Under den första landslagsveckan i Stockholm har mittfältaren dock bara kunnat köra individuell träning vid sidan av gruppen – fram tills på söndagen. Efter att ha fått grönt ljus att återigen kunna delta i spelövningarna räknar Ekdal nu med en EM-plats när truppen lämnas in den 31 maj

– Jag räknar med att vara med där ja, säger mittfältaren.

Har ni satt någon exakt tidpunkt för när ni måste bestämma er?

– Nej, det har vi väl inte men den 31:a blir ju en sådan tidpunkt mer eller mindre. Men jag vet inte exakt vad Erik behöver se innan han tar det beslutet. Han har ju sett att jag mår bra i huvudet och springer för fullt. Kroppen svarar bra och det är för mig personligen svar nog för att det ska vara grönt ljus. Sedan vad staben vill se vet jag inte exakt.

Pratar ni inte om det?

– Jo, det är klart att vi snackar om det men vi har inte satt ett direkt mål att ”du måste löpa 100 meter på tolv sekunder annars kommer du inte med”. Vi har inte satt något sådant exakt mål utan i slutändan är det Erik som bestämmer. Jag gör det staben vill fram tills dess och sedan hoppas jag självklart på att komma med och som det känns nu ska jag komma med.

”Ska inte gå in mot Zlatan”

Söndagen markerade också ett stort framsteg i rehabiliteringen när mittfältaren för första gången återigen kunde kliva in i närkamper. Men alla får inte tackla honom riktigt än.

– Såret skulle egentligen behöva lite mer tid att läka och muskeln är lite skadad men jag tror det mest handlar om smärtan. Läkarna har gett mig rådet att känna efter hur min kropp känns och jag känner mig otroligt mycket mer piggare än jag gjorde för en vecka sedan och då är det egentligen bara tuta och köra. Sedan kanske man inte ska gå in i en närkamp med Zlatan efter två veckor utan det kan vänta några dagar till.

Framför Albin Ekdal ligger nu en ytterligare upptrappning av träningen med hopp om att vara i fullt slag om tre till fyra dagar. Måndagens möte med Slovenien i Malmö är därmed inte aktuellt men Ekdal ska vara valbar till generalrepetitionen mot Wales på Friends Arena den 5 juni.

ARTIKELN HANDLAR OM