Fagerlund: Allis insats får England att glädjas

FOTBOLL

En grådaskig toppstrid och ett VM vars konturer blir allt mer synliga.

Då klev Dele Alli fram i derbyt och riktade strålkastaren mot sig själv.

Målen sprider säkerligen inte enbart glädje i Spurs – utan i hela England.

Ett Londonderby brukade få den innersta fotbollsnerven att börja dunka frenetiskt, men mötet mellan Chelsea och Tottenham kändes på förhand ganska avslaget.

Manchester City avgjorde ju ligan redan i november (i princip) och även om det fortfarande står viktiga Champions League-platser på spel var det nog en del som fick anstränga sig lite extra för att väcka intresset vid liv.

Det är ofrånkomligt att tankarna vandrar iväg denna grådaskiga söndag till en varmare vardag. Ett VM-slutspel i Ryssland hägrar och visst är det en underhållande hobby att visualisera dagens huvudpersoner i sina respektive landslagströjor.

För oj, vilken sommar det kan bli för flera av spelarna.

Eriksen med dunderkvittering

Chelseas inledning var lovande och efter 20 spelade minuter såg det ut som att Marcos Alonso blev förste målskytt. När försöket blåstes av för offside klev i stället Alvaro Morata fram och solade sig i rampljuset en stund. Anfallarens tvivlare må inte ha tystats helt men för varje boll som går i nät lär spanjorens självförtroende växa välbehövligt.

När Harry Kane är borta är han alltid saknad och då gäller det för övriga Spursare att kliva fram. Christian Eriksen är oftast en av dem, och danskens skott till 1–1 dök så djupt att det nästan såg ut som att bollen var gjord av bly och spelarens fot en hammare av järn.

Efter den här matchen kan vi dock vara tämligen övertygade om att det pratas friskt om en helt annan spelare i England. Den stundtals utskällde Dele Alli har inte haft sin bästa säsong och varför det har blivit så är lite av en gåta. I Champions League stod engelsmannen för en del fina prestationer, men i övrigt har han inte alltid kommit till sin rätt så som vi tidigare vant oss vid.

Därför gick det att ta på euforin när det blev just Alli som stal strålkastaren och ivrigt riktade den mot sig själv. Först ett skott vid Wilfredo Caballeros högra stolpe, därefter en retur inne i straffområdet. Med ens stod det 1–3 på resultattavlan och Antonio Conte sjönk ihop längs sidlinjen och började kanske fundera över framtiden han också.

Väcker hopp inför sommaren

När Eden Hazard fick en rejäl smäll på vristen var det nog en del belgiska anhängare som oroligt vankade fram och tillbaka innan han tog sig upp på fötterna igen. Engelsmännen? De lär ägna timmar åt att analysera Allis insats och inte minst glädjas åt att Harry Kane hoppade in med kvarten kvar. Två spelare som kommer bli otroligt viktiga för The Lions i sommar, ett lag som för första gången på länge inte har det där sedvanliga trycket på sig att lyckas.

Fast klubblagssäsongen är ju faktiskt inte över riktigt än. Tottenham har fortfarande möjlighet att hiva sig upp till platserna strax under dominanta City. Dess lokalrival får i stället börja snegla bakom sig, för där kommer ett Arsenal som plötsligt bara är fem poäng ifrån.

Så helt grådaskigt var kanske inte det här Londonderbyt trots allt. Även om konturerna av VM börjar bli allt mer synliga.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Skytteligatoppen – Premier League 00:15
ARTIKELN HANDLAR OM