Mirakelmannen Italien fruktar

KUNG I TRE VÄRLDSDELAR Efter sina framgångar med Holland och uppstickarna Sydkorea och Australien är Guus Hiddink respekterad i hela världen.
FOTBOLL

Han drömde om att bli bonde hemma i Bakvattnet.

I stället har han lyft Sydkorea och Australien från världsfotbollens bakvatten och blivit helgonförklarad i ett par världsdelar.

I kväll ska Guus Hiddink, av många ansedd som världens bäste förbundskapten, eliminera Italien för andra gången i rad i en VM-åttondelsfinal.

Och som vanligt ska han göra det med anfallsfotboll.

- Man kan inte helt plötsligt ändra till en defensiv taktik, säger Hiddink.

Klockan är halv fem på morgonen den 23 juni utanför Enmore Theatre i Sydney.

Två medelålders män står och diskuterar startelvan inför matchen mot Kroatien.

- Du kan inte förutspå något med Guus. Han är en mirakelman, fastslår en av dem.

De säger likadant i Seoul.

Och i Eindhoven.

Och i Moskva.

Och i Achterhoek där Guus Hiddink växte upp som en av sex söner till en skollärare och krigshjälte från motståndsrörelsen.

Som ung mjölkade han kor, plöjde åkrar bakom två hästar och drömde om att bli bonde.

Achterhoek, eller "Bakvattnet", är den östligaste delen i Nederländerna och en förhållandevis ödslig skogstrakt i ett annars tätbefolkat land. Eller rättare sagt så var det ödsligt.

För sedan 2002 går det koreanska, guidade bussturer till Achterhoek.

I Sydkorea var nämligen Hiddink större än presidenten, Buddha och Konfucius tillsammans under några månader för fyra år sedan. Det tog honom bara 18 månader att ta sig till den positionen.

Hiddink satte sina fötter på sydkoreansk mark för första gången i december 2000 sedan han antagit utmaningen att leda landets fotbollslandslag fram till och över hemma-VM 2002.

Sydkorea hade aldrig vunnit en VM-match trots att de deltagit i fem slutspel. Men nu gick de till semifinal efter att slagit ut stormakter som Portugal, Italien och Spanien.

Och Guus var Gud.

Efter VM återvände han till sitt kära PSV Eindhoven.

Det var där Hiddink hade gjort sig ett namn.

De första tränaråren

För han blev aldrig bonde i Achterhoek.

I stället tog han redan som 19-åring tränarlicens och blev assisterande tränare för amatörlaget De Graafschap.

Därefter blev det ett något ovanligt karriärbyte: huvudtränaren såg nämligen att unge Hiddink inte var så pjåkig som spelare och kastade in honom i laget.

Han har beskrivits som en elegant, komplett och hårfager spelfördelare, men också lite för lat och långsam.

Den 16-åriga spelarkarriären tog honom till en ganska misslyckad sejour i PSV Eindhoven 1970-72, mitt under Ajax storhetstid, och ett par säsonger i den nya, amerikanska proffsligan (1976-77) där han bland annat spelade med George Best i San José Earthquakes.

Hiddink återvände till De Graafschap och blev assisterande tränare 1981. Tre år senare blev han assisterande i PSV och 1988 förde han laget till Europacupseger.

Han gjorde några år i Fenerbahçe och Valencia innan han återvände till Holland som förbundskapten och tog landslaget till VM-semifinal 1998 - den största VM-framgången sedan finalen 1978.

När Hiddink återvände till PSV efter VM 2002 fick han ett brev med två gevärskulor och ett meddelande:

"Når du lika stora framgångar med PSV i ligan som med Sydkorea ska vi döda dig. Lyckas PSV också i Champions League skjuter vi dig med den andra kulan också".

Hiddink svarade med att ta PSV till ligaseger 2003, 2005 och 2006, och i Champions League chockade han fotbollseuropa med att nå semifinal 2005.

Som vanligt med en offensiv fotboll där han lyckas kombinera Svennis Blåvitt och Cruyffs Holland - hög press och snabbt kortpassningsspel. Dessutom med ett lag och en klubb som varje år sålde av sina bästa spelare.

Och Guus Hiddink lever.

Han har till och med haft dubbla jobb det senaste året.

Fotbollsfeber

Sedan Australien förlorat tre raka matcher i Confederations Cup förra sommaren bestämde sig förbundet för att sparka förbundskaptenen Frank Farina och punga ut med en rejäl slant för att ta sig till sitt första VM sedan 1974.

