Ändringen som gav vändningen: ”Det gav resultat”

SAITAMA. Australien hade gjort sin hemläxa.

Men då svarade Sverige med några skruvdrag i pausvilan.

När slutsignalen gick var därmed en vändning ett faktum.

– Vi visste att vi skulle göra något mål till, säger Sofia Jakobsson.

Det rådde ingen tvekan om att Australien, tränade av svenske Tony Gustavsson, hade läst på inför lördagens match i Saitama.

Redan från avspark stod det klart att de ytor som USA bjudit på i premiären var ett minne blott för den svenska offensiven, som inte alls hittade rätt till en början.

Bland annat var det tydligt att Australien hade stilstuderat den svenska högerkantens framfart senast.

– Ja, samtidigt kommer jag runt två gånger och kan spela in bollen. Så det känns ändå som att vi kunde hantera det, säger Sofia Jakobsson, som utnyttjade de möjligheter hon fick med två markburna assist.

Samtidigt fanns det mycket förbättringspotential efter de första 45 (eller till och med 50) minuterna.

– Vår press blir lite för låg i första halvlek. Det blir bättre när vi kan få till en högre press på dem och stressa dem, säger Jakobsson.

Vad sa ni till varandra i pausvilan?

– Att vi behöver spela lite snabbare, vara lite aggressivare. Komma upp med laget och sätta högre press. Det gav resultat.

”Starkt av oss”

Även Kosovare Asllani märkte av att Australien var pålästa.

– De hade så klart studerat oss. Det tog lite tid för oss att läsa det. När vi väl gjorde de fick vi till ett effektivare anfallsspel och gör fyra mål mot ett väldigt starkt motstånd. Väldigt starkt att vinna här med 4–2, säger Asllani efter sin 150:e landskamp.

En landskamp där hon var välbevakad av motståndet.

– Jag har ju fler och fler spelare på mig för varje match. Så man får ju försöka hitta sina vägar.

Någon som verkligen hittade vägen, mot målet, var Fridolina Rolfö.

– Det var skönt att få smälla dit den. Jag gillar att komma i dem lägena, nu fick jag mycket yta och tid på mig, säger Rolfö efter att ha dundrat in två av fyra svenska mål.

Ni växlade upp?

– Jag tycker framför allt att de var aggressiva och vann flest dueller. De gör en bra match och ger absolut en eloge till dem. Men starkt av oss att hämta oss under matchens gång.

”Enormt mycket klipp”

Rolfö fortsätter med att konstatera att det, även om det gav lika många poäng, var en klart annan upplevelse än den mot USA senast.

Det här är olika matchbilder (jämfört med USA) och olika spelsystem. Sånt lär man sig av. Man trodde på förhand att det skulle vara ganska lika matcher, Australien och USA är ganska lika i sina spelstilar. Men det blir ganska olika matchbilder. Så vi får plocka med oss de lärdomarna. Vi visste att vi kunde mycket mer.

Förbundskapten Peter Gerhardsson är i alla fall tacksam för allt studiematerial som denna match gav enligt honom.

– Det här är modern fotboll. Man kanske vill att det ska vara statiskt och att man ska se linjerna. Men när vi spelar så här och Australien spelar så här så vet man inte riktigt vad som ska hände. Det bara smäller. När man sätter sig och tittar på den här matchen kommer det vara enormt mycket klipp man kan plocka ut.

Kosovare Asllani.
Kosovare Asllani.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.