AIK Fotboll

AIK, Djurgården och Hammarby med initiativ tillsammans

Av: 

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Föräldrar som pressar sina barn eller domare upplevs som ett problem inom fotbollen.

AIK, Hammarby och Djurgården sluter nu upp i ett gemensamt initiativ för en positiv kultur kring ungdomsfotbollen.

– När barn spelar fotboll så handlar det om deras kärlek till fotbollen. Inte våra förväntningar, säger Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel.

Uppförandekoden ”Fotbollskoden” är till för fotbollsföräldrar och fotbollsföreningar och har utvecklats av Stockholmsrivalerna Djurgården, AIK och Hammarby tillsammans med partnern Volkswagen.

Den är till för de föreningar som inte har färdigutvecklat egna koder på barn- och ungdomssidan och lyder:

”Jag som som förälder ska göra mitt yttersta för att stötta mitt barn, andras barn, ledare, domare, funktionärer och föräldrar i samband med träningar och matcher – genom ett positivt engagemang.”

Föräldrar som pressar sina barn och domarna på plan upplevs som ett problem av många, vilket en nationell undersökning som SSI gjort på uppdrag av Stockholmsklubbarnas samarbetspartner, som varit med och tagit fram uppförandekoden, visar.

8 av 10 föräldrar som varit med i undersökningen (som drygt 1000 föräldrar svarat på) upplever problem med överengagerade föräldrar som pressar sina barn för hårt eller kritiserar unga domare och ledare högljutt.

Viktigt för klubbarna

För Hammarby betyder fotbollskoden att de kan förankra ett dokument som beskriver hur föräldrar ska stötta sitt barn, och stärka ungdomsfotbollen.

– Arbetet med vår värdegrund är ett av, om inte det viktigaste, arbetet som våra ledare och vi som klubb jobbar med. En del av värdegrunden är såklart riktad mot hur våra föräldrar agerar, och för att tydliggöra föräldrarnas ansvar så har vi tagit fram ett dokument som beskriver hur våra föräldrar skall stötta sitt barn i vardagen, inför, under och efter träning och match, säger Peter Kleve, föreningschef i ett pressmeddelande.

Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel:

– Barn spelar fotboll för att de tycker det är roligt och för att bevara den glädjen gäller det att vuxna ledare och förädlar påminns ytterligare en gång om att när barn spelar fotboll så handlar det om deras kärlek till fotbollen. Inte våra förväntningar. Därför är det självklart för oss att dels påminna våra föräldrar en gång till om att deras positiva engagemang är ovärderligt och dels stå bakom fotbollskoden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK Fotboll

Djurgårdens IF Fotboll

Hammarby IF Fotboll

Allsvenskan i fotboll