Brevet som visar svenska motståndet mot Fifa

avKristoffer Bergström

De senaste månaderna har Kosovare Asllani, Caroline Seger och Nilla Fischer höjt rösterna mot Fifa.

Men ett brev daterat i juli 2017 visar att missnöjet har funnits i hela förbundet längre än så.

Så här har svensk fotboll kämpat mot ojämlikheten – i flera år.

I oktober landar en delegation med Fifa-toppar i Sverige. Generalsekreteraren Fatma Samoura och hennes följe ska se den damallsvenska guldstriden på plats, men också diskutera några av sportens mest brännande ämnen.

För ännu ser villkoren för en herr- och damklubb helt annorlunda ut. Medan föreningar får 72 000 kronor per dygn för att låna ut sina manliga spelare till VM är ersättningen noll för kvinnliga. Och herrarna har frikostiga utbildningsbidrag som klubbarna som fostrat damstjärnor bara kan drömma om.

Uppmaningen: Se er i spegeln!

Det senaste året har flera landslagsspelare försökt driva opinion mot Fifa.

– Rent krasst tycker jag att det är förjävligt, sa Nilla Fischer efter att laget kvalat in till VM 2019. Kosovare Asllani gick ännu längre och pratade om en möjlig bojkott av mästerskapet om inte villkoren skärps.

Foto: Adam Ihse/TT
Asllani och Seger

Den svenska kampen för en mer jämställd sport sker på flera nivåer. Under sommarens herr-VM lyfte förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson frågorna på en Fifa-kongress i Moskva. Samma sak gjorde generalsekreteraren Håkan Sjöstrand på en Fifa-konferens i augusti.

– Se er i spegeln. Vill ni det här eller är det bara fina ord? sa han från scenen.

Ett brev som Sportbladet kommit över och verifierat är äkta visar att SvFF stred för frågorna innan de var uppe på den mediala agendan.

Meddelandet är daterat 13 juli 2017, signerat Karl-Erik Nilsson och adresserat Fifas generalsekreterare Fatma Samoura. Det pekar ut två huvudsakliga brister i damfotbollens villkor: avsaknaden av utbildningsbidrag och solidaritetsersättning.

Regeln blev könsneutral

”I ljuset av det ovan, och givet att internationella övergångar kommer bli ännu vanligare i framtiden, ber SvFF att Fifa inleder processen att etablera klara och övergripande regler” skriver Nilsson.

Foto: Maja Suslin/TT

Påverkansgraden är svår att bedöma, Sverige är en av 211 medlemmar i Fifa, men det första brevet ska ha följts av ett andra i november 2017, ett Fifa-möte i Nigeria i februari och en träff med jätteorganisationens president Gianni Infantino i våras.

I augusti 2018 uppfylldes en av svenskarnas önskningar. Då Fifa skrev om reglerna för solidaritetsersättning – vid varje övergång tillfaller fem procent av summan de klubbar som tränade spelaren mellan åldern 12 till 23 – så att de blev könsneutrala.

”Så enkelt – och så svårt är det”

Nästa steg, berättar generalsekreterare Håkan Sjöstrand, blir förhoppningsvis utbildningsbidragen och mästerskapsbonusarna.

– Vi har under flera års tid, i samarbete med EFD, försökt påverka i alla de forum vi kan, även om det inte alltid framkommer i media, säger han.

Ni är en av 211 medlemmar. Hur mycket kan ni påverka?

– Det kan göras olika kampanjer för damfotbollen som självklart är bra, men vi måste framförallt få grundläggande strukturer på plats. Det handlar faktiskt inte bara om damfotboll, utan detta berör hela fotbollens anseende. Ska fotbollen fortsätta vara en stark kraft i framtiden så måste dessa saker åtgärdas. Så enkelt är det. Men så svårt är det för vissa ändå.

Finns risken att ni tröttnar?

– Nej. Vi är uthålliga och kämpar på.

ARTIKELN HANDLAR OM