Svensson: ”Betalar gärna en resa för Janne Andersson”

Foto: ERIK KARLSSON
Gustav Svensson.

avErik Karlsson

FOTBOLL

SEATTLE. Han har blixtflytt ett krig, plötsligt blivit oönskad i Kina och nu landat i MLS.

Sportbladet åkte till Seattle för att träffa Gustav Svensson och prata turbulent proffskarriär. Men också krisen i IFK Göteborg och svårigheten att visa upp sig för Janne Andersson.

– Varje gång jag pratar med min agent säger jag att jag gärna betalar en resa för Janne så han kan komma hit och kolla på mig, säger han.

När Gustav Svensson möter upp Sportbladet utanför lägenhetskomplexet i Seattle-förorten Kirkland kommer han direkt från träningen med Seattle Sounders. I jeansshorts, vit t-shirt, flipflops och med fotbollsspelar-necessären som enda bagage ser han både avslappnad och tillfreds ut. 

Det ska visa sig stämma väl. 

– Vi trivs verkligen jättebra här, vädret har varit jättegött de senaste tio dagarna och vattnet ligger precis här borta, säger han och pekar ett par hundra meter bort innan vi går in i lägenheten där Gustav bor med frun Sara och tvåårige sonen Charlie. 

Paret berättar att lägenheten som man inrett de senaste månaderna består till hundra procent av Ikea-möbler.

– Fast vi borde kanske satsat på något mer exklusivt också. Det var först efter vi hade köpt allt som någon berättade att ligan här står för alla möbler så länge man lämnar in kvitton. Det är ju sådant man inte hade en aning om, säger Gustav. 

Det är mycket som inte är som i andra ligor. Men Gustav Svensson trivs med showen i MLS. 

– Det är eld, fyrverkerier, stora amerikanska flaggor, nationalsången live och krigsveteraner inför varje match. Men jag tycker det är coolt, man får en motivationshöjare innan matchen. Sen är det bra med fotboll, det är inga pauser och tv-brejk. 

– Men det är klart det är lite märkligt ibland. Vi har en forward i laget som har spons från ett pizzaföretag. Så varje gång han gör mål springer han ut och tar en tugga på en pizzaslice… Det är lite annorlunda, haha. 

Foto: SCANPIX

”Ja skojar du eller!”

Flyttlasset gick till Seattle i slutet av januari efter att mittfältarens klubb i Kina, Guangzhou R&F, kovänt om hans framtid där när ligan ändrade maxtaket för utländska spelare från fyra till tre. 

Kontrasterna mellan Kinas tredje största stad, Guangzhou, och Seattle är överväldigande. 

– Ja skojar du eller! Det är på något sätt större kontrast mellan Kina och USA än mellan Kina och Sverige. Vi är kanske lite mer vänster, lite mer hjälpa varandra och inte så stora klasskillnader. Här är det tvärtom, väldigt klasskillnader och är man en framgångsrik familj så måste man fortsätta vara det. 

– Men största skillnaden är väl att det är så sjuuukt mycket folk i Kina. Sjukt mycket! 

Gustav Svensson säger att det enda han haft som tydligt uttalat mål med sin proffskarriär är att någon dag spela i USA. 

– Båda mina systrar spelade collegetennis och min lillebror spelade collegefotboll i USA och de pratade alltid väldigt gott om livet här. 

Med en plats hos de regerande MLS-mästarna är det målet uppnått – men vägen dit hade han aldrig kunnat föreställa sig. 

”Höll på att skita sig rejält”

Med en proffskarriär som tagit honom från Turkiet, via inbördeskrigets Ukraina till Kina och vidare till USA sticker han ut bland svenska fotbollsproffs. 

– Ja det är inte de vanligaste klubbarna, det har varit väldigt olika kulturer, ligor och språk. Ett väldigt annorlunda liv, säger han. 

Annorlunda – och ovanligt ofta turbulent.

I efterhand är det lätt att se den första utlandsflytten till Bursaspor, 2010, som en förebråelse av vad som komma skulle. 

– Det var det enklaste klubbvalet jag har gjort, men det höll på att skita sig rejält. Jag tror det var fem minuter kvar på det svenska fönstret och någon minut kvar på det turkiska fönstret – och jag satt fortfarande i en bilkö. 

Hur löste ni det? 

– Det löste sig på grund av fantastiska människor, framför allt i Blåvitt. Det var en lördagskväll och folk åkte in till kansliet för att hjälpa mig. 

Bursaspor var regerande mästare då och Svenssons första match blev ett inhopp hemma mot Valencia i Champions League. 

– Det blev jättebra, fantastiskt. Efter den matchen fick jag spela nästan hela säsongen. 

Laget slutade trea, men klubben var inte nöjda och bytte i stort sett ut hela laget och efter mindre speltid under den andra säsongen och Gustav Svensson började snegla mot en flytt. 

– Jag var och kollade på EM i Kiev och det var ett lag där som ville ha mig. Jag gillade verkligen staden och fotbollen, men det blev inget av flytten. I stället hörde Tavrija Simferopol av sig. De låg på Krimhalvön, vid Svarta Havet och allt var hur fint som helst. Sol, bad och jätteskönt väder och laget spelade en bra fotboll. 

Foto: ERIK KARLSSON
Gustav, tvåårige sonen Charlie och frun Sara.

”Hade 300 missade samtal”

Förutom en korsbandsskada trivdes Gustav Svensson med livet. Han märkte visserligen hur det i början av 2014 blev mer militär på gatorna, lokal milis. 

– Men det var hur lugnt som helst, det fanns ingen hotbild så. 

