Het sommar i England

1 av 3 | Foto: Emile Heskey lämnar Liverpool för Birmingham.
FOTBOLL

I Grekland firas EM-guldet fortfarande. Men numera hinner en fotbollssäsong knappt sluta förrän det är dags att blicka fram mot nästa.

I dag är det en månad kvar till kickoff i Premier League.

Sportbladet har gått igenom hur klubbarna rustar inför säsongen 2004/05.

Sommaren har varit intensiv. Räkna med att fler tunga pjäser kommer dyka upp på transfermarknaden.

1. Arsenal

In: Robin van Persie (a, Feyenoord).

Ut: Martin Keown, Nwankwu Kanu, Sylvain Wiltord, David Bentley (utlånad), Giovanni van Bronckhorst (utlånad 03/04).

Kommentar: Robin van Persie är en talangfull holländsk anfallare. Spelarna som lämnat är sådana Wenger anser sig kunna avvara.

2. Chelsea

In: Arjen Robben (mf, PSV Eindhoven), Mateja Kezman (a, PSV Eindhoven), Paulo Ferreira (b, Porto), Peter Cech (mv, Rennes), Alexei Smertin (mf, Portsmouth, tidigare utlånad).

Ut: Marcel Desailly, Jimmy-Floyd Hasselbaink, Jesper Grönkjaer, Emmanuel Petit, Mario Melchiot, Mario Stanic, Winston Bogarde, Carlton Cole (utlånad), Juan Sebastian Veron (utlånad).

Kommentar: Den portugisiske mästartränaren är säkert inte färdig. Mest snackas det om Marseilles Didier Drogba och han skulle behövas. Bara Robben framstår som en klar förstärkning, även om naturligtvis Paulo Ferreira är en toppback. Största frågetecknet sätts efter Mateja Kezman.

3. Manchester U

In: Alan Smith (a, Leeds), Gabriel Heinze (b, Paris SG), Liam Miller (mf, Celtic).

Ut: –.

Kommentar: Alex Ferguson har inte köpt några megastjärnor, men tagit tre ytterst kompetenta spelare. Alan Smith kan knappast konkurrera ut van Nistelrooy och Saha. Kanske är idén att gå vidare med ett 4–5–1-spel med Smith som offensiv mittfältare? Gabriel Heinze är en bra argentinsk förvsrare som erbjuder Ferguson fler alternativ i en backlinje som också inkluderar Rio Ferdinand, som får betraktas som ett halvt nyförvärv efter sin avtjänad avstängning. Liam Miller är duktig, men får ändå svårt att peta någon.

4. Liverpool

In: Djibril Cissé (a, Auxerre).

Ut: Emile Heskey, Bruno Cheyrou (utlånad).

Kommentar: Ut med surskallen Gerard Houllier, in med skicklige lagbyggaren Rafael Benitez. Den förre Valencia-tränaren har ett styvt jobb framför sig. Hur håller man trion Owen, Baros och Cissé tillfreds när bara två av dem får spela? Värvningen av franske målkungen Djibril Cissé är en affär initierad av Houllier. Ska Cissé underordna sig Owen? Är inte de två väldigt lika i sin spelstil?

5. Newcastle

In: James Milner (mf, Leeds).

Ut: Andy Griffin, Lomana LuaLua.

Kommentar: Bobby Robson köpt på sig ytterligare talang i vänsteryttern James Milner, men den förre Leeds-spelaren lär knappast slå ut Lauren Robert. Försäljningen av LuaLua till Portsmouth kan bli kostsam.

6. Aston Villa

In: Carlton Cole (a, Chelsea, lån), Martin Laursen (b, Milan).

Ut: Dion Dublin, Ronny Johnsen, Peter Crouch.

Kommentar: Olof Mellberg får en ny kamrat i innerförsvaret i EM-succén Martin Laursen som ersätter Ronny Johnsen. Det blir inte lättare att göra mål på Villa. Lånet av Carlton Cole kan betyda att Marcus Allbäck försvinner. Det ryktas om Crystal P.

7. Charlton

In: Dennis Rommedahl (mf, PSV Eindhoven), Stephan Andersen (mv, AB Köpenhamn), Bryan Hughes (mf, Birmingham), Talal El Karkouri (b, Paris SG),

Ut: Gary Rowett, Richard Rufus.

Kommentar: Alan Curbishley är en av Englands skickligaste managers och att hitta Dennis Rommedahl för reapriset två miljoner pund kan visa sig vara årets värvning. Bryan Hughes konkurrerar om en plats på mitten, medan övriga nya mest breddar.

8. Bolton

In: Michael Bridges (a, Leeds), Les Ferdinand (a, Leicester), Rahdi Jaidi (b, Esperance de Tunis).

Ut: Ibrahim Ba, Steve Howey, Per Frandsen, Simon Charlton.

Kommentar: När Arsenal och Liverpool satsar på talang, litar Bolton på att väcka liv på spelare i utförsbacken. Men årets samling ser mer vankelmodig ut. Bridges har inte producerat på länge och Ferdinand har problem med knäna. Jaidi är ett oskrivet blad.

9. Fulham

In: –.

Ut: Sean Davis, Jon Harley, Barry Hayles, Mark Hudson.

Kommentar: Förlusten av Sean Davis är ett avbräck för Fulham, men det finns mycket talang i London-laget. Ett stort plus är också flytten tillbaka till Craven Cottage.

10. Birmingham

In: Jesper Grönkjaer (mf, Chelsea), Emile Heskey (a, Liverpool), Julian Gray (mf, Crystal P), Muzzy Izzet (mf, Leicester), Mario Melchiot (b, Chelsea).

Ut: Bryan Hughes, Darren Purse.

