Norling går för guld

FOTBOLL

”I AIK:s själ att prata om guld”

Ur kaoset steg en... vinnare?

Det hoppas i alla fall Rikard Norling.

AIK:s nye tränare siktar på guld – redan i år.

– Absolut. Jag tycker inte det finns någon anledning till något annat.

Lätt i steget, fri i tanken och med en sprudlande, om än bångstyrig, verbal förmåga. Om Andreas Alm är kontrollerad, klok och kunnig, så är Rikard Norling intensiv, intressant och inkännande. Det märktes inte minst under den nye tränarens första dag på jobbet.

– Det här är min stora passion. Jag älskar mitt yrke och min roll som fotbollstränare. Det är det bästa jag vet. Jag har förberett mig under ganska lång tid och att nu vara i gång och känna den kicken är en stor del av känslan. Att för göra det just här ger också en dimension ytterligare, givetvis. Jag är glad, sa han efter det inledande träningspasset.

Tidigare under karriären har 44-åringen velat verka som en manager, med ett slags totalansvar över den sportsliga verksamheten, och ofta hamnat i konflikter i föreningar han jobbat i. Det är inte aktuellt i återkomsten till AIK, och Norling kommer att arbeta tillsammans med sportchefen Björn Wesström under en period som sträcker sig över 3,5 år. Han kommer också att behålla den tränarstab som fanns kring Andreas Alm.

”Sen i min personliga utveckling”

– Jag ser mig rätt och slätt som en tränare, berättar Norling som själv anser att han mognat betänkligt de senaste åren.

– Jag känner att jag blivit äldre i mitt ledarskap, men också som människa, på ett positivt sätt.

Han utvecklar tanken:

– Om man ser på sin egen tonåring och hur skygglapparna suttit rätt tätt och tajt. Jag var ganska sen i min personliga utveckling. Mina skygglappar har suttit kvar ganska länge och tajt. Men jag har öppnat upp mig de senaste åren, kan tona ner mig själv och känna större förståelse för andra människor.

Andreas Alm fick sparken från AIK på grund av konflikter med styrelsen. Bråket handlade till mångt och mycket om styrelsens guldkrav på Alm, och faktumet att han inte involverades i processen. Sportchefen Björn Wesström betonade under presskonferensen att kravet, eller målet, nu kan komma att revideras på grund av förändringarna i klubben. Men det är inget som Rikard Norling vill kännas vid.

”Det är trist”

Han menar att AIK, som redan sackat efter lite i tabellen, givetvis ska gå för guld redan i år.

– Absolut. Jag förstår att Björn säger som han säger. Men jag tycker inte det finns någon anledning till något annat (än guld). Det är tajt i tabellen och vi går för att vinna varje fajt. Vi ska växa oss starkare och bli bättre och bättre för varje match.

För tränaren är resonemanget solklart.

– Jag kan inte sitta här och säga att "vi ska göra en bra säsong nästa år". Det är trist. Många som ska titta på oss upplever det som trist. Jag går för att vinna, vi gör allt för att vinna.

Norlings uppfattning är given: i AIK ska man gå för guld, och så är det inte mer med det.

– Jag kommunicerade det förr också, när jag var tränare då. Och så sitter ni ju många här också och lyssnar på mig. AIK engagerar och det är ett stort intresse. Det är på något sätt del av AIK:s själ att prata om guld. Det är det som gör att väldigt många är intresserade, att många (journalister) kommer hit i dag, och det som gör att många som föds i den här stan blir AIK:are.

”Vackraste man kan uppleva”

Tränaren tycker att han får ta över en utmärkt balanserad och bra trupp från Andreas Alm (som han också hyllar), och betonar särskilt den fina anfallsuppsättningen.

– Det har varit en väldigt, väldigt hög nivå på forwards i AIK de senaste åren jämfört med förr. Det är riktigt bra alltså.

Han hoppas bjuda publiken på en tempostark, vacker fotboll och spottar nästan fram orden när han ska beskriva sin filosofi.

– Vi har spelare som ger oss en möjlighet att spela en fin, fartfylld fotboll som också förhoppningsvis ger resultat.

Första matchen blir onekligen en utmaning: ett derby mot Djurgården på måndag.

– Det är en härlig möjlighet att köra i gång direkt. Det är en match som sätter i gång processer i min kropp och i många andras kroppar förstås. Det är energifyllt och det vackraste man kan uppleva i sin yrkesroll. Det är en av de finare matcherna utifrån ett AIK-perspektiv.

Beskriv vad derbyn betyder för dig med ett ord.

– Kärlek.