Assistkungen hyllas för sin defensiv

Foto: BILDBYRÅN

avJohannes Hägglund

FOTBOLL

NORRKÖPING. Fast på bänken i AIK, men i Norrköping har det lossnat för Niclas Eliasson.
Han låg bakom båda målen mot Kalmar – då hyllas assistkungen för sin defensiv.
– Som 15-åring var det inte kul att ta en 50-meterslöpning hemåt, men det kommer väl med åren, säger Niclas Eliasson.

På två och en halv säsong i AIK fick Niclas Eliasson bara starta tolv matcher och förra sommaren blev han utlånad till IFK Norrköping, som senare köpte loss honom – och det klubbytet har blivit en succé för 21-åringen.
– Jag får förtroende från tränare och lagkamrater. Man får göra det man är bra på. Misslyckas man är det inte hela världen, säger Eliasson.

Leder assistligan

Eliasson toppar nu allsvenskans assistliga (5 passningar) efter att ha spelat fram till båda målen i 2-0-segern mot Kalmar. Efteråt valde Norrköpings manager Jens Gustafsson något oväntat att lyfta fram Eliassons defensiva insats.
– Han har blivit bättre i försvarsspelet, vilket ni kanske inte har lagt märke till. Offensivt har han alltid varit skicklig, men han har förbättrat sin arbetsinsats för laget, säger Gustafsson.

Tjatas om defensiven

Niclas Eliasson ler när han får höra vad Gustafsson sagt.
– Han brukar tjata på mig om det. Att ta ansvar defensivt, och inte bara köra framåt, har varit en del som jag har velat utveckla. Det har blivit bättre, säger 21-åringen.
Vad är det Jens tjatar på då?
– Han brukar säga att jag ska ta ansvar bakåt och springa hela vägen hem, även om man är trött. Ofta tycker många att det är roligast att spela framåt och anfalla, men jag tycker att det finns en charm i att försvara och ta en löpning bakåt, säger Eliasson.
Tyckte du det som 15-åring också?
– Nej, haha. Som 15-åring tyckte jag inte det var kul att ta en 50-meterslöpning hemåt, men det är väl en grej som kommer med åren, säger Eliasson.

Norrköping är nu tvåa i tabellen, tre poäng bakom MFF, som dock har en match mindre spelad. På söndag möts lagen i Malmö.

ARTIKELN HANDLAR OM