Efter 34 år – ber om ursäkt för Hillsborough-katastrofen

PSG är vansinniga på Chelsea, Rio Ferdinand sågar Paul Mersons sågning av Marcel Sabitzer och polisen ber till slut om ursäkt för Hillsborough-katastrofen.

Här är dagens engelska fotbollsrubriker.

DAGENS SNACKIS: Polisen ber om ursäkt

34 år har avlöpt sedan polisen försökte mörklägga sina misstag i samband med Hillsborough-katastrofen som krävde 97 liv. Den 26 april 2016 fastslogs det av en jury att det var polisens försummelse som hade orsakat olyckan.

Nu, sju år senare, väljer polisen till slut att be om ursäkt för ”smärtan och lidandet” som de anhöriga har genomlevt sedan olyckan. ”Tydliga felaktigheter” är också ord som används, rapporterar The Guardian .

Talespersonen Andy Marsh tillägger att man har försökt lära sig av sina misstag för att undvika att något liknande sker i framtiden.

– Polisens misstag var den huvudsakliga anledningen till katastrofen och har fördärvat familjemedlemmars liv sedan dess. När ledarskap behövdes som mest behandlades de sörjande ofta på ett okänsligt sätt, säger Marsh.

En anhörig till en av de omkomna säger till TalkSport att de fortfarande inväntar en ursäkt från regeringen och frågar sig varför det tog sådan tid innan den första dök upp från polisen.

Det var Liverpool och Nottingham Forest som mötte varandra i FA-cupsemin den där förödande dagen på Hillsborough Stadium 1989. Den 12 september 2012 publicerade en oberoende panel, tillsatt av regeringen, en rapport som visade att polisen försökte mörklägga sina misstag och att oskyldiga Liverpool-fans felaktigt beskylldes för att bära skulden för de många döda som klämdes ihjäl på läktaren.

PLUS: 70 min bara om Liverpool med Niva – spår klubbens framtid


DAGENS SILLY: PSG vansinniga på Chelsea

PSG är enligt uppgifter rosenrasande efter att Chelsea misslyckades med att skicka rätt papper för Hakim Ziyech – tre gånger. The Athletic rapporterar att den franska klubben beskriver situationen som ”en förstklassig cirkus”.

Ziyech, som länge har velat lämna Chelsea, befann sig i PSG:s lokaler i Paris under transferfönstrets sista dag. Om övergången kommer godkännas nu är oklart, men L’Equipe skriver att fransmännen inte tar på sig skulden för debaclet. Även marockanen försökte få igenom flytten genom att erbjuda sig att hjälpa till ekonomiskt.

Samtidigt gjorde Chelsea klart med Benficas Enzo Fernandez för nätta 1,2 miljarder kronor.

DAGENS SÅGNING: Ferdinand ger Merson svar på tal

Paul Merson var inte helt imponerad av Manchester Uniteds sista-minuten-värvning Marcel Sabitzer.

– Han tar inte ens plats i Bayern Münchens startelva, långt ifrån, säger Merson till Sky Sports. Jag vet att de som redan finns på mittfältet har cementerat sina platser men om han var så bra hade han pushat hårdare för det.

– Återigen handlar det om panik. Det fanns inget intresse för honom den 1 januari, nu är det panik, (Christian) Eriksen är skadad så man tar in Bayerns fjärde högst rankade spelare. Jag är inte helt övertygad.

Förre Man United-spelaren Rio Ferdinand kan inte låta bli att skicka en tydlig känga till Merson.

– De där kommentarerna osar av någon som inte har sett honom spela och som inte vet vem han är eller huruvida han är vänster- eller högerfotad. För man kan inte påstå att det är en dålig värvning, menar Ferdinand i kanalen FIVE.

– Själv är jag väldigt nöjd. Om jag skulle försöka hitta en korttidslösning för Eriksen på uppstuds är Sabitzer spelaren jag hade tagit.

DAGENS CITAT: Jorginho nöjd med flytten

– Det är en viktig tröja. Det är en fantastisk klubb, en storklubb, och jag är väldigt glad över att vara här, säger Jorginho efter flytten från Chelsea till Londons norra delar och Arsenal.

DAGENS RÖDA: Guimarães får spela finalen

Bruno Guimarães drog på sig sitt första röda kort i karriären när han tacklade Southamptons Samuel Edozie i semifinalen av ligacupen. Newcastle lyckades ändå vinna med 2–1 och är vidare till final efter totalt 3–1.

Brassen lär vara tillgänglig till matchen på Wembley den 26 februari. Däremot missar han Premier League-matcherna mot West Ham, Bournemouth och Liverpool.

Vilka Newcastle ställs mot avgörs ikväll då Man United tar emot Nottingham Forest. Man United leder dock med 3–0 inför andra mötet.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.