Landslagsspelaren i tvist med agent

Foto: Pontus Orre
Victor Nilsson Lindelöf och agenten Per Jonsson.

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Agenten Per Jonsson och Victor Nilsson Lindelöf har hamnat i en tvist.

Jonsson kräver rätt till ersättning för kontraktsavtalet mittbacken skrev med Benfica i juni 2015.

– En del i vår bevisning är att det finns ett orsakssamband mellan det jobbet Per Jonsson har gjort och det kontraktet Victor skrev under, säger advokaten Stefan Alvén.

– Jag följde Fifas regler och förhandlade på egen hand, säger Nilsson Lindelöf.

Sportbladet har tagit del av dokumenten från tingsrätten.

Bakgrunden till den pågående tvisten är ett kontrakt som skrevs mellan agenten Per Jonsson och Victor Nilsson Lindelöf i november 2014. Kontraktet skrevs över två år.

Skrev kontrakt med Benfica

Enligt Jonsson står det i avtalet att han har rätt till 8,5 procent av bruttogrundlönen som försvararen får rätt till vid nytt avtal som agenten har varit med och förhandlat fram. I juni 2015 skrev Nilsson Lindelöf på ett femårskontrakt med Benfica, utan att Per Jonsson fick någon ersättning.

Agenten yrkar att han har ensamrätt till ersättning enligt det standardkontraktet som Nilsson Lindelöf ingått. Försvararen har inte invänt mot ensamrätten, men hävdar att han självständigt fört diskussioner med Benfica och skrivit på ett femårskontrakt. Han hänvisar till artikel 14 i SvFF:s reglemente som säger att ”Spelare har, oavsett av vad som föreskrivs i detta reglemente, alltid rätt att föra egen talan i förhandling om anställningsavtal.”

– Jag har följt reglerna, och enligt Fifas regler för det avtalet jag skrev har jag förhandlat på egen hand. Jag upplevde att det var saker som inte sköttes på rätt sätt och därför valde jag att sköta det själv, säger Nilsson Lindelöf.

”Står inte med i avtalet”

Per Jonsson menar att artikel 14 inte är tillämplig eftersom agentreglementet upphörde att gälla den 1 april 2015, och anser att Nilsson Lindelöf borde ha känt till det.

Sportbladet har varit i kontakt med Jonssons advokat Stefan Alvén.

– I tidigare agentregelverk fanns det en artikel 14, att spelaren hade en rätt att föra förhandling själv. Men artikeln är en bestämmelse i ett tidigare regelverk, det står inte med i avtalet mellan parterna. Den regeln finns inte och togs bort i april 2015. Och då kan man inte hänvisa till den längre. Och oavsett om den bestämmelser finns eller hade gällt så måste man säga till sin agent som har ensamrätt att man vill förhandla själv innan agenten har påbörjat sitt arbete, säger Alvén.

”Andra människor som störs”

Jonsson hävdar att han var med och medverkade till Nilsson Lindelöfs avtal med Benfica. Men försvararen dementerar.

– Jag följde Fifas regler och förhandlade på egen hand.

EM börjar snart. Störs du av det här?

– Nej, inte alls. Jag har full fokus på fotbollen och EM. Däremot finns det andra människor som störs av det tydligen.

Har du avslutat ditt samarbete med dem?

– Ja.

”Dokumenterat i mejl och sms”

Tvisten mellan parterna har hållit på sedan i vintras.

– En del i vår bevisning är att det finns ett orsakssamband mellan det jobbet Per Jonsson har gjort och det Victor skrivit under. Vi har begärt att se kontraktet och det är därför vi har vänt oss till tingsrätten. Efter de påtryckningarna har Victor lämnat över sitt avtal. Det avtalet är en direkt kopia av det Per Jonsson har förhandlat fram med Benfica, säger Alvén, som menar att det finns bevis.

– I det här fallet har Per Jonsson förhandlat med Benfica under en längre period, det finns dokumenterat i mejl och sms, även via artiklar i media. Han har uttalat sig som agent för Victor, och spelaren var nöjd med hur förhandlingarna gick med Benfica. Det fanns ett kontrakt i slutet av maj som Per Jonsson hade förhandlat fram.

Gjort succé i Portugal

Victor Nilsson Lindelöf har haft en succévår med Benfica. Han tog en ordinarie plats i backlinjen, spelade Champions League och avslutade säsongen med liga- och cuptitel.

Han spelade till sig en landslagsplats och slåss mot Erik Johansson om mittbackspositionen bredvid Andreas Granqvist under EM.

Om agenten Per Jonsson får rätt i skiljetvisten får han rätt till ersättning för kontraktet från i fjol. Han kan även få rätt till provision om Nilsson Lindelöf skriver ett nytt kontrakt fram till och med den 31 oktober 2016.

– Per Jonsson vill att skiljenämnden ska fastställa att han har rätt till ersättning. Att det avtalet som de har ingått gäller och enligt det avtalet har Per Jonsson rätt till ersättning, säger Alvén.

Efter framgångarna i Benfica uppvaktas Nilsson Lindelöf av flera utländska storklubbar.

Sportbladet har sökt agenten Per Jonsson, men han vill inte kommentera tvisten. Han hänvisar till advokaten Stefan Alvén.