Jag är så lycklig nu

FOTBOLL

Afonso exklusivt till Sportbladet i natt

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM

Han fick hela Malmö att tro på jultomten.

Niomiljoners-julklappen Afonso Alves ska skjuta SM-guldet till Skåne.

- Jag kommer att jobba på att göra lika många mål i Malmö som i Örgryte, säger han i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Foto: ANDERS DEROS

Sportbladet fick i går tag på en trött - men lycklig - Afonso Alves när han landat efter en lång flygresa från Köpenhamn.

Med sig hem till Belo Horizonte i Brasilien har han ett kontrakt som gör honom till Malmö FF:s spelare under de kommande fyra åren.

Därmed vann Skånelaget dragkampen med de danska klubbarna FC Köpenhamn, Bröndby och Ålborg - lag som också varit ute efter den brasilianske 22-åringens namnunderskrift.

Låg bakom Öis succé

Afonso, som värvades till Örgryte från Atletico Mineiro, har varit en av allsvenskans mest spektakulära spelare under sina två år i Sverige.

I sin första match från start gjorde han hat trick - mot Djurgården på bortaplan. Inför ett fullsatt Ullevi gjorde han samma sak mot IFK Göteborg. Det blev till slut 13 mål under första säsongen i allsvenskan och Afonso var det största skälet till att Örgryte tog en tredje plats i tabellen.

I år stördes Afonso av skador i början av säsongen, men det blev ändå tio mål i allsvenskan.

Malmö får betala nio miljoner kronor för Afonso - som blir miljonär på kuppen. Afonso får 1,35 miljoner kronor, minus agenten Roberto Tibúrcios andel.

- Jag är verkligen lycklig nu. Vi firar här. Det blir en mycket speciell jul och nyår för oss, säger Afonso till Sportbladet.

Ledig över nyår

Den 5 januari är julsemestern i Brasilien över. Då åker Malmös supervärvning till Sverige för att börja träna med sitt nya lag.

- Malmö är ett lag med god struktur. Fansen där är många och jag kommer att gilla att spela där.

- Jag har bara mött Malmö en gång. Och då gjorde jag mål mot dem på deras egna hemmaplan, skrattar Afonso.

Brasilianaren är övertygad om att han kommer att trivas i den nya miljön - även om han lämnar kompisen Paulinho i Örgryte.

- Juniortränaren i Malmö är brasse. Jag har redan pratat med honom. Han kan vara till stor hjälp för mig. Och nummer elva ("Samba-Erik" Johansson) i Malmö talar portugisiska.

Samtidigt som Afonso är lycklig över kontraktet med Malmö, skänker han en tanke till Örgryte - klubben han representerade i två säsonger och där han gjorde 23 mål på 39 matcher.

- Örgryte öppnade portarna för mig, säger Afonso som inleder sitt julfirande med att vila upp sig efter flygresan.

- Visst, jag är supertrött. Jag behöver verkligen sova nu, säger han.

Sportbladet granskar: därför är afonso så bra

Lennart Palméus, Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM