Berg: Jag sa till honom att lugna ned sig lite

FOTBOLL

Inget fokus på målskillnad - från varken förbundskapten Janne Andersson eller spelarna.

Men lagkapten Andreas Granqvist satte ribban efter 1–0.

– Då kände jag att ”nu får ni nog bry oss”. När kaptenen börjar efter 15 minuter är det ett litet statement, säger Ola Toivonen.

– Jag sa till honom att lugna ned sig lite, säger fyramålsskytten Marcus Berg.

I veckan har det i media lagts stort fokus på Sveriges målskillnad, att laget skulle jaga mål mot Luxemburg. Men varken förbundskapten Janne Andersson eller spelarna har velat svara på frågor om mål.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYR N

Sverige vann mot Luxemburg med 8–0. Efteråt berättade förbundskapten Janne Andersson att han inte hade sagt åt spelarna att jaga mål.

– Jag har inte pratat målskillnad eller om att jaga mål - inte en enda gång den här veckan, säger Andersson.

”Nu får vi nog bry oss”

Även majoriteten av spelarna betonade att de inte hade diskuterat målskillnaden inför kvalmatchen mot Luxemburg. Det var lagkaptenen Andreas Granqvist som startade måljakten när han rusade fram efter straffen och hämtade bollen hos målvakten.

– ”Granen” börjar ju direkt. Då kände jag ”att nu får vi nog bry oss”, säger Toivonen.

Hur mycket brydde ni er om mål under matchen?

– Från början brydde jag mig inte, jag var mer ”ta det lugnt, vinn matchen”. Men när kaptenen gör så efter 15 minuter är det ett litet statement. Det var bra, vi körde på. Det var ingen stress på planen heller, vi körde vårt spel, säger Ola Toivonen.

”Det är inte bra”

Marcus Berg blev fyramålsskytt mot Luxemburg:

– Jag sa till honom att lugna ned sig lite. Det är inte bra att visa utåt att vi jagar, säger han.

Granqvist hade grupptabellen i huvudet när han sprang fram och hämtade bollen efter straffmålet.

– Vi hade inte diskuterat det (målskillnaden). Men vi vet hur tabellen ser ut och att målskillnaden kan avgöra. När vi fick 1-0 så tidigt fanns det mycket tid kvar och vi ville ha dit så många som möjligt, säger han.

FAKTA

LIVLINORNA

Grupp B: Körd

Grupp C: Liten svensk livlina

Nordirland är klar grupptvåa och möter Norge borta i sista. Tar Nordirland poäng där är man före Sverige. Förlorar Nordirland blir det målskillnadsaffär mot Sverige. I skrivande stund har Sverige sex plusmål mot Nordirland.

Grupp D: Svensk livlina

Vi förutsätter att Serbien slår Georgien och vinner gruppen. Då står andraplatsen mellan Wales och Irland som möts i Cardiff. Om Wales vinner hamnar de före Sverige. Om Irland vinner hamnar de på 13 poäng, samma som Sverige. Oavgjort så är Sverige före tvåan i denna grupp.

Grupp E: Liten svensk livlina 

Polen vinner gruppen om de tar poäng mot Montenegro. Danmark troligen tvåa. Tar danskarna poäng hemma mot Rumänien kommer de före Sverige. Förlust för Danmark och man står också på 13 poäng – målskillnad där också.

Grupp F: Svensk livlina 

England har säkrat förstaplatsen. Skottland är tvåa och möter Slovenien i sista. Vinner Skottland är de före Sverige. Poängtapp och Sverige är bättre.

Grupp G: Körd

Grupp H: Stor svensk livlina 

Belgien har säkrat förstaplatsen. Grekland är tvåa och har Gibraltar i sista matchen. Men Gibraltar är jumbo, så det resultat kommer strykas. Det innebär målskillnadsaffär mellan Grekland och Sverige. Sverige har +11 inför sista matchen, Grekland har +5. Sverige kan alltså förlora med 0-5 mot Holland och ändå komma före Grekland som bättre tvåa.

Grupp I: Svensk livlina 

Andraplatsen står mellan Ukraina och Kroatien som möts i Kiev (förutsatt att Island slår Kosovo, vilket de lär göra). Bäst för Sverige här är ett kryss, då är Blågult före tvåan, som i så fall blir Kroatien. Om något lag vinner går de före Sverige.

Se Sveriges matcher på Kanal 5 – och hela VM-kvalet på Eurosport Player