’Blåvitts’ kross – efter krisveckan

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg punkterade matchen med en fräck frisparksvariant.

Hjärna och skådespelare: Mads Albaek.

– Det är en dansk variant, säger mittfältaren efter 3-0 mot Kalmar FF,

IFK Göteborgs danska mittfältare Mads Albaek var på söndagen med i spel igen efter en skadeperiod och tre missade matcher.

Han var tillbaka med besked.

I den fjärde minuten glidtacklingsbröt han en boll. IFK ställde om och Sören Rieks gjorde 1-0.

Är det så man sätter en standard i en match?

– Yes, säger Mads Albaek nöjt.

– En sådan tackling som slutar med mål ger ju extra energi för laget. Framförallt för publiken.  Det var väldigt positivt för mig och för laget, fortsätter han.

Han var matchens gigant och visade vilken betydelse han har för IFK Göteborgs spel - både defensivt och offensivt.

Spelade förvånad

Han drog upp anfallet och spelade ut till Henrik Björdal som hittade Tobias Hysén före 2-0. När mötet mellan IFK Göteborg och Kalmar F stod och vägde i andra halvlek var det dessutom en dansk fräckis som låg bakom 3-0-målet.

I den 68:e minuten fick IFK Göteborg en frispark på högerkanten. Då klev Mads Albaek fram och flyttade bollen vilket fick domarteamet att reagera. Men dansken spelade förvånad.

När Mads Albaek väl lade ner bollen efter en stund väntade alla en inläggsfrispark av honom, men istället slog Mix Diskerud till bollen som via en Kalmar-försvarare hamnade hos Mattias Bjärsmyr som fick en drömträff.

”Det blir väl 50-50”

Efter succén berättade Mads Albaek om varianten.

– Vi har känt att vi borde bli bättre på fasta situationer så Mange (Magnus Edlund, assisterande tränare) och jag och de som är med där, tänkte kan vi göra något nytt. Kalmarspelarna som stod framför mål undrade kanske vad vi höll på med. Och när man släpper bollen går det fort. Det är dansk variant, från mitt gamla lag. Det blir väl 50-50 för Mange och mig, jag tar lite cred...

Mattias Bjärsmyr var nöjd med varianten, som lät honom sätta punkt för en turbulent vecka med ett vackert mål.

– Det är en grej vi har haft med oss. Någon match har vi inte kört den. Vi är allt lite luriga..., säger lagkaptenen efter 3–0 mot Kalmar FF.

FAKTA

Matchens fem bästa

Mads Albaek, mf, IFK Göteborg (ut 74)
Glidtacklingsbröt lyckosamt i fjärde minuten lyckosamt. Sen höll han den nivån matchen ut. Han var Blåvitt.

Sören Rieks, mf, IFK Göteborg
Inledde väldigt piggt, kreativt och startade målskyttet. Mattades.

Thomas Rogne, b, IFK Göteborg
Låg rätt hela tiden. Höll David Elm bokstavligen i sitt grepp när Kalmar skickade bollar i sin vassare period.

Tobias Hysén, a, IFK Göteborg (ut 78)
Det sprätter om Hysén. Bra defensivt jobb, bra passningar och så mål förstås.

Tobias Eriksson, mf, Kalmar FF
Målchans, gedigen, rörlig och viktig för Kalmar. Fin period i starten av andra.

Domare: Johan Hamlin, Bro

Matchen:

IFK Göteborg gick in i matchen på ett sätt som man förväntar sig av en jätte som varit överkörd och tillplattad. Ursinnigt. Med tidigare saknade Mads Albaek på mittfältet lades grunden till segern. IFK vann boll, ställde om, kombinerade mot ett trögt Kalmar som släppte ytor. Efter 2-0 kunde Kalmar kravla sig upp på tå och hade sin bästa period efter paus. David Elm fick chanser och kapten Tobias Eriksson var rörlig. Men Mattias Bjärsmyr punkterade matchen men en vacker träff efter frispark i den 68:e minuten. IFK Göteborg är tillbaka på rätt spår efter en tung vecka med derbyförlust och kritik. Vindarna blåser IFK:s väg och fansen är med. Men för att citera en före detta IFK-tränare: "Det gäller att inte åka med i den känslomässiga hissen". Det var ett steg i rätt riktning. Men det var mot ett Kalmar FF som famlar.

Jury: Petra Thorén, Gamla Ullevi