Lagerbäck: Kan Grekland kan vi

avRobert Laul

FOTBOLL

Hoppas på EM-guld i nationens första Europamästerskap

Foto: Robert Laul
Lagerbäck och Island på plats i Frankrike.

CHAMBÉRY/ANNECY. I går hyllad av publiken efter sista landskampen på hemmaplan.

I dag landade Lars Lagerbäck och hans Island i Frankrike för landets första, historiska fotbollsmästerskap.

– Om Grekland kunde vinna 2004, kan Island också göra det, säger Lagerbäck, 67.

Foto: AFP
Lagerbäck hyllades av publiken efter sista landskampen på hemmaplan.

Genrepet mot Liechtenstein blev som väntat en enkel uppgift. 4-0 efter mål av fyra olika spelare: startanfallarna Kolbeinn Sigthórsson och Alfred Finnbogason, veteranstjärnan Eidur Gudjohnsen samt Hammarbys högerback Birkir Már Saevarsson.

Efter slutsignalen hyllades Islands svenske förbundskapten med stående ovationer i fem minuter.

– Jag har varit här i fyra och ett halvt år, och det har varit som en saga. Det har varit helt fantastiskt att arbeta med de här spelarna och hela staben runt landslaget. Efter allt stöd som vi har fått, var det här ett väldigt känslosamt ögonblick, säger Lagerbäck till fotbolti.net.

Matchen var Lasse Lagerbäcks sista hemma på Laugardsvöllur, han har redan annonserat att han slutar efter EM som blir hans sjunde stora mästerskap (fem med Sverige och ett med Nigeria sedan tidigare).

Så hur långt kan Island gå?

”Hoppas vi stannar en månad”

Motståndare i gruppen är Portugal, Ungern och Österrike, och i en intervju med flygbolaget SAS kundtidning Scandinavien Traveler hoppas Lagerbäck på en lång vistelse i Frankrike.

– Vi hoppas att vi stannar i en månad. Om Grekland kunde vinna 2004, kan Island också vinna. Det finns alltid en chans, säger Lasse Lagerbäck till Scandinavian Traveler.

Under tisdagseftermiddagen landade spelartruppen på Chambérys lilla flygplats för vidare busstransport till Annecy i sydöstra Frankrike.

Kan åka skidor

Island har förlagt EM-basen till "Alpernas Venedig" som staden kallas. Här, precis vid gränsen till Schweiz, bor drygt 200 000 invånare, och att Island valt just Annecy är ingen slump: Schweiz är Lars Lagerbäcks absoluta favoritresemål, strax före Kuba och Sverige.

– Det här området har allt du kan önska dig. Du kan åka skidor eller vandra, naturen är underbar och maten fantastisk, säger Lagerbäck till Scandinavian Traveler.

Under onsdagen leder Lagerbäck det första träningspasset på fransk mark, och på tisdag kliver Island in i EM-turneringen mot Portugal i Saint-Étienne.

Som förbundskapten för Sverige "nollade" Lasse Lagerbäck Cristiano Ronaldos Portugal inte mindre än två gånger i tävlingsmatchsammanhang, och om vistelsen i Frankrike ska bli så lång som Lagerbäck önskar vore det förstås en välkommen start att lyckas med det igen.

ARTIKELN HANDLAR OM