Asbaghi: ”Det går inte att förklara vad som händer”

avHenrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Mot jumbon Trelleborg skulle det bara bli tre poäng. 

Det blev en, efter kvittering i den 100:e minuten.

– Det är bedrövligt rent ut sagt, säger Tobias Hysén.

Att IFK Göteborgs tabelläge är utsatt är ingen överraskning för någon, allra minst spelarna. Tre poäng mot jumbon Trelleborg gav ett tacksamt utgångsläge att reparera sargade självförtroenden, men inte ens ett 1-0-mål efter 118 sekunder hjälpte. Snarare tvärtom.

– I efterhand känns det som att det var det absolut sämsta som kunde hända att vi fick det målet. Det går inte att förklara vad som händer efteråt, säger Poya Asbaghi.

Det har pratats och diskuterats en hel del i veckan om IFK Göteborg bör plocka in extern hjälp till Blåvittränaren, ännu mer aktualiserat nu när det väntar ett landskampsuppehåll.. Men det är inget ämne han själv uppskattar att få frågor om.

”Vi tar en match i taget och krigar”

Att spelarna backar hem som de gör efter 1-0 och att du inte kan förklara varför, känner du att du har kontroll över vad som händer? Eller vill du ha någon sorts hjälp utifrån?

– Alltså, alla pratar… Jag har fått den frågan 1 700 gånger nu av alla. Rent konkret, vad för hjälp? Förklara det för mig så kan jag förklara, men när man ställer en sån öppen fråga så är det svårt. Det är att klart att jag känner i första halvlek att vi vill mer. Så är det för alla lag när man förlorar, jag tror ingen tränare står efter en förlust och känner att vi gjorde precis som man tänkt sig. Men samtidigt är det svårt att få ut allting också när det låser sig som det gör nu. Det är ett tufft läge, det är ingen hemlighet. 

Enligt uppgifter till Sportbladet har Blåvittledningen diskuterat att ta in hjälp till Asbaghi, utan att rent konkret gå in på namn. Men det är inget som ordförande Mats Engström vill prata om.

– Vi har inte diskuterat det på den nivån. Vi tar en match i taget och krigar. Vi har en tro på att vi kan fixa det här. 

”Bedrövligt rent ut sagt”

Att det bara blev oavgjort mot Trelleborg, påverkar det på något sätt sättet ni jobbar på framöver?

– Jag sa innan att det här blåsts upp som en ödesmatch och det är klart att det var en viktig match. Men vi har fortfarande 15 poäng kvar att spela om. Det gäller att fortsätta kriga och ta med oss det som var bra från den här matchen. 

Sitter Poya Asbaghi säkert?

– Jaja, absolut.

Tobias Hysén, knockad i slutet av matchen, såg den första halvleken från bänken, och låg sen på båren när Giorgi Kharaishvili kvitterade i den 100:e minuten. Betyget på Blåvitts insats var ändå tydligt.

– Det är bedrövligt rent ut sagt. Vi gör mål så tidigt men blir ändå så rädda som vi blir, den tekniska nivån är undermålig. Målet får egentligen motsatt effekt mot vad det borde haft.

Han hoppas att det kommande landskampsuppehållet ska leda till något positivt.

– Vi får sätta oss ner nu och verkligen gå igenom och lyfta allt. Vara prestigelösa och ha högt i tak så att vi får ut vad vi vill. För nu har vi verkligen chansen att gnugga och träna på det som behöver göras bättre. 

”Inte min sak att gå in och rota”

Vad känner du för tanken att plocka in en ny röst, en hjälp till Asbaghi?

– Det är inte min sak att gå in och rota och peta i det. Kommer de som bestämmer fram till att det behövs så tar jag för givet att de gör det. Annars så kör vi på med det vi har. 

Känner du att Poya kan ge er spelare det ni behöver?

– Ja, det tycker jag. Sen är det klart att vi måste ge tillbaka lite också. Jag tycker inte vi gör det till 100 procent och så har det varit många gånger i år. Det måste vi ta upp och adressera varför det blir så, varför vi så tidigt går ifrån matchplanen. 

Laddar Matchöversikt
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM