Carlén får chansen: Något annat väntar

Svenska startelvan mot USA klar

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2017-06-07

Hilda Carlén.

I Hedvig Lindahls frånvaro ställs Hilda Carlén mot sitt tuffaste motstånd någonsin.

Inför USA-matchen berättar landslagets målvaktstvåa om den ständiga utvecklingen i familjära Piteå.

– Den dagen jag lämnar Piteå kommer att vara väldigt tuff, säger 25-åringen.

Hilda Carlén har växt fram till en allsvensk dominant i målet – men i landslaget har förutsättningarna varit helt andra.

Vid några tillfällen har hon fått chansen i Hedvig Lindahls ställe – och Carlén har tidigare testats mot motstånd som Norge och Kina.

– Men nu väntar något lite annat. Det ska bli kul att äntligen få stå mot världsmotstånd, säger 25-åringen.

Lindahls fingerskada håller fortfarande veteranen borta från spel och i torsdagens landskamp mot USA får Carlén chansen att prestera mot tufft motstånd.

”Gäller att vara lite självisk”

– Jag är glad att jag får spela, men inte glad för Hedvigs skull. Det är inte alls bra inför EM för vi behöver henne där. Men får jag chansen kommer jag att ta den, för det gäller att vara lite självisk också, säger målvakten.

Hilda Carlén kom till Piteå 2014 och var med som mästerskapsdebutant i VM i Kanada året senare. Utvecklingen som målvakt tog fart efter klubbytet och flytten norrut var perfekt säger hon idag.

– Vi har bra tränare och många eldsjälar som jobbar frekvent med oss i damfotbollen, de tar hand om oss och vi är som en familj. Den dagen jag lämnar Piteå kommer att vara väldigt tuff för jag har mött människor där som jag gärna vill ha kontakt med livet ut.

”Mycket häng i Piteå”

Hon och lagkamraterna bor i princip grannar med varandra allihop och gemenskapen har betytt mycket.

– Det blir mycket häng. Vi tränar på morgonen i bland och efter det bestämmer vi var vi ska äta lunch. Efter lunchen hänger de som inte jobbar eller pluggar då hemma hos någon till nästa träning och där bestämmer vi vad vi ska äta på kvällen och så äter vi tillsammans. 

I landslaget är det en tacksam mix av klubblag på lagkamraterna och den utnyttjar gärna Carlén.

– Det är ju en liten dröm att spela utomlands och så klart frågar man hur det är, vad de andra tycker och vilket land de tror passar mig. All sådan erfarenhet man kan få kontakt med är jättebra.

Vad är ditt nästa steg i karriären?

– Svår fråga. Antingen att spela Champions League eller att komma ut i Europa på ett eller annat sätt. Men jag trivs väldigt bra i Piteå och kommer inte att stressa därifrån. Jag tar detta året i Piteå och så får vi se vad som händer efter säsongen.

Matchen mot USA spelas på Gamla Ullevi imorgon med start 19.30.


Sveriges startelva: 12 Hilda Carlén - 15 Jessica Samuelsson, 5 Nilla Fischer, 3 Linda Sembrant, 2 Jonna Andersson - 9 Kosovare Asllani, 7 Lisa Dahlkvist, 17 Caroline Seger, 22 Olivia Schough - 8 Lotta Schelin, 18 Fridolina Rolfö.