Superettan 2016

Budgetsatsning av Sirius i allsvenskan

Av: 

Henrik Lundgren

FOTBOLL

HALMSTAD. Klart för allsvenskan.

Nu satsar Sirius, men utan huvudsponsor och möjligheter till stora värvningar.

– Det behövs säkert en satsning, men inte i samma omfattning som tidigare, säger klubbens ordförande Lasse Svensson.

LÖPSEDEL! Hylla Sirius – beställ ditt eget segerlöp här!

Sirius vandring från konkursmässigt division ett-lag 2011 till allsvensk nykomling 2017 har till stor del skett tack vare miljardären Bengt Ågerup. 2011 betalade han klubbens skulder och köpte klubbens spelare med målsättningen att ge Uppsala ett elitlag i fotboll.

I dag är dem det, men Ågerup och hans pengar är borta. FIFA har förbjudit tredjepartsägande så tidigare under säsongen lämnades ägandet av spelartruppen tillbaka till Sirius, och de 6-7 miljoner kronor som Ågerup årligen pumpat in i klubben kommer inte att komma nästa säsong.

Två spelare kvar hemma

Och klubbens ekonomi var redan tidigare i dåligt skick. För ett år sedan beviljades inte klubben elitlicens till en början, utan fick lämna in en handlingsplan. Och när man i kväll i Halmstad spelade en av klubbens viktigaste matcher i modern tid så fanns bara fem spelare på avbytarbänken, de sista två som tillåts lämnades hemma av ekonomiska skäl.

– Det kostar pengar att driva elitfotboll, Superettan är inte de rika klubbarnas serie. Och vi får bara byta tre spelare, så då anpassade vi oss och tog med fem i stället för sju. Det gick bra till slut, säger tränaren Kim Bergstrand.

Sirius har under Bergstrand byggt upp en organisation och ett lag. Spelmässigt imponerade de mot Halmstad, men steget till allsvenskan är stort.

– Vi är oerhört bra. Vi har ett stabilt spel, oavsett om vi vinner eller förlorar så är det ändå vi som håller i spelet. Jag tror att vi är ett allsvenskt lag, det tror jag, säger klubbens ordförande Lasse Svensson.

Behövs det förstärkningar?

– Ja, det gör det.

Och finns den möjligheten?

– Ja, Uppsala är en bra stad att bo i, haha.

”Blir mer pengar nu”

Men någon stor satsning kommer det inte bli tal om för den nyblivna allsvenska klubben. Bidraget från SEF går från 5,5 miljoner till 11 miljoner tack vare avancemanget, men kostnaderna i allsvenskan ökar också.

– Det blir ju mer pengar nu när vi går upp, och så får vi se vad det innebär med sponsorer och så också, det har varit ganska trögt i Uppsala. Det kan ju förhoppningsvis bli lite bättre nu.

Sirius är nu ett allsvenskt lag för första gången sedan 1974. Lasse Svensson var med redan då.

– Då köpte vi bara spelare, och det var inget lyckat sen när pengarna inte fanns. Nu finns det en bättre grund. Det behövs säkert en satsning, men inte i samma omfattning som tidigare.

Mer publik också? Nya arenan ska stå klar 2020?

– Ja, det är klart. Vi ska möta Hammarby, Djurgården, Malmö och Göteborg. Det kommer att bli ett jädra tryck på biljettförsäljningen. Arenan är inte optimal, men den nya är klubbad och pengarna är framme. Bara det gör ju att vi känner tillförsikt.

LÖPSEDEL! Hylla Sirius – beställ ditt eget segerlöp här!
Publisert:

LÄS VIDARE

Bolin: Sirius snudd på överlägset bäst

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan 2016

IK Sirius FK

Uppsala

Superettan

Allsvenskan i fotboll