Danska strejken avblåst – hotades av uteslutning

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

VARAZDIN. Efter strejken – nu blir det en VM-kvalmatch mellan Danmark och Ungern imorgon.

Sveriges gruppmotståndare slipper lämna walkover, vilket gläder de svenska spelarna.

– Jag tycker definitivt Danmark är en nation som ska vara med, säger kaptenen Caroline Seger.

Spelarföreningen och danska fotbollsförbundet har under en tid inte lyckats komma till en lösning i förhandlingarna om ett nytt avtal, och inför Danmarks VM-kvalmatch mot Ungern imorgon har förbundet bland annat gått och och letat nya spelare för att slippa lämna walk over.

Klockan 12 i dag var Danmark nämligen tvungna att namnge de 23 spelare som ska delta i morgondagens match och strax senare kom beskedet att det blir en match, skriver Ekstrabladet.

Det danska förbundet, DBU, och spelarföreningen har enats om ett delavtal.

”Bra för dansk fotboll”

– Det är mycket bra att vi nu kan koncentrera oss på matchen och så får vi förhandla vidare efter matchen. Det är naturligtvis inte en optimal uppladdning, men vi har tränat bra de senaste dagarna för att kunna bra förberedda till matchen, säger lagkaptenen Pernille Harder.

Danmark, som spelar i samma grupp som Sverige, hade riskerat uteslutning ur kvalspelet om de inte hade kommit till spel i matchen.

Något de svenska spelarna inte alls ville, även om det sportsligt sett skulle innebära en lättare resa mot VM.

– Man vill vara där för man är värd vara där. Det vore inte roligt att tjejer som väljer att ta strid för sin sak blir straffade. De har vunnit EM-silver och får höra av förbundet att vill att de ska i världstoppen, då behövs det ju en investering för att de kunna spela på den nivån, säger svenska målvakten Hedvig Lindahl.

”Ska vara med”

I Sverige pågår också förhandlingar och parterna är långt i från varandra, vilket rapporterats om tidigare. Men en strejk är långt borta i det svenska laget.

– Vi vill ha bättre kontrakt såklart. Det handlar om att alla tjejer att kunna göra detta på heltid. Om man nu ska kunna vara världsledande som även vårt förbund vill att vi ska vara så behöver det vara realistiska förutsättningar för alla, säger Lindahl.

Sverige möter Danmark i VM-kvalet 20 oktober och Caroline