#Metoo-rörelsen

SVT pausar samarbetet med profilen

Av: 

Andreas Käck

Malin Wahlberg

FOTBOLL

Förra veckan kunde Sportbladet avslöja att en av SVT-sportens profiler sparkades av sin förra arbetsgivare efter anklagelser om grova sexuella trakasserier.

Nu har SVT-sporten – efter en egen utredning – bestämt sig för att inte ge honom några fler uppdrag den närmsta tiden.

– Jag har förståelse för SVT:s beslut, säger han i ett uttalande.

Mannen har under en längre tid varit anlitad av SVT-sporten som expert.

På senare tid har kvinnor på hans förra arbetsplats vittnat om upprepade sexuella trakasserier, bland annat om att han vid ett tillfälle ska ha varit uppenbart berusad på arbetsplatsen och försökt tvinga till sig sexuella tjänster.

De misstänkta övergreppen ska ha skett i nära anslutning till att experten började jobba för SVT.

Efter Sportbladets avslöjande sa SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson så här:

”Jag försöker nu skaffa mig en bättre bild av vad som hänt på en redaktion för flera år sedan. Jag har förstått det som att en grupp personer bidragit till en osund arbetsmiljö där ledningen dröjt med att vidta åtgärder. Jag har också noterat att det florerar en massa uppgifter och rykten just nu och därför behöver jag skapa mig en bättre bild av den dåvarande situationen. Detta arbete pågår just nu”.

”Ytterst allvarligt”

Sportbladet har i flera dagar sökt Åsa Edlund Jönsson för en kommentar, utan framgång. Men nu kommer ett uttalande – och ett besked.

Mannen i fråga kommer inte att få några uppdrag av SVT den närmaste tiden.

– Vi är precis klara med vår utredning. Den bild vi har fått fram är att den tidigare arbetsplatsen hade en mycket osund kultur där en grupp män inklusive vår medarbetare agerat helt oacceptabelt i relation till flera olika kvinnor. Det har dock inte kommit fram något som tyder på att det förekommit några trakasserier kopplat till profilen på vår redaktion. Vi ser ytterst allvarligt på det som hänt och jag och redaktionen är som alla säkert förstår omskakade över denna helt nya information. Det som hänt för flera år sedan på den andra arbetsplatsen stämmer inte överens med den bild vi har av medarbetaren hos oss. Det som framkommit nu är att profilen, sedan han kom till oss, radikalt ändrat sin livssituation. Han har hanterat sina alkoholproblem och är nykter sedan tre år tillbaka. Medarbetaren kommer den närmsta tiden inte att ha några journalistiska uppdrag för SVT. Vi är överens om att medarbetaren nu ska fokusera på att hantera och ta ansvar för det som hänt på den tidigare arbetsplatsen. Detta arbete inleds nu och kommer att ta några veckor. Efter det kommer jag att ta beslut om samarbetet kan fortsätta eller inte, säger Åsa Edlund Jönsson i ett uttalande.

”Full förståelse”

Där uttalar sig även mannen i fråga.

– Jag har förståelse för SVT:s beslut, och vi är helt överens om att jag från och med nu tar en paus från mina journalistiska uppdrag för SVT. Vad gäller min förra arbetsplats så bad jag om ursäkt i samband med att jag fick sparken därifrån, men jag har nu förstått att ursäkten inte nådde fram till alla inblandade. Därför kommer jag återigen vända mig till min före detta arbetsplats och be om ursäkt för mitt helt oacceptabla beteende. Jag kommer också omgående nu att fokusera på samtal med mina nuvarande kollegor på SVT. Jag förstår att de har många frågor, säger han.

Enligt Sportbladets uppgifter planerar han att komma in till SVT-sportens redaktion i morgon, onsdag, och berätta sin version av det som hänt.

Anklagad för våldtäkt 2002

Samtidigt kan Sportbladet nu berätta att mannen i fråga blivit anklagad för våldtäkt vid ett tidigare tillfälle. Sommaren 2002 kontaktade en ung kvinna polisen och anmälde att hon under natten våldtagits av mannen.

Två dagar senare hämtades han in till förhör.

Han nekade till anklagelserna och friades direkt.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

#Metoo-rörelsen

LÄS VIDARE

Leifby: De har varit bäst och sämst i tv under fotbolls-VM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

SVT, Sveriges Television

Metoo