Bekräftar: En av två misstänkta gripen

Tysk polis efter attacken mot Dortmunds spelarbuss: Kunde gått mycket värre

FOTBOLL

En person har gripits efter attacken mot Borussia Dortmunds spelarbuss, bekräftade den tyska åklagarmyndigheten på onsdagen.

Totalt ska två personer stå misstänkta för delaktighet i dådet som nu utreds som en terrorattack.

– Sprängladdningarna innehöll metallstift så vi ska vara glad att inget värre hände, säger Frauke Köhler, presstalesperson vid åklagarmyndigheten.

Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Polisen misstänker islamistiska terrorister efter tisdagens attack mot fotbollslaget Borussia Dortmunds spelarbuss. Det bekräftade åklagarmyndigheten vid en presskonferens på onsdagen.

”Behandlas som en terrorattack”

– Vi behandlar det här som en terroristattack. En islamistisk bakgrund är möjlig. Två misstänkta har identifierats. Deras lägenheter har genomsökts och en person har gripits, säger Frauke Köhler, presstalesperson vid åklagarmyndigheten, på en presskonferens.

Däremot vet polisen ännu inte om de brev som hittats i anslutning till bussen är äkta. I de kräver brevskrivaren bland annat att Tyskland drar tillbaka sina bombplan från Turkiet och att USA stänger flygbasen Ramstein i Tyskland.

– Vi har ännu inte slutgiltigt tagit ställning i den frågan, säger Köhler.

Samtidigt avfärdade polisen de misstänkta kopplingarna till vänsterextremister som bland annat Die Welt skrivit om.

Attacken mot Borussia Dortmunds spelarbuss beskrivs av tyska tidningen Bild som välorganiserad. Tre sprängladdningar hade gömts vid en häck – bortom övervakningskamerornas synfält – och detonerades koordinerat när spelarbussen passerade.

– Sprängladdningarna hade en sprängverkan på mer än 100 meter.

Bild spekulerar i två möjliga anordningar: Antingen att laddningarna avfyrades manuellt (med mobiltelefoner eller fjärrkontroller) av gärningsmännen som i så fall måste haft uppsikt över platsen. Det andra alternativet är att någon form av tryckplatta eller sensor monterats på laddningarna. Det är dock uppgifter polisen inte kommenterade på onsdagens presskonferens.

”Innehöll metallstift”

Något som beskrivs som extra bekymmersamt är att detonationsanordningarna som användes var ”av militärt slag”. Det ska enligt Bild ha bekräftats av utredarna som beskriver hur bussens omfattande skydd – bland annat pansarglas – kan ha avvärjt en riktig tragedi. Försvararen Marc Bartra var den enda som skadades i attacken men spanjoren undkom relativt lindrigt med en fraktur i armen och skärskador.

– Sprängladdningarna innehöll metallstift så vi ska vara glad att inget värre hände. Ett av stiften sitter kvar i huvudstödet på en av stolarna så det kunde ha gått mycket värre, säger Frauke Köhler.

Champions League-matchen mot Monaco sköts efter attacken upp knappt ett dygn och Dortmund förlorade mötet med 2–3 med inrikesministern Thomas de Maiziere på plats. Tidigare hade förbundskansler Angela Merkel hyllat den stora solidariteten bland lagens fans och fördömt attacken som ’en motbjudande handling’.