Gerhardsson vill ha fler lag i OS: ”Det är nummer ett”

TOKYO. Poängtapp eller rent av en förlust är inte hela världen i damernas OS-turnering.

Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson sågar upplägget.

– Tycker lätt man skulle kunna ha några lag till här, säger han.

Solen steker på Tokyos Olympiastadion när Peter Gerhardsson och det svenska landslaget gör entré. Det är dagen före OS-premiären mot USA och spelarna får chansen att känna på gräset.

Sverige är ett av blott tolv lag, fördelade på tre grupper, i den här OS-turneringen. På herrsidan är det 16.

– När herrarna har en lite b-betonad U23-turnering och vi kommer med de absolut bästa spelarna i världen så tycker jag lätt att man skulle kunna ha några lag till här, säger förbundskapten Gerhardsson.

Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson under tisdagens träning i Tokyo.
Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson under tisdagens träning i Tokyo.

Dåligt gruppspel i Rio

För fem år sen tog svenska fotbollslandslaget silver i Rio. Många minns straffrysarna mot USA och Brasilien. Det som samtidigt ofta glöms bort är ett svagt gruppspel.

Sverige gick vidare efter en knapp seger mot Sydafrika i premiären, 5–1 förlust mot Brasilien och 0–0 mot Kina. De gjorde det som en av de bästa treorna.

– Det är så turneringen är uppbyggd så någonstans får man bara gilla att det är så. Med tanke på när det gick som det gick i förra OS där vi inte lyckades prestera under gruppspelet men växte under turneringen, säger Caroline Seger och fortsätter:

– Jag har varit med i många mästerskap där det varit tvärtom också där man har gått bra i mästerskapet men inte gått längre än gruppspelet där det har tagit slut så att jag vet inte vad som är rätt eller fel och jag vet inte vilken man ska välja.

Två av tre grupptreor tar sig till kvartsfinal. En dålig gruppspelsmatch behöver därför inte innebära så mycket i slutändan.

– Jag tycker det ska vara som på herrsidan. Det är nummer ett, att det skulle vara 16 lag. Då blir det fler som åker ur i gruppen inför kvartsfinal, säger Peter Gerhardsson.

Regerande mästarinnorna saknas

Från Europa är det de tre europeiska lag som placerar sig bäst på VM som får spela OS. Det innebär att såväl Frankrike som regerande mästarinnorna Tyskland saknas. Något som Bayern München proffset Hanna Glas fått höra en del om då det var just Sverige som slog ut Tyskland i VM för två år sen.

– Det har blivit lite gliringar ibland i laget. De bara just det, du ska på OS ja…, skrattar Glas.

– Men nä, de är ändå glada för min skull. Många i laget har skrivit nu inför OS. De hejar på mig. Sen har vi en holländska i laget och de säger väl kanske samma sak till henne.

Sverige premiärspelar mot världsettorna USA 10.30 på onsdag.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.