”Försöker få kontroll på ångest och nerver”

FOTBOLL

Suarez tillbaka i landslaget efter bitattacken

Foto: Luis Suarez.

Första tävlingslandskampen sedan bitattacken i VM 2014.

I natt gör Luis Suarez comeback i Uruguays landslag.

– Jag har jobbat med att försöka kontrollera min ångest och mina nerver, säger Barça-stjärnan till BBC.

Foto: Luis Suarez och Giorgio Chiellini efter bitattacken i VM 2014.

Uruguay förlorade åttondelsfinalen mot Colombia när VM avgjordes i Brasilien för två år sedan, men en av truppmedlemmarna blev ändå mästerskapets mest omskrivna spelare.

I den sista gruppspelsmatchen mot Italien satte, som de flesta minns, Luis Suarez tänderna i Giorgio Chiellini.

Fifa stängde av anfallsstjärnan från all fotboll i fyra månader och sammanlagt nio tävlingslandskamper, vilket innebar att han inte bara missade åttondelsfinalen i VM 2014 utan också Copa America 2015 och fyra matcher i det pågående kvalet till VM 2018.

”Det är obegripligt”

Luis Suarez tycker att straffet var alldeles för hård, och det klargjorde han nyligen i en intervju med El Observador.

Jag behandlades sämre än en huligan. Det är obegripligt att man kan stänga av någon från att gå på en fotbollsmatch, till och med ett träningspass. Fyra månader utan att få spela en tävlingsmatch, och avstängd i två år från internationellt spel... Det är för mycket. Det är nästan värre än om jag hade fastnat i ett dopningstest, säger Luiz Suarez.

Comeback mot Brasilien

Först i natt, då Uruguay ställs mot Brasilien på Arena Pernambuco i Recife, är landets största stjärna tillbaka i startelvan. Då har det gått 640 dagar sedan den omtalade bitattacken.

Luis Suarez lovar att fansen inte kommer att märka någon skillnad, vare sig det gäller attityd eller spelsätt.

– Ingen kan förändra sättet jag spelar på. Jag ska springa, sätta press och bråka, men med måtta. Jag ska spela precis som jag gör i Barcelona, säger Suarez till BBC.

Kontroll på ångest och nerver

Anfallaren, som under säsongen har gjort 46 mål på 47 matcher för Barça, berättar att han har arbetat med de mentala bitarna inför landslagscomebacken.

– Under de senaste veckorna har jag jobbat med att försöka kontrollera min ångest och mina nerver. Jag är väldigt avslappnad. Det är speciellt eftersom det har gått så lång tid, men jag ska göra mitt bästa. Det enda jag vill är att spela för landslaget igen och njuta av värmen från fansen, säger Luis Suarez.

Uruguay, som har förberett sig i Montevideo, ligger för närvarande på andra plats i den sydamerikanska VM-kvalgruppen, efter Ecuador.

Brasilien-Uruguay spelas natten mot lördag klockan 01.45 och sänds i Viasat Fotboll!

ARTIKELN HANDLAR OM

Fifa