Augustinsson: ”Handlar om att vara bra hela tiden”

FOTBOLL

21-åringen om platsen i startelvan mot Turkiet

Foto: Ludwig Augustinsson.

ANTALYA/STOCKHOLM. Han har klarat varje karriärsteg utan problem hittills. Dags för nästa.

Kvällens riktiga blågula debut kanske till och med blir ännu lättare för Ludwig Augustinsson, 21.

– Det är enklare att spela i landslaget för alla pratar svenska. I FCK förstår de mig inte…, säger vänsterbacken.

Här är vår svenska EM-trupp just nu

Efter två matcher vid 2015 års januariturné med landslaget (mot Finland och Elfenbenskusten) är det i kväll dags för Ludwig Augustinsson riktiga A-landslagsdebut.

Vänsterbacken testas på högsta nivå tillsammans med U21-guldkollegan Victor Nilsson Lindelöf när duon (liksom John Guidetti) spelar från start borta mot Turkiet.

– Det ska bli jäkligt kul. Vi är väl fyra som varit med i diskussionen kring vänsterbacksplatsen: Martin (Olsson), Pierre (Bengtsson), Oscar (Wendt) och jag. Det har känts ganska öppet. Nu får vi se hur det går. Det gäller att prestera om man väl får chansen, säger Augustinsson i början av den här landslagssamlingen i samband med en träning på Friends.

Vad behöver du visa för att på allvar vara med och slåss om en EM-plats?

– Att jag hänger med bra och att jag kan visa kvaliteterna jag har i klubblaget även i landslaget. Att man pallar för trycket och håller en hög nivå på det jag är bra på.

– Alla som är här borde ha rätt goda chanser att få åka med till EM eftersom det är relativt nära mästerskapet.

Vad krävs för att behålla den där vänsterbacksplatsen? Det har varit ganska många byten.

– Det blir ett tråkigt svar, men det handlar om att vara bra hela tiden. När jag får chansen här i landslaget så måste jag ta den och när jag åker tillbaka till klubblaget så måste jag ta kliv där och få speltid hela tiden.

”Anpassar mig snabbt”

Karriärresan för Augustinsson, som fyller 22 år senare i april, har gått snabbt under de senaste tre åren, från BP till IFK Göteborg vidare till FC Köpenhamn – och nu in i landslagets startelva för att slåss om en EM-plats.

Vilket steg har varit jobbigast och tuffast?

– Faktiskt inget. Det har flutit på ganska bra hittills. Det gick ganska fort när jag gick från BP till Göteborg. Sedan när jag gick till Köpenhamn så var det inte så stort steg. Jag tror att nästa, till någon av toppligorna, blir det svåraste. Där kommer allt gå fortare och det kommer vara större press.

– Men jag tror att jag har det som krävs för att klara av det, säger han utan att låta det minsta skrytsam.

– Jag brukar anpassa mig snabbt till nästa nivå. Vi får se i de här landskamperna som kommer, de blir ett test om jag klarar av det.

Det är verkligen inte så att Augustinsson känner skräck inför den stora A-lagsdebuten, mot svårt motstånd på bortaplan i kväll.

Tvärtom – av oväntad anledning.

– Det är alltid en skillnad mellan landslags- och klubblagsfotboll. Det är nya spelare och man spelar på ett annorlunda sätt. Men för mig är det nästan enklare att spela i landslaget för alla pratar svenska… Det är inga konstigheter.

– Min danska är riktigt dålig. Jag förstår allt men de förstår inte mig i FCK… säger han med ett skratt.

Ring av 1000 poliser

Allvarligare är omständigheterna som kvällens match på nybyggda Antalya Arena (32 500 åskådare) spelas under.

Turkiet och Belgien har utsatts för fruktansvärda terrorattentat. Så sent som i söndags ställdes Galatastaray–Fenerbahce in på grund av bombhot.

I kväll ska en ring av 1000 poliser och 600 säkerhetsvakter se till att inget händer i samband med matchen Turkiet–Sverige.

– Det känns inte bra när man ser att derbyt i Istanbul ställdes in, men samtidigt ska det vara under kontroll och då litar jag på det och fokuserar bara på det jag ska göra på planen. Jag ska bara köra all-in oavsett. Jag kör bara.

– Man får räkna med att de här frågorna kommer nu med tanke på var vi spelar och vilka vi möter. Vi har blivit briefade av ledningen. Vi vet att vi kommer vara skyddade.

Familj och flickvän, vad säger de?

– De vill ju att att det ska vara säkert och under kontroll. Det är det som de frågar mig om. Men eftersom ledningen har sagt att de har kontroll så litar jag på det. Det är ju inte så att mina anhöriga ska komma med för att kolla på just den här matchen… De blir hemma den här gången.

Ett lyckat test av Augustinsson i kväll kan göra att han lägger beslag på vänsterbacksplatsen i landslaget där Erik Hamrén lämnar som förbundskapten efter EM.

Under en av storfavoriterna att ta över, Håkan Ericson, blev Ludwig Augustinsson det givna förstavalet i U21-landslaget som vänsterback under 2014 och 2015.

Hur lämpad är Håkan att ta över efter Hamrén?

– Det är en riktigt duktig tränare. Han har gjort det väldigt bra på U21-nivån. Jag tror han är redo. Han har utvecklats otroligt mycket som tränare och hade gjort det väldigt bra, säger Ludde Augustinsson.