”Nu kan klubbarna inte stoppa någon”

FOTBOLL

Glädjande beskedet: Bästa möjliga U21-lag i EM

Sverige åker till U21-EM nästa sommar med bästa möjliga lag.

Det står klart efter att de aktuella a-landslagsstjärnorna, förbundskapten Janne Andersson och landslagschef Lasse Richt gett tummen upp.

– Klubbarna kan inte säga nej, säger Richt.

U21-landslaget kommer få tunga förstärkningar till EM i Polen nästa sommar. När a-landslaget avslutade sitt VM-kval mot Bulgarien på måndagen spelade tre EM-aktuella spelare i den svenska backlinjen och samtliga tre, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson och Emil Krafth, gav tillsammans med mittfältaren Alexander Fransson efter segern klartecken till att kliva ner ett landslag i juni nästa år.

– Man vill aldrig missa ett mästerskap. Jag har vunnit ett guld men varför inte gå för ett till? Men först måste jag se vad den nya klubben säger också, sa Ludwig Augustinsson som ska byta klubb nästa sommar.

”Aldrig varit ett bekymmer”

Men klubben kan enligt regelverket inte stoppa Augustinsson, till skillnad mot sommarens OS-turnering när 53 aktuella svenska spelare tvingades tacka nej. Detsamma gäller de andra U21-aktuella a-landslagsspelarna.

– Det är Fifa-datum så de har ingen rätt. Det har aldrig varit ett bekymmer med den frågan, när vi inte pratar OS, säger landslagschef Lasse Richt.

Kan det krocka med något annat?

– Nej, det finns inga krockar. Turneringen börjar den 16:e så det ser bra ut med möjligheten att ha alla spelare tillgängliga. Det är en viss skillnad mot OS. Det känns fantastiskt bra. Sedan får våra förbundskaptener vara kloka och se vilka som ska vara med.

Så det bör vara bästa truppen från start?

– Ja.

Janne: Tycker de ska vara med

Sverige a-landslag möter Frankrike på hemmaplan den 9 juni men då U21-mästerskapet inleds först den 16:e ser inte heller a-landslagets förbundskapten Janne Andersson några skäl att stoppa någon spelare från att dubblera.

– Grundinställningen är att vill spelarna och de blir uttagna så tycker jag att de ska vara med om det inte stör a-landslagsverksamheten, säger Janne Andersson.

Andersson berättade på tisdagens presskonferens också att han ringde upp U21:s förbundskapten Håkan Ericson på måndagskvällen för att gratulera.

– Jag gratulerade honom av hela mitt hjärta. Det är väldigt bra för svensk fotboll. Att vi avslutade matchen i a-landslaget med tre 94:or i backlinjen känns också roligt. Att det finns unga spelare som kan ta stora kliv framöver. Mixen av rutin och ungdomlig entusiasm måste finnas där hela tiden.

Som en belöning till U21-hjältarna öppnar Janne Andersson nu också för att ta ut en extra stor trupp till novembersamlingen, när landslaget utöver VM-kvalet borta mot Frankrike också ska spela en träningslandskamp, och på så sätt ge fler yngre spelare viktig landslagsrutin.

– Ja, absolut. Jag är väldigt öppen för att tänja så länge man har ett utvecklingstänk.

Följ Sportbladet på Facebook!