’Blåvitts’ kross – efter krisveckan

Foto: BILDBYRÅN

avPetra Thorén

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg punkterade matchen med en fräck frisparksvariant.

Hjärna och skådespelare: Mads Albaek.

– Det är en dansk variant, säger mittfältaren efter 3-0 mot Kalmar FF,

IFK Göteborgs danska mittfältare Mads Albaek var på söndagen med i spel igen efter en skadeperiod och tre missade matcher.

Han var tillbaka med besked.

I den fjärde minuten glidtacklingsbröt han en boll. IFK ställde om och Sören Rieks gjorde 1-0.

Är det så man sätter en standard i en match?

– Yes, säger Mads Albaek nöjt.

– En sådan tackling som slutar med mål ger ju extra energi för laget. Framförallt för publiken.  Det var väldigt positivt för mig och för laget, fortsätter han.

Han var matchens gigant och visade vilken betydelse han har för IFK Göteborgs spel - både defensivt och offensivt.

Spelade förvånad

Han drog upp anfallet och spelade ut till Henrik Björdal som hittade Tobias Hysén före 2-0. När mötet mellan IFK Göteborg och Kalmar F stod och vägde i andra halvlek var det dessutom en dansk fräckis som låg bakom 3-0-målet.

I den 68:e minuten fick IFK Göteborg en frispark på högerkanten. Då klev Mads Albaek fram och flyttade bollen vilket fick domarteamet att reagera. Men dansken spelade förvånad.

När Mads Albaek väl lade ner bollen efter en stund väntade alla en inläggsfrispark av honom, men istället slog Mix Diskerud till bollen som via en Kalmar-försvarare hamnade hos Mattias Bjärsmyr som fick en drömträff.

”Det blir väl 50-50”

Efter succén berättade Mads Albaek om varianten.

– Vi har känt att vi borde bli bättre på fasta situationer så Mange (Magnus Edlund, assisterande tränare) och jag och de som är med där, tänkte kan vi göra något nytt. Kalmarspelarna som stod framför mål undrade kanske vad vi höll på med. Och när man släpper bollen går det fort. Det är dansk variant, från mitt gamla lag. Det blir väl 50-50 för Mange och mig, jag tar lite cred...

Mattias Bjärsmyr var nöjd med varianten, som lät honom sätta punkt för en turbulent vecka med ett vackert mål.

– Det är en grej vi har haft med oss. Någon match har vi inte kört den. Vi är allt lite luriga..., säger lagkaptenen efter 3–0 mot Kalmar FF.

ARTIKELN HANDLAR OM