18-åringens drömvecka – men allt slutade i moll

avKristoffer Bergström, Petra Thorén

Foto: BILDBYRÅN

HISINGEN. Daleho Irandust såg ut att kröna karriärens bästa dagar med att skjuta hem segern för Häcken.

Men 18-åringens drömvecka slutade dystert.

Den slutade med en sen kvittering av Sirius.

– Det hade varit underbart om vi hade vunnit, säger Häckens tonåring.

Häcken brukar ha lätt för Sirius. Inför fredagens drabbning hade de vunnit alla fyra tidigare möten, varav den senaste utkämpades 2008 och slutade 8–0.

Den gången gjorde Paulinho två mål. Den här gången var brassen bänkad till förmån för en 18-åring som var mitt i sin korta karriärs hittills bästa vecka. Eller egentligen skedde allt inom tre dygn:

Första allsvenska målet i karriären

Tisdag kväll: Daleho Irandust är tongivande i derbysegern mot IFK Göteborg. Han spelar fram till ett av målen när Häcken vinner med 4–0.

Torsdag: Häcken meddelar att de har skrivit på ett långtidskontrakt med Irandust. Den släpande anfallarens nya avtal spänner över 4,5 år.

Fredag kväll: Irandust startar mot Sirius och vinner en närkamp mot Daniel Jarl i minut 11. Han kliver in från vänsterkanten och lyfter ett högt skott i bortre krysset. Målet är matchens – och hans allsvenska karriärs – första.

– Många säger att fotbollen går snabbt och det gör den. Vi vinner derbyt, det var fem-sex år sedan vi vann mot IFK och det var gott att vara delaktig. Och sen att skriva långtidskontrakt i går och i dag göra mitt första allsvenska mål. Det går väl rätt bra.., säger Daleho Irandust.

Hans mål var finurligt, han kom in från vänsterkanten och sköt överraskande ur snäv vinkel när alla trodde att han skulle passa.

– Jag tar med den in, letar efter Crespo och Nasiru, men när jag tittar upp täcker båda backarna av så enda alternativet är att skjuta. Jag tänkte första stolpen är det optimala och den gick in. Det var ett överraskningsmoment.

– Många säger att jag gör det som bäst när det kommer som en blixt i huvudet. Och det var lite så, jag bara gjorde det, berättar Häcken-talangen som har en fin speluppfattning både offensivt och defensivt.

Han sitter efter matchen på en stol utanför spelargången och äter en korv med bröd. Kvällen slutade inte lika gediget som den började.

”Vi spelar ut dem”

I andra halvlek kvitterade Moses Ogbu innan Alhassan ”Crespo” Kamara gav Häcken 2–1 på straff – och Christer Gustafsson stötte in 2–2 i slutminuterna med ett kontrollerat avslut från straffområdslinjen.

– Det kändes så jäkla gott. Det hade varit underbart om vi hade vunnit, säger Daleho Irandust.

I tabellen ligger Sirius kvar som tvåa medan Häcken är trea.

För Daleho Irandust kommer konkurrenssituationen ändras när Alexander Farnerud är skadefri igen. Det är han medveten om.

– Jag förstår om han kommer tillbaka och jag blir bänkad. Det är ett scenario.Jag vet inte om det är tillräckligt, jag har bara försökt att visa upp vad jag kan. Men jag är verkligen med och konkurrerar, säger han.

Vilka bitar känner du främst att du behöver utveckla?

- Fysiken. Jag har svårt att vara felvänd. Jag är en spelare som försöker hitta ytor en bit från motståndaren, Det måste jag jobba på...

Lagkamraten Erik Friberg har fina lovord om lagets unga talang efter matchen.

– Han spelar fotboll på ett sätt som inte många 18-åringar gör, säger han.

Vilka egenskaper sticker ut hos honom?
- Det är spelförståelsen. Det är där han är speciell.

- Och även i försvarsspelet har han gjort det lätt för mig och "Momo" (Mohammed Abubakari) på mitten. Han kommer bli bättre och bättre ju mer han får spela.

ARTIKELN HANDLAR OM