Wendt: ”Tycker jag borde ha varit med”

FOTBOLL

Petade vänsterbacksstjärnan: "Förberedd på att inte komma med"

En mycket stor del av de svenska fotbollssupportrarna rasar mot att Erik Hamrén inte tog med Oscar Wendt, 30, i EM-truppen.

Själv tar han landslagsnobben med ett upphöjt lugn.

– Självklart är jag besviken, men jag var förberedd på att jag inte skulle komma med, säger han till Sportbladet.

Han nominerades tillsammans med stjärnorna David Alaba och Jonas Hector till utnämningen som Bundesligas bäste vänsterback, för andra året i följd.

Oscar Wendt är dessutom given i startelvan hos Bundesligafyran och Champions Leaguelaget Borussia Mönchengladbach.

Hamrén: "Man tycker olika"

Men han är inte tillräckligt bra för att ta en plats i den svenska EM-truppen.

– Jag tar de spelarna jag anser vara bäst. Jag har full respekt att andra har andra synpunkter och så är fotboll, man tycker olika, men de här spelarna går före, sa Hamrén när han presenterade spelarna som får åka med till Frankrike i sommar.

Hamrén ville inte förklara varför Wendt inte kom med.

– Jag vill inte gå in enskilt på varje spelare. Det gynnar varken spelaren eller truppen.

Oscar Wendt:

– Jag hade inte räknat med att komma med i EM-truppen, men jag hade gärna velat vara med så därför är det tråkigt och jag är besviken. Jag var förberedd på det.

Varför?

– Det är ju inte så att jag peakade formmässigt för två veckor sedan. Jag har haft två fantastiska år med Mönchengladbach. Om jag inte varit med tidigare så varför skulle jag komma med nu?

Du tycker att du borde varit med?

– Ja, det har jag inte hymlat med tidigare när jag fått frågan. Det tycker jag nu också. Jag spelar hela tiden, jag presterar på en jämn, hög nivå och utan att höja mig själv för mycket så är jag en viktig spelare i mitt klubblag. Vi är med i toppen i en av världens bästa ligor.

Wendt kände sig förbisedd

– Om Erik inte tycker att jag är bättre än de andra så tycker han det. Det är inte så mycket att göra åt.

Du tackade nej att hoppa in akut för landslaget inför playoff-returen mot Danmark. Varför?

– Mackan (Marcus Allbäck) ringde dagen före matchen i Köpenhamn. Vi hade haft fyra dagar ledigt och varit i Göteborg. Martin Olsson hade blivit sjuk och de ville ha dit mig. Jag sa nej av flera olika orsaker. Jag var inte inställd på att spela match och jag kände mig lite förbisedd eftersom jag inte blivit uttagen tidigare.

Kan det ha haft betydelse nu?

– Ingen aning, det är inget jag fått höra. Å andra sidan har jag inte haft några personliga samtal med Erik eller Mackan på väldigt länge. Jag sa inte att jag aldrig ville spela i landslaget när jag tackade nej då.

Följde du trupputtagningen på något sätt?

– Nej, jag hade annat att göra. Jag monterade en studsmatta. När jag var klar såg jag på mobilen att jag inte var med.

Familjen växer

Oscar Wendt och hustrun Sandra fick nyligen sitt andra barn, sonen William, 6 veckor. Storasyster heter Elise och är tre år.

Hur följer du EM?

– Jag får väl se matcherna på tv. Nu ser jag fram mot en lång och skön semester efter att vi säkrade Champions League-kvalplatsen. Det ska bli skönt att ägna tiden åt familjen. Det är mer nu med två barn. Vi ska hem till familj och vänner. Och så blir det lite Håkan på Ullevi också.

ARTIKELN HANDLAR OM