Bolin: AFC och Brage måste upp rejält

Foto: C more och Bildbyrån
FOTBOLL

En minnesvärd premiär?

Nja, knappast.

Både AFC Eskilstuna och Brage måste upp rejält i nivå om lagen ska ha något att hämta framöver. 

Efter en väntan som kändes evighetslång kickade serien äntligen i gång i dag.

Inte med de stora elefanterna - men väl med två lag med skrällpotential.

Ett AFC som dråsade ur allsvenskan i fjol och som siktar på att gå på retur till högsta serien snarast möjligt – och ett Brage som kommer från dokumenterat starka Norrettan med ambitionen att snabbt sätta sig i respekt.

Eftersom jag åtminstone understundom är en samvetsgrann herre förberedde jag mig inför avsparken på Tunavallen med att snickra ihop ett frågeformulär enligt modellen:

Det här vill jag veta – och det här fick jag veta.

Hur hade Brage det med premiärnerverna?

Tackar som frågar, här var det inga som helst problem. Laget tog för sig rejält från start, vek sig varken i duellspelet eller de efterföljande tjafsen som uppstod efter avblåsningarna och visade alltså inte motståndaren överdriven respekt. Heller inga individuella misstag som kan kopplas till premiärstress.

Han blir en tillgång

Nåt taktiskt som stack ut?

Nja, inte direkt. Nye tränaren Kléber Saarenpää har valt att försvara med en 4-4-2-formation, men vid eget bollinnehav skjuts högerbacken Simon Stenberg fram, samtidigt som innerbacken Alexander Zetterström glider ut på högerkanten och tar hand om uppspelen. Marcus Astvald inte en renodlad anfallare utan ligger bakom spetsen Simon Alexandersson

Marcus Astvald i nummer tio-rollen – hur fungerade det?

Knappast hundra i den här matchen. Astvald är en spelare som ska ha bollen på fötterna för att kunna vända upp och utmana motståndarnas backlinje. Nu valde Brage att spela ganska mycket långt, och att ta duellerna med motståndarnas innerbackar är inte Astvalds starka sida.

Lätt uppsnackade innerbacken Alex Zetterström – är han på riktigt?

Jodå, det kan han säkert vara. Han är lugn och trygg med bollen, följsam och ganska snabb. Hade något eller ett par olyckliga bolltapp, men var å andra sidan nära att nicka in ledningsmålet i slutet på första halvlek. Dessutom räddade han en boll på mållinjen i upptakten av andra halvlek.

Nån spelare som blir särskilt spännande att följa framöver?

Spännande och spännande… men Mattias Liljestrand, innerbacksförvärvet från Syrianska, visade direkt att han blir en tillgång. Felfri i defensiven och närmast att avgöra matchen med nicken i stolpen i slutminuterna.

Slutintryck?

Ungefär som väntat, varken mer eller mindre. Försvarsstarkt och kampvilligt. Låg rätt i sina positioner och tog inga som helst risker. Kanske att man hade kunnat önska sig lite mer offensiva ambitioner mot bakgrund av kvalitén som finns i anfallskvartetten. Bör vara hyfsat tillfreds med en poäng i premiären.

Och så växlar vi över till AFC.

Skulle knappast kunna fronta ett fitnessmagasin

Hade laget lärt sig nåt av 1-4-torsken mot Brage på försäsongen?

Ja, definitivt. Den här gången undvek man onödiga bolltapp i känsliga ytor. Dessutom var man mycket mer disciplinerade i de defensiva omställningarna.

Nåt spelmässigt som överraskade?

Nä, inte direkt. Nye (chefs-)tränaren Nemanja Miljanovic formerar sitt manskap i en 4-2-3-1-uppställning med Anel Raskaj som defensiv spelmotor och Ferid Ali som länken fram till spetsanfallaren. Ett lag som vill kontrollera matcherna med ett eget bollinnehav.

Kan nye keepern Curci skänka nödvändig stadga längst bak?

Hmm… han skulle knappast kunna fronta ett fitnessmagasin i nuläget, om vi säger så. Sattes inte på så hårda prov, men såg extremt skakig ut vid inläggssituationer. Övertygade inte.

Är Luka Mijaljevic en presumtiv skyttekung?

”Lucky Luka” spelar ju med extremt små marginaler, såtillvida att han endast opererar i motståndarnas straffområde. Och får han, som i dag, inte till det där är det lätt att avfärda honom som underkänd.

Nån spelare att hålla ögonen på framöver?

Ousmane Camara, definitivt. 19-åringen som hämtats från samarbetsklubben Eskilstuna City har sprutat in mål under försäsongen och var också den som försökte mest och bäst idag. Alltjämt oskolad blandar han och ger en hel del, men egenskaperna – speeden, attityden och viljan att alltid vara involverad – ger löften om mer.

Slutintryck?

Okej ändå, med tanke på att laget saknade sex, sju spelare – några på grund av skador och några där pappersexercisen hade mankerat. Ganska spelskickligt lag, men måste flytta bollen snabbare och hota med fler löpningar in bakom motståndarnas backlinje. 0-0 rimligen en missräkning.

avGöran Bolin

ARTIKELN HANDLAR OM