Fotbollförbundet backar Uefa efter Superligadomen

Publicerad 2023-12-22

EU-domstolen gav Superligan rätt.

Men SvFF fortsätter att stötta Uefa.

– Det är av största vikt att stå upp för en modell som har så stor betydelse för vår breddfotboll, säger ordförande Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

I går morse vann Superligan ett mål i EU-domstolen mot Fifa och Uefa.

Beslutet erkände inte Superligan i dess form från den misslyckande starten 2021, men öppnade dörren för nya alternativ till Uefas europeiska klubblagsturneringar.

Senare under torsdagen presenterade företaget A22 Sports en ny superliga, med ett helt nytt tävlingsformat för både herrar och damer.

Flera klubbar har nobbat den nya turneringen, och på fredagsmorgonen uttalade sig Svenska fotbollförbundet.

Osäkert vad Superligan skulle innebära

”Organisationen i den europeiska fotbollsmodellen innebär att intäkter som skapas genom internationella turneringar, så som Champions League och EM, inte bara tillfaller de största och mest framgångsrika klubbarna och landslaget, utan också bidrar till att utveckla den nationella fotbollen”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

”Av SvFF:s totala budget i år kommer intäkter från FIFA och UEFA i en storleksordning av 233 miljoner kronor, vilket utgör en tredjedel av den totala budgeten.”

Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt:

– Det är av största vikt att stå upp för en modell som har så stor betydelse för vår breddfotboll. Vi vet inte vad ett annat alternativ, en annan konstruktion, skulle innebära, säger han och fortsätter:

– Utan de ekonomiska resurserna från Uefa-systemet hade många unga svenska fotbollstalanger kanske aldrig fått chansen att nå sin fulla potential. Och fler barn och unga skulle riskera att missa den glädje och gemenskap som fotbollen erbjuder.