Pengarna lades på Hiddink.

The Socceroos tog sig till playoff som vanligt. Det hade de gjort utan problem varje gång sedan 1990.

Precis som 2002 väntade nu Uruguay.

Det blev förlust med 0-1 borta och seger med samma siffror hemma. Nu väntade ett avgörande på straffar och Hiddink kallade till sig sin målvakt Mark Schwarzer.

Han sade till honom att inte chansa åt ena hållet för uruguayanska spelare vill vänta och se åt vilket håll målvakten kastar sig innan de skjuter.

I stället skulle Schwarzer bara stå kvar.

Målvakten lydde order och gjorde två fantastiska räddningar och Australien var i sitt andra VM någonsin.

Landet drabbades omedelbart av en svår fotbollsfeber och de 98 000 biljetterna till genrepet på hemmaplan sålde slut på två timmar.

Aldrig nervös

Sportbladet ringde Ramon Min, fotbollsexpert på holländska tidningen AD Sportwereld, för att försöka ta reda på varför hans landsman gör sådan omedelbar succé överallt.

- Han ser direkt vad som är bra i ett lag eller en fotbollskultur och fokuserar på det. I Australien var det hjärtat, passionen och fysiken. Hiddink har en fantastisk känsla för att se dessa särdrag och utnyttja dem. Sedan är han en världsvan man med stor kännedom om världens olika kulturer. Han är en naturlig auktoritet och har en förmåga att skapa sammanhållning på nolltid. Han har jobbat med väldigt många olika typer av spelare och vet precis när han kan vara en av grabbarna och när han ska vara chefen. Och han blir aldrig nervös - ju större press, desto bättre är han. Det ger spelarna självförtroende.

Geniförklarad

I premiären i VM mot Japan låg Australien under med 0-1 med sex minuter kvar men vände och vann med 3-1.

Därmed tog landet sin första seger i ett VM-slutspel och Hiddink blev samtidigt den förste förbundskaptenen att leda lag från tre olika världsdelar till seger i ett VM.

I slutforceringen satsade Hiddink på hela fyra forwards och geniförklarades efteråt av sina egna spelare.

- I riktigt pressade situationer tar han de stora besluten. Han gjorde det i dag igen, han är ett sådant geni, sa backen Lucas Neill.

I den andra matchen skakade The Socceroos världsmästarna Brasilien men föll med 0-2.

I den avgörande matchen väntade Kroatien.

I Australien började matchen klockan fem på morgonen och framför storbildsskärmarna samlades tusentals människor. På Federation Square i Melbourne stod affärsmän på väg till jobbet bredvid barn i skoluniform som skulle till skolan omedelbart efter slutsignalen och nattsuddare som kom direkt från krogen.

De fick se sitt landslag komma tillbaka från underläge två gånger om, nå 2-2 och gå vidare till en sensationell åttondelsfinal.

- Det är fredag morgon därnere så det är väl inte så många som går till jobbet i dag. Det skadar Australiens ekonomi och jag ber om ursäkt för det. Men det är underbart att höra att de blivit galna Down Under, sa mirakelmannen Hiddink efter matchen.

Premiärministern John Howard hade överseende med den bristande arbetsmoralen denna dag och jämförde prestationen med Australiens seger i Americas Cup-seglingarna 1983.

Han öppnade också för att landet ska söka VM-arrangemanget 2018.

Satsar framåt i kväll

I kväll ställs Hiddink mot Italien igen i VM-åttondelsfinal - fyra år efter matchen med och i Sydkorea.

- Nu har vi chans till revansch, säger Italiens målvakt Gianluigi Buffon.

Hiddink får klara sig utan sitt defensiva mittfältsankare Brett Emerton (avstängd).

Men tro inte att Australien ska fegspela sig till ett straffsparksavgörande för att ha större chans att gå vidare.

- Jag tycker inte om att ändra för mycket. Man kan inte helt plötsligt ändra till en defensiv taktik, säger Hiddink.

Hur matchen än slutar har Hiddink återigen åstadkommit mirakel.

Efter VM väntar Ryssland, som han skrev på för i april och får 17 miljoner om året för att ta till EM 2008.

- Vill man ha omedelbar succé ska man ta in Hiddink, säger Ramon Min.

Hörde du, Lagrell?

Här kommer han ifrån:

Här har han varit:

Här är han:

Här är hans VM:

Johan Flinck