Uefas domarkaos – till semifinalen

FOTBOLL

Satte ut två domare på samma semifinal

1 av 5 | Foto: För lade Uefa ut det här

Uefa har stått för en ordentlig domarmiss.

De har gått ut med information om två domare – till samma semifinal.

Svenske Jonas Eriksson kommer dock att döma Portugal–Wales.

När Uefa skulle gå ut med informationen kring vem som dömer semifinalen mellan Portugal–Wales blev det fel flera gånger om.

I matchinformationen stod det att Jonas Eriksson skulle döma matchen medan det i nyhetsartikeln stod att tyske Felix Brych skulle döma den. Kort efter att artikeln kring aktuella domare uppdaterats publicerade Uefa även en tweet om att Felix Brych skulle få matchen.

Ändrade sig – igen

Där och då verkade det vara klart att tysken fått semifinalen och att någon gjort ett misstag i matchinformationen.

Uefa skulle dock ändra sig igen.

Efter att ha upptäckt sitt misstag ändrade nämligen federationen uppgifterna i nyhetsartikeln till att Jonas Eriksson har tilldömts semifinalen mellan Portugal–Wales.

Efter många om och men kan det alltså konstateras att svenske Jonas Eriksson och hans domarteam bestående av assisterande domarna Mathias Klasenius och Daniel Wärnmark samt extradomarna Stefan Johannesson och Markus Strömbergsson tilldelats semifinalen.

Erikssons tredje match i EM

Att Jonas Eriksson dömer semifinalen gör att det är högst troligt att han inte kommer att få döma finalen. Enbart en gång i EM:s historia har en domare fått döma såväl semifinal som final. Den gången, 1968, var det dessutom ytterst speciellt. Då EM–finalen avgjordes med omspel och spanjoren José María Ortiz de Mendíbil, som dömt en semifinal, fick döma den andra finalmatchen.

Matchen blir den tredje för Eriksson och hans team i nuvarande EM–slutspelet. Tidigare har de dömt gruppspelsmatcherna Turkiet–Kroatien och Ryssland–Wales.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uefa