Kommentar: Birmingham har varit ett av de mest aktiva lagen på transfermarknaden. Jesper Grönkjaer har nyckeln till hur Birminghams säsong blir. Emile Heskey är Birminghams dyraste nyförvärv och samarbetet med Mikael Forssell blir intressant att följa. Muzzy Izzet blir en centralfigur på mitten.

11. Middlesbrough

In: Jimmy-Floyd Hasselbaink (a, Chelsea), Mark Viduka (a, Leeds), Michael Reiziger (b, Barcelona).

Ut: Michael Ricketts, David Mills.

Kommentar: De senaste säsongerna har man lidit av att inte ha en utpräglad målskytt. Hasselbaink och Viduka är visserligen av mogen ålder, men en säsong till har de säkert i benen.

12. Southampton

In: Peter Crouch (a, Aston Villa), Jelle van Damme (b, Ajax), Mikael Nilsson (mf, Halmstad).

Ut: Agustin Delgado.

Kommentar: Köpet av Mikael Nilsson känns helt rätt. Dessutom jagar Sturrock amerikanen DaMarcus Beasley. Skulle den affären gå igenom får Southampton ett kantspel av högsta klass. Peter Crouch petar inte Beattie eller Phillips, men erbjuder ett alternativ.

13. Portsmouth

In: Lomana LuaLua (a, Newcastle, tidigare lån), David Unsworth (b, Everton), Andy Griffin (b, Newcastle).

Ut: Teddy Sheringham, Alexei Smertin.

Kommentar: Det svåra andra året? Harry Redknapp har gjort sin hemläxa. Med David Unsworth och Andy Griffin tillförs massor av rutin i backlinjen. Tidigare lånet LuaLua kompletterade Yakubu perfekt och duon kommer kunna hota Premier Leagues bästa försvar.

14. Tottenham

In: Sean Davis (mf, Fulham), Pedro Mendes (mf, Porto), Paul Robinson (mv, Leeds), Marton Fulop (mv, MTK Budapest), Rodrigo (b, Cruzeiro).

Ut: Helder Postiga, Gustavo Poyet, Darren Anderton, Christian Ziege.

Kommentar: Tottenham städar i truppen. Massor av rutin lämnar. Sean Davis blir nyttig på mitten och Paul Robinson är en duktig målvakt, men de andra namnen är osäkrare. Pedro Mendes kommer från Portos bänk, Fulop blir reservmålvakt och Rodrigo är en tonårig talang. Jacques Santini är ny manager.

15. Blackburn

In: Javier De Pedro (mf, Real Sociedad), Paul Dickov (a, Leicester), Dominic Matteo (b/mf, Leeds).

Ut: –.

Kommentar: Är verkligen Dominic Matteo rätt man att täta försvaret? Framåt hoppas Souness på trixige yttern De Pedro.

16. Manchester C

In: Geert de Vlieger (mv, Willem II), Ben Thatcher (b, Leicester), Danny Mills (b, Leeds)

Ut: Michael Tarnat, Danny Tiatto, Gerard Wiekens.

Kommentar: Kevin Keegan är Englands mest kritiserade manager. Hans laguttagningar och spelsystem höll på att sluta i division 1. Sommarens värvningar reser nya frågetecken om Keegans kompetens. Citys problem är saknaden av bra mittbackar. Men Keegan har shoppat ytterbackar.

17. Everton

In: Marcus Bent (a, Ipswich), Bjarni Vidarsson (mf, Hafnarfjordur).

Ut: Scot Gemmill, David Unsworth.

Kommentar: Efter EM-succén är Wayne Rooney Englands mest jagade man. Everton gör säkrast i att hålla fast vid sin guldklimp. Marcus Bent är i och för sig ett intressant nyförvärv. Förra säsongen var han utlånad till Leicester och kunde med lite tur skjutit laget kvar. Förlusten av David Unsworth är tung.

Ny. Norwich

In: Youseef Safri (mf, Coventry), David Bentley (a, Arsenal, lån), Simon Charlton (b, Bolton).

Ut: Iwan Roberts.

Kommentar: Av nykomlingarna bör Norwich ha bäst chans att klara sig. David Bentley är det klart intressantaste förvärvet. Bentley kunde förståeligt inte slå sig till en plats i Arsenal, men har massor av talang. En tuff konkurrent för Mathias Svensson på topp.

Ny. West Bromwich

In: Martin Albrechtsen (b, FC Köpenhamn), Darren Purse (b, Birmingham), Riccardo Scimeca (b, Leicester).

Ut: Mark Kinsella, Phil Gilchrist.

Kommentar: Defensiven prioriteras med tre nya backar. Purse och Scimeca är båda kompetenta, om än ej av toppklass. Dansken Martin Albrechtsen är mer svårbedömd. Det som gör att formpilen trots nyförvärven pekar nedåt är intern oro. Mittfältsirigenten Jason Koumas vill lämna.

Ny. Crystal P

In: Mark Hudson (b, Fulham), Gabor Kiraly (mv, Hertha Berlin), Julian Speroni (mv, Dundee).

Ut: Julian Gray.

Kommentar: Palace har rakt inte de ekonomin som krävs för att kunna bjuda på de mest attraktiva spelarna. Nyförvärven hittills skrämmer inte även om Gabor Kiraly har meriter från det ungerska landslaget. Marcus Allbäck har nämnts – men det behövs mycket mer.

Sportbladet har gjort ett urval av de viktigaste övergångarna i varje lag.

Sammanställning: Björn Byström

Sportbladet rankar sommarens bästa värvningar i Premier League

Foto: Micke Nilsson till Southampton.
ARTIKELN HANDLAR OM