Allsvenskan i fotboll

Hemligheten bakom AIK:s seger: ”I dag var det högljutt där inne”

Av: 

Hugo Månsson

Per Bohman

FOTBOLL

Busvisslingar och burop i pausen från läktarna.

Alexander Milosevic tyckte att supportrarna hetsade upp sig i onödan.

– Det är många vid sidan som inte har så stor erfarenhet från allsvenska matcher eller ens fotbollsmatcher. Det är mest Football Manager. Så de blir stressade, ler matchhjälten efter segern mot Kalmar FF.

Gästerna från Småland inledde matchen klart bättre. Kalmar FF ägde bollen och dominerade stundtals spelmässigt, utan att för den sakens skull skapa några farliga målchanser.

– Spelmässigt ska vi vara nöjda. Vi kanske inte dominerar men äger bollen. AIK-spelarna och publiken blev väldigt frustrerande. Det blev mycket negativt snack i deras lag som gav oss energi, säger säger bortalagets högerspringare Piotr Johansson.

”De kan rulla hur mycket som helst”

Hemmapubliken var uppenbart missnöjd och delar av supporterkollektivet buade och visslade. Alexander Milosevic menar att irritationen till viss del beror på okunskap.

– Vi hörde i halvtid hur de visslade. Men jag hade den här känslan om att det kommer lösa sig. Man har den ibland. Det var inte så farligt, det Kalmar gjorde, säger Milosevic och fortsätter:

– Första halvlek är inte den bästa från vår sida, men det är ändå vi som skapar två målchanser. De skapar noll. Fotboll handlar om chanser och mål. Sedan kan man rulla runt bollen hur mycket som helst.

Blir folk ”lurade” av ett stort bollinnehav?

– Vi har många spelare med stor erfarenhet. Men det är många vid sidan som inte har så stor erfarenhet från allsvenska matcher eller ens fotbollsmatcher. Det är mest Football Manager. Så de blir stressade. Det kanske blir lite panik för att Kalmar hade mer boll än oss. Men det var inte så farligt, tyckte inte jag.

”Bär oss till en seger”

Efter matchen berättar Milosevic om de hårda ord under pausvilan.

– Det var högt i tak. Högljutt. Från många spelare. Det är många som höjer rösten. Man måste klara höga krav i AIK, annars får man svårt att överleva.

Sebastian Larsson höll med:

– Det var högljutt precis som det ska vara. Men det gäller att lugna ner sig snabbt så att det blir konstruktivt. Det blev det också. Det visar att folk bryr sig också.

Milosevic är dock tydlig med att supportarna – liksom laget – höjde sig efter paus.

– Det är roligt. Det är höga krav i AIK. Vi är förstås starkare med publiken bakom oss. Det var lite bussvisslingar när vi gick ut i pausen. Men sen när vi kom ut igen så var publiken tillbaka också. De gör sitt jobb och bär oss fram till en seger.

För ett mer aggressivt AIK fick bättre bett i pressen efter paus och tryckte delvis tillbaka Kalmar. Mycket tack vare Sebastian Larssons energi och individuella spetskompetens.

I den 53:e minuten slog Larsson en hörna som nådde Alexander Milosevic – som nickade i stolpen.

Hårda ord i pausen

Bara fem minuter senare skulle samma duo bli desto mer framgångsrik. Sebastian Larsson hittade återigen Milosevic med en hörna – och denna gång gick mittbackens nick i mål.

– Vi hade fler centimeter än Kalmar. Kommer det bra servar måste man vara där, konstaterar Milosevic.

Kalmar låg på för ett kvitteringsmål i slutet – men AIK lyckades i stället kontra in 2–0 genom Sebastian Larsson. Det har inte varit helt okomplicerat att hitta formen efter EM-slutspelet, menar veteranen.

– Det är mycket i skallen man får jobba när man kommer tillbaka till allsvenskan efter ett mästerskap. Man måste hitta energi och vara fulladdad till matcherna. Mentalt har det varit lite slitigt och det visade sig förra matchen (mot Varberg), då jag blev riktigt trött tidigt i andra halvlek.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Allsvenskan i fotboll

LÄS VIDARE

Fem punkter: AIK-Kalmar FF

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

AIK Fotboll

Kalmar FF

Sebastian Larsson

Alexander Milosevic