U21-landslaget illa ute i EM-kvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Förlust mot Kroatien – och nu kan EM missas

En jättemiss och en kroatisk brasilianare såg till att det svenska U21-landslaget måste vinna mot Island på tisdag för att inte missa fotbolls-EM nästa sommar.

Sverige förlorade med 0–1 efter att målvakten Christoffer Källkvist olyckligt fumlade med bollen så mycket att inlägget från vänster hamnade framför fötterna på Eduardo da Silva Alves.

Alves, som kom från Brasilien till Kroatien som 17-åring och numera är storstjärna i Dynamo Zagreb, slog enkelt in bollen i mål.

Fredrik Stenman kunde bara stå still och titta på.

– Jag såg till att hålla spelaren, men så missade vi lite och det blev mål. Det är sådant som händer, men det är trist att vi ska förlora på en sådan grej, sade Stenman efteråt.

Efter målet backade kroaterna hem och lät svenskarna ha en hel del boll, men trots flera hörnor och ett par skott från Henok Goitom och Jon Jönsson var det aldrig riktigt nära en kvittering.

I och med att Ungern vann borta mot Bulgarien med 2–1 krävs det nu en svensk seger mot Island i Eskilstuna på tisdag för att chansen på EM–slutspel ska finnas kvar – ett slutspel som Sverige för övrigt vill arrangera.

De två bästa lagen i gruppen går vidare till play off.

– Vi måste ha en vinst på två matcher, och det lyckades inte den här gången. Men har vi en normal dag så ska vi vinna mot Island, sade Stenman.

Förbundskaptenen Tommy Söderberg var varken nöjd med spelet eller förlusten:

– Vi spelade med ett lågt försvarsspel, men när vi vann bollen så var vi kvar i den defensiva positionen. När vi sedan jobbade oss in i matchen så får vi en lite olycklig start på andra halvlek när de gör det där målet. Vi blev lite passiva i vårt spel, men det är svårt att säga varför. Nej, det här känns inte så jäkla roligt, sade Söderberg.

Niclas Johansson/TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.