Sara, då flickvän, åkte fram och tillbaka mellan Sverige och Ukraina och i slutet av februari hade hon bjudit med sina föräldrar ner till Krim. 

– Det var efter en träningsmatch, jag kom in och minns att jag hade 300 missade samtal och hur många jävla meddelanden som helst. Jag läste dem och insåg att Putin sagt ja till att gå in. Då gick det från jävligt lugnt till 100 procent på en gång. 

– Milisen kontrollerade redan flygplatsen så det fanns inget flyg ut så jag tog tag i klubbchefen och sa ”du måste fixa en bil till mig och min familj, det är ett krav”. 

Det slutade med att vi var en hel buss med utländska spelare och familjer åkte mot Donetsk samma kväll. 

– Det är nästan lite komiskt. Jag hade tagit med flera vänner till Jalta, där stora delar av  fredsöverenskommelsen i andra världskriget förhandlades fram, och hade FN eller Nato agerat annorlunda och ingripit hade det teoretiskt sett kunnat bli platsen där tredje världskriget börjat… 

Hur förändrade det där din egen karriärsplan, om du nu hade någon sådan? 

– Just där och då blev fotbollen så liten, det fanns ingen tanke på fotboll. Jag är bara glad att jag kunde lämna, efter den turbulenta tiden ville jag bara hem till Göteborg. 

”Sjukt smickrande”

Han fick mer eller mindre skriva ett hur långt kontrakt han ville med moderklubben, valde ett fyraårskontrakt – men lämnade sedan efter knappt två säsonger. 

Både Gustav och Sara hade klart för sig att de ville ut på en ny sejour utomlands. 

– Kina var väldigt lockande när de hörde av sig. 

När du säger lockande, tänker du främst på lönen? 

– Det är klart det var en faktor, men långt ifrån den drivande. Dels handlade det om äventyret, jag tycker väldigt mycket om olika kulturer och att leva i olika länder. Men framförallt var det så smickrande att de ville ha en spelare som mig. 

– De kunde mer eller mindre handplocka vilken världsstjärna som helst, men så ville de ha mig. En defensiv mittfältare som är taktiskt drillad i stället för en stjärna som kunde avgöra matchen på egen hand. Sjukt smickrande! 

Sonen Charlie har kommit hem från dagis och flyger runt i huset med en otrolig energi. Varv efter varv runt köksön medan Gustav berättar om nedsidan med Kina-flytten. 

– Jag var med landslaget i Dubai när det blev klart. Jag hade långa diskussioner med framför allt (Marcus) Allbäck om vad det skulle innebära för mig när det kom till landslaget. 

Gustav Svensson var med i truppen som kvalade till EM mot Danmark och slogs på allvar om en EM-plats. 

– Det var inte ett ultimatum som ”flyttar du får du inte vara med”. Men Allbäck sa att det blir svårare att följa mig, vi kommer inte kunna åka dit och se dig spela eller läsa lika mycket om dig. 

– Det är lite samma som här, det är svårare att följa någon här kontra Holland. 

”Är inte den sortens människa”

Har Janne Andersson hört av sig? 

– Nej det har han inte gjort, det har han inte… 

– Jag säger till Carl (Fhager, agent) varje gång vi pratar att jag betalar gärna en resa för Janne så han kan komma hit och kolla på mig. 

Är du förvånad över att ni inte hörts av efter flytten? 

Gustav Svensson tar en kort paus. 

– … Nej det kan jag inte säga. Jag är inte den sortens person som tycker jag borde vara lagkapten i landslaget. Jag är nöjd om jag bara får vara med. Jag har självklart en egen drivkraft att jag vill vara med och att jag ska göra allt för att vara med. Men jag skulle aldrig vara besviken för att jag inte blir uttagen, den sortens människa är jag inte. 

– Jag försöker mer visa att jag är den jag är, behöver Janne mig så ställer jag gärna upp och visar vad jag kan göra för honom. 

På så vis är Gustav Svensson inte bara en defensiv mittfältare på planen. Gustav Svenssons hela livsfilosofi är att likna med en defensiv mittfältares. Lös hastigt uppkomna problem, gör jobbet men gör ingen stor grej av det. 

– Det är inte så att jag är den som alla pratar om, men det är ändå många tränare som är väldigt nöjda med mig i det tysta. Jag gör mycket av det jobbet som inte uppmärksammas. 

”Spelarnas ansvar att det inte läcker”

Kontraktet med Seattle är skrivet på två år. Vad som händer därefter är inte klart, men för eller senare vänder flyttlasset hem till Göteborg. På avstånd har han följt IFK Göteborgs kriser både på planen och framför allt i relationen mellan spelargruppen och sportchefen Mats Gren. 

– Jag tycker det är sjukt tråkigt. Det finns alltid missnöje, det finns i alla klubbar i hela världen. Det är inte bra om det inte finns, du behöver konkurrens och missnöje för att x tjänar mer än y. Men allt sådan ska lösas internt, det är väldigt tråkigt att läsa om det i medierna. 

Ligger ansvaret för det här på spelarna eller ledarna?  

– Från mitt perspektiv är det spelarnas ansvar att sådan inte läcker ut. 

Du såldes av Mats Gren, hur upplevde du honom som sportchef? 

– Jag och Mats Gren har en jättebra relation, jag har bara gott att säga om honom. Han har alltid ställt upp för mig när jag har behövt hjälp. 

Hur ofta ringer han och kollar när du kan komma hem? 

– Jag har varit tydlig mot honom. Jag hör av mig när det är läge att komma tillbaka. Då är det bara att hoppas han vill ha tillbaka den här trötta gubben. 

Först ska Gustav Svensson bara leva klart den amerikanska drömmen.