”Kollar alltid ditåt inför varje match”

AIK:s succéspelare Heradi Rashidi i stor intervju

avFredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: FREDRIK JÖNSSON

En succévärvning från Dalkurd 2018.

Förutom fotbollen bjöd Heradi Rashidi på dans och sin favoritmask Black Panther.

Sportbladet satte sig ner med 24-åringen och pratade om AIK, superhjältar, familjen, dans, religion och goda råd.

– Jag hade nog örfilat Rashidi femton år, säger han och skrattar.

När 2018 inleddes tillhörde Heradi Rashidi Dalkurd. Han åkte på träningsläger till Portugal med målsättningen att fortsätta vara en nyckelspelare i det nyuppflyttade allsvenska laget. Men det blev bara två allsvenska matcher från start det året i Dalkurds tröja.

Året avslutades däremot med ett SM-guld i en Black Panther-mask i AIK. Han gjorde 16 framträdanden med guldlaget under hösten.

– Jag njuter. Det har varit kul. Jag hade ingen aning om att jag skulle komma till AIK när vi inledde förra året. Då var jag på träningsläger någon annanstans. När jag kom förra sommaren var det kul, jag fick chansen att spela i en storklubb, säger Rashidi.

Vad är det bästa med AIK?

– Allt. Fansen, organisationen runt omkring. Själva AIK-familjen är fantastisk.

Det är många skratt och positiv energi när man sitter och pratar med Rashidi. I allsvenskan i fjol fick vi se en del av det i “Testa stör”-slogan och Black Panther-masken.

– ”Testa stör” var bara en rolig grej. Den startade när jag var på lån från Dalkurd till Syrianska. Jag och Charbel Georges började med det. En rolig grej som blev en hashtag på Instagram. Sen när vi vann tryckte vi upp en tröja.

Gör du ofta den typen av saker?

– Det kanske flyger in lite saker i mitt huvud, sen gör jag det bara. Att folk uppskattar det är bara roligt. Jag försöker bara att “enjoy”, om man säger så. Sen måste man lägga ner jobbet om man ska kunna njuta. Det går inte njuta utan att lägga ner jobbet, då blir det bara pannkaka.

Något nytt på gång?

– Man vet aldrig. Jag har inget planerat.

Black Panther-masken gjorde ett avtryck också.

– Haha. Det är en av mina favoritfilmer, jag har kollat på den ganska många gånger. Den idén kom upp när jag skulle köpa en mask till en väns dotter som älskar Spiderman. Jag gick in på “Toys R Us” för att leta efter en Spiderman-mask och en dräkt. Så fort jag kom in så såg jag en Black Panther-mask, det var en nice grej att ha hemma då jag gillar filmen. Jag köpte båda maskerna.

– Sen åkte jag bil med lillsyrran och satte på mig den. Vid Halloween tog jag med den till Karlberg när vi tränade. Jag satte på mig den och kom in med den på mig. Då kom idén om att vinner vi guld så ska jag ha på mig den. Jag tog med mig den till matchen mot Sundsvall och bad “Billy” (Bilal Hussein) att ta fram den om det blev aktuellt. Det blev tyvärr inte så, jag fick vänta en vecka till.

Du har alltså sett den många gånger. Vad är det du gillar med filmen?

– Hela filmen bara. Jag gillar Marvel-filmer.

Ser du alla?

– Jag tror inte jag har sett alla, men jag har sett de flesta. 

Vilka gillar du?

– Avengers med. Jag har en skön projektor hemma. Det blir att man kommer in i en annan värld.

Du önskar att du hade varit en superhjälte?

– Om jag kunde. Absolut.

Vem vill du vara?

– Black Panther. Black Panther eller The Flash.

Vi släpper superhjältarna. Berätta vem du är.

– En kille som har drömt om att spela fotboll på hög nivå. Jag kommer från en fotbollsfamilj där alla i stort sett är intresserade av fotboll. Inte bara familjen, utan även de runt omkring. Fotboll är allt. Jag spelar fotboll för familjen och kämpar för deras skull.

Familjen är från Kongo.

– Jag är född i Kongo, men kom hit till Sverige som 10-åring. Det har varit fotboll sen jag kom hit.

Spelade du fotboll i Kongo?

– Jag lirade med mina bröder. Då hade jag två äldre bröder, men jag har fått en yngre sen jag kom till Sverige. Pappa satte oss i en fotbollsskola en kort stund. Sen lade vi av där och spelade streetfotboll. Vi spelade på gården där vi bodde. Men där fick vi inte spela så mycket, vi fick utskällning av min morfar. Vi förstörde lite grejer här och där, haha.

Är det därifrån och från dina bröder som du har fått dina grunder som fotbollsspelare?

– Det skulle jag kunna säga, jag spelar mycket som mina bröder. Vi spelade i Österholm. Vi sa alltid “öster klockan sju”, en grej som vi hade vid den röda linjen. Sa man “öster klockan sju” så visste alla att det var spel på söndagar klockan sju och så samlades man på ett ställe och spelade. Där har man lärt sig den stilen man har som fotbollsspelare. Det är mycket tävling om vem som är bäst. Alla vill självklart vinna, men det blir ofta hype om någon gör en tunnel eller någon typ av streetfint.

– Det pågår fortfarande. Jag brukar vara där och kika.

Är du bäst i din familj?

– Det skulle jag inte säga. Tekniskt sätt är min äldre brorsa mycket vassare än vad jag är. Men när det kommer till löpning kan jag nog säga att jag är lite vassare än honom.

Är det fotboll du kan - eller har du andra talanger?

– Jag var bra I skolan. Eller alla är bra i skolan om man vill vara bra, så ser jag på det. Jag prioriterade fotboll mer då jag tyckte det var roligast. Böcker och sitta och läsa, eller sitta på kontor, är inte min grej.

Vad var du bra på i skolan?

– Gympa, haha.

Vad gör du utanför fotbollen?

– Umgås med familjen. Återhämtar mig. Jag försöker leva fotbollsstilen.

Hur mycket mer seriös har du blivit sen flytten till AIK?

– Mycket mer. Om jag var på 70 procent så är jag på 95 procent nu.

Har du skaffat återhämtningsbyxor?

– Nej. Jag kör på de som finns i Karlberg, de är gratis. Jag körde inte det innan, för jag hade inte de förutsättningarna i min gamla klubb.

Är du mer noggrann med maten nu med?

– Ja, mycket mer.

– Jag försöker inte käka bröd eller snabbmat. Jag försöker vara korrekt. Jag dricker inte läsk eller godis.

Pizza?

– Jag tycker inte om pizza.

Kebabrulle?

– Det skulle funka.

– Men det är inte så ofta jag äter det. Om jag skulle äta det så känns det som jag är oseriös.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Hade du en tuff uppväxt?

– Våra föräldrar har alltid försökt hjälpa oss, oavsett vad. Om det varit ekonomiskt eller annat. Vi är ganska många i familjen, vi är sex barn. Mina föräldrar är alltid där för att ta hand om oss. Sen är det alltid ”ups and downs” i fotboll, det blir inte alltid som man vill. Jag försöker alltid se det positiva i saker och blicka framåt. De har funnits perioder, absolut, som har varit tuffa. Men jag försöker alltid se framåt.

Vad kan du bidra med i AIK?

– Min energi som människa och mina kvalitéer på planen.

Vem bor du med på lägret i Dubai?

– Jag bor med Bilal.

Är han den du hänger med mest?

– Jag har varit med honom mycket, vi delar ju rum. Sen har jag varit med Obasi mycket, Silva, Sundgren och Henok.

Vem är roligast i AIK?

– Jag tycker alla är roliga på sitt sätt.

Välj en eller två?

– Obasi. Komedi! De skämten han drar är min typ av humor. Han och Bilal.

Vad är skillnaden på att spela i AIK från andra klubbar?

– Det är lite mer att man vet om att här är det ingen lek, här kan du inte slappna av. Du måste vara på tårna hela tiden, oavsett träning eller match. I andra klubbar, jag ska inte säga att det var “lall där”, känner du inte av det lika mycket som man gör här. Det är mer tryck utanför fotbollen med fansen, du kan inte göra vad du vill.

Har du alltid hejat på AIK?

– Ja.

Vem är smartast i AIK?

– Smartast i AIK…då måste jag gå igenom truppen. Många är smarta, jag är smart, “Sebbe” (Larsson) är smart. (Enoch Kofi) Adu är smart, haha (tittar på honom och skrattar). Om jag fick välja en som är riktigt, riktigt smart får jag ta “Sebbe”. Henok (Goitom) är också smart.

Vem är bäst?

– Jag tycker alla är bra på olika saker. Om du frågar mig som älskar teknik får jag säga Stefan Silva, han har bäst teknik.

Vem blir er viktigaste spelare 2019?

– Jag tror alla blir viktiga. Jag ser hellre hela laget jobba tillsammans än individuella pjäser.

SM-guld eller Champions League?

– Båda.

Men om du bara får välja en.

– Det går inte, jag tar båda, haha.

Du måste välja en. Vinna SM-guld eller spela gruppspel i Champions League?

– Det är klart jag vill spela Champions League. Men i slutet av dagen vill jag ha titlar. Hade du frågat mig om att vinna SM-guld eller vinna Champions League hade jag sagt vinna Champions League.

Startplats i AIK eller startplats i Barcelona?

– Barcelona. Det hade jag nog alla sagt, haha.

– Men jag hade inte valt Barcelona, jag hade valt ett annat lag.

Vilka?

– Manchester United. Det är mitt favoritlag. Jag har hejat på United sen jag var liten, gillat sättet de spelar. De har haft det tufft i några år, men de har fått ordning på det. (Ole Gunnar) Solskjaer är bakom hela grejen.

Om du får välja en kvalité från en annan spelare - vem och vad?

– Jag skulle vilja försvara som Thiago Silva. Jag tycker han är fantastisk.

Är du rädd för döden?

– Man vill inte dö, det är ingen som vill dö. Men någon gång kommer det att ske. 

Har du haft dödsångest?

– När jag flyger så har jag alltid det. Jag hatar att flyga, bland det värsta jag vet.

– Jag ringer alltid min pappa innan jag flyger. Alltid. Det spelar ingen roll om det är en timme eller halvtimmes flyg. Jag måste ringa och prata med honom. Då har han åtminstone hört mig innan jag flyger.

Vad är din bästa framgång i livet?

– Det är nog fotbollen. SM-guldet får vara det bästa.

Foto: FREDRIK JÖNSSON

Värsta motgången?

– Det var när jag lämnade Brommapojkarna.

– Jag var ganska nära att lägga av med fotbollen då. Det var en tuff period, det var mycket tankar. Ska jag gå ner i division 2 och börja spela därifrån och klättra hela vägen? Många av mina vänner spelade i superettan och allsvenskan då. Sen fick jag ta den långa vägen.

– Då tänkte jag att jag ska göra det för mig själv och ge mig en ärlig chans. När jag lägger ner fotbollen vill jag inte ångra något, att jag inte gav mer. Det hade varit det värsta.

Vem har betytt mycket för din fotbollskarriär?

– Mina föräldrar, båda två har betytt otroligt mycket. Allt jag gör med fotbollen, alla löpningar jag gör så är det för familjen. De ser alla matcher.

Bästa samtalet du har haft?

– Det måste ha varit när Björn ringde och sa “imorgon ska du komma och träna”.

Vad äter du helst?

– Måste vara kongolesisk mat, gjord av min mamma.

Sämsta maten?

– Det finns en rätt jag inte tycker om – spaghetti och köttfärssås. Fy fan.

Varför?

– Om du vill tjafsa med mig eller vi ska bli osams kan du bjuda hem mig och laga just den rätten. Jag lär nog äta den för att jag ska vara snäll. Alla säger “du har inte smakat den bästa och allt det där”. Jag tror ingen har gjort en spaghetti och köttfärssås som har lockat mig. Just den kombinationen funkar inte, det går inte hos mig. Jag är nog en av de som inte gillar den.

Din bästa ägodel?

– Oj, oj, oj. Måste vara min pappas klocka.

Vad är det för klocka?

– Det kan jag inte säga till dig, haha. Den där kommer gå i arv.

Viktigaste ägodelen som du inte kan leva utan?

– Oj, det är svårt. Alla brukar säga telefonen, jag vet det. Jag får säga telefonen.

Din favoritapp?

– Jag har nog ingen favoritapp.

Sportbladet?

– Haha, jag var nära att säga den. Snapchat kanske.

När grät du senast?

– Jag kommer inte ihåg. Jag kan gråta, men jag kommer inte ihåg exakt. 

När var du riktigt ledsen?

– Förra året.

Har du varit i slagsmål?

– Nej.

Vill du slå någon?

– Nej, jag försöker inte använda våld.

När var du riktigt arg senast?

– Efter matchen mot Sundsvall, tror jag.

– Utanför fotbollen försöker jag bara njuta och sprida bra energi till de runtomkring mig. Sen händer det att man blir arg, man är inte människa om man aldrig blir irriterad.

Vill du ha barn?

– 100 procent.

När?

– Oj. När jag gifter mig.

Har du varit kär?

– Ja.

Vad är kärlek för dig?

– Oj, det är mycket. Mycket.

Utveckla.

– Jag vet inte hur jag ska förklara det. Den som blir tillsammans med mig får uppleva kärlek.

Om du hade fått vara en annan person för en dag – vem hade du valt?

– Min mamma. Jag skulle vilja se hur det är att gå i hennes skor.

Om du får välja att äta middag med en person – vem hade du valt?

– Robinho. En av mina fotbollsspelare.

Chinedu Obasi dyker upp när vi sitter och pratar om när Rashidi dansade med Nicolas Stefanelli efter argentinarens hattrick mot Brommapojkarna.

– Han är den bästa dansaren i allsvenskan. Det är min åsikt, säger Obasi.

Rashidi skrattar.

– Bästa dj:n är Obasi.

Berätta om dansen.

– Jag kan dansa, är du kongoles måste du kunna dansa. Det är bara så. Det finns i blodet.

Du gillar det?

– Jag dansar mycket med familjen hemma, mycket med mamma. Dans är en del av kongolesiska kulturen.

Jag är en stel dansare…

–…lita på mig, alla kan dansa. Det är bara att öva.

Det jag skulle fråga är - vilka danser kör du?

– Jag har dansat hela mitt liv, hela min barndom. Varje gång vi är med familjen är det musik och dans, det är en del som för oss samman. Vi njuter när vi är med varandra. 

Vad är det för musik?

– Kongolesisk musik.

Vem bestämmer musiken i AIK?

– Jag har varit en av de som har styrt musiken. På senare tid har jag försökt låta majoriteten bestämma.

Vem har sämst musiksmak?

– Jag måste säga att den musiken jag hörde från “Sebbe” häromdagen inte är min grej, haha. Men så länge han är glad och får lyssna på sin musik är jag nöjd.

Vad körde han?

– Jag vet inte om de heter Coldplay eller något, men det var någon rockmusik. Jag förstod ingenting. Jag hörde bara musik där instrumenten blandades med varandra. Andra kanske tycker om det. 

AIK 2019. Hur tänker du?

– Det som har hänt tidigare kan man inte leva på resten av sin karriär. Man måste släppa det, ta med det positiva från förra året och bygga vidare. Sträva efter nya mål och det är att vinna guld igen, det går aldrig vara nöjd. Är man nöjd så borde man lägga ner sin karriär, vad man än gör. För mig handlar det om varje träning och varje match, man ska lägga i en ny växel.

Har ni bäst trupp?

– Ja, annars hade jag aldrig varit här, haha. Jag tillhör det bästa laget.

Malmö är inte bättre?

– Jag har ingen aning om vilka som spelar där. Jag fokuserar på mitt lag, och det är mitt lag jag tycker är bäst.

– Jag har alltid varit sån. Just nu är jag AIK:are, jag gör allt jag kan för att hjälpa mitt lag framåt. Det andra lag gör kan jag inte påverka. Jag vill inte låta dryg eller kaxig, men jag bryr mig inte om andra lag. Jag bryr mig inte vad andra lag gör, jag bryr mig om vad jag gör och mitt lag gör. Det är de enda jag kan påverka. Sen när vi ska möta andra lag så kollar vi givetvis vad de gör och tänker ut taktiskt vad vi ska göra. Om vi gör det vi ska göra bäst så går det bra.

Tror du ni kommer att spela annorlunda i år?

– Ja, det tror jag. Det ser bra ut på våra träningar. Vi har utvecklat massa grejer från förra året och förstärkt de sakerna vi gjorde bra förra året. Jag tror vi kommer spela en väldigt bra fotboll. 

Har du en stark religiös tro?

– Yes.

Du ber mycket?

– Jag ber fem gånger om dagen. Varje dag, 365 dagar om året. Jag ber för allt, min familj, mitt lag och mig själv och för människor runt omkring – allihop. Jag ber för bättre väder också, förhoppningsvis.

Foto: BILDBYRÅN
Rashidi söker alltid ögonkontakt med sin pappa när AIK ställer upp sig inför match.

Andra ritualer kring fotbollen?

– Jag ber varje gång matchen börjar. Sen läser jag en text på mitt benskydd varje gång jag går in på planen, jag pratar med min pappa varje gång innan matchen och kollar alltid mot honom varje gång vi står i ledet efter inmarschen. Jag kollar mot pappa och min familj.

Vad läser du på ditt benskydd?

– Jag har en text jag läser. Det har jag nog inte berättat innan. Det gör jag i omklädningsrummet, alltid samma text. Sen sätter jag på benskyddet.

Får jag fråga vad som står på benskyddet?

– Du tror inte jag vill berätta för dig? Haha. Du kan ställa vilka frågor du vill. Det är ingen fara.

– “Det Gud vill ge dig kan ingen förhindra, det Gud förhindrar kan ingen ge dig”. Sen läser jag alla namn i familjen och sen sätter jag på benskydden. Det görs alltid, varje träningsmatch, varje tävlingsmatch.

Vad skulle du ge för råd till Rashidi femton år?

– Jag hade nog örfilat Rashidi femton år i dag och sagt “ta saker och ting seriöst”, haha. Jobba hårt. Hade jag haft samma mentalitet nu som jag hade då, “who knows?”. 

Mer oseriös förut?

– Nej, inte oseriös. Men jag var inte lika noggrann med saker då som jag är nu.

Jag ställer massa frågor till dig. Men har du känt någon gång att du vill prata om något i en intervju som du vill säga här?

– Den frågan är ganska bred…

– Det finns många spelare som kommer fram med energi och det här drivet, det är viktigt att ta fram de. I Sverige ska vi kanske bli bättre på ta fram unga spelare. Man har sett massa gånger att spelare har nekats och några år senare så ser man att den spelaren är en av de största stjärnorna. Man såg inte potentialen som den personen hade då. Man ska aldrig se ner på någon, vi är bara människor.

– Sen kan man inte ge chansen till vem som helst bara för att en person är ung. Det AIK gör – och har gjort – är att de tar fram spelare från förorten. Det finns fler spelare som mig, som inte bara är dribblers. Man tänker ofta så om spelare i förorten “han är dribbler, han är teknisk”. Det finns ledare, mittfältare och försvarare – det finns massor. Nu snackar jag om fotboll för det är det jag håller på. Men jag menar även allmänt, i andra yrken. Det finns mycket potential i förorten. Man ska inte bara döma efter namn eller vad man kommer ifrån. Man ska inte ha fördomar, man ska tro på människan. Det har ingen betydelse hur man klär sig eller hur man är. Men det gäller inte bara från förorten.

Fotnot: Intervjun gjordes under AIK:s läger i Dubai.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM