AIK ska resa sig direkt efter Nyholms skada

FOTBOLL

Sällan har AIK haft så många uppmärksammade nyförvärv som i år.

Men cupderbyt mot Djurgården handlar minst lika mycket om en spelare som klubben tvingats avvara.

– Självklart kommer den här matchen att spelas för Jesper, säger mittfältaren Ahmed Yasin.

Vanligtvis är det tränare Rikard Norling som står för liknelserna och metaforerna i AIK-sammanhang. Just den här dagen gör även sportchef Björn Wesström ett försök där han står mitt i klubbens souvenirbutik vid Friends arena.

– Det är som att det skulle komma in några här och råna butiken, och 30 sekunder senare när de är borta skulle man säga: ”Jaha, då öppnar vi igen och kör”. Det är den kravbilden vi har på oss.

Mittbacken Jesper Nyholms benbrott i den 25:e minuten mot Örebro var en chock som hans lagkamrater direkt var tvungna att försöka skaka av sig för att vinna cupkvartsfinalen.

– Efter matchen säger man att det inte var riktigt samma fart, riktigt samma rytm. Nej, det tro fan det. Det var en traumatisk upplevelse, säger Björn Wesström.

”Kärlek ger ju energi”

Om man googlar ”resa sig från ett underläge” (med cittattecken) är den första träffen en gammal intervju med Nils-Eric Johansson. AIK har varit i den här situationen förut. Inför cupderbyt mot Djurgården hoppas Björn Wesström att laget ännu en gång ska kunna komma tillbaka starkare.

– Att visa någon kärlek ger ju energi, så är det definitivt. Det tror jag att vi kommer att uppleva både före, under och efter matchen. På så sätt kan man hämta viss energi i det, men det är klart att vi helst av allt skulle vilja ha Jesper med oss på planen, säger han.

Mittfältaren Ahmed Yasin såg Jesper Nyholms skada från avbytarbänken.

– Vi har varit med om många olyckliga saker. Men vi har ändå varit bra och fokuserat på nästa träning, nästa match. Självklart kommer den här matchen att spelas för Jesper. 

Utesluter inte Nyholm-ersättare

Efter beskedet att Jesper Nyholm blir borta resten av säsongen utesluter inte Björn Wesström fler nyförvärv till AIK.

– Vi tittar och försöker lägga pusslet. Vi har drabbats ganska hårt i vår trebacksbesättning. Nils-Eric Johansson var tvungen att sluta och nu är även Jesper borta – på förhand två spelare som var tänkta som 90-minutersspelare mer eller mindre varje vecka. Det är klart att de här scenariona inte var med när vi planerade truppen, så vi får se om vi behöver balansera om lite.

Utöver Jesper Nyholm saknas även skadade Joel Ekstrand och Budimir Janosevic samt avstängde Enoch Kofi Adu i AIK:s derbytrupp. I den senares frånvaro öppnar AIK:s tränare Rikard Norling för att Kristoffer Olsson kan få ta ett kliv ner på defensivt mittfält.

– Kristoffer har spelat där förut under en stor del av fjolåret, och på hösten framgångsrikt, så det är en naturlig ersättare, säger han.

En spelare som är på väg tillbaka i spel efter en lång frånvaro är ytterbacken Daniel Sundgren, som i höstas drabbades av en blodpropp i lungorna. I fredags berättade Björn Wesström att Sundgren är aktuell för comeback i dagens match och på söndagsförmiddagen stod det klart att han är uttagen i AIK:s derbytrupp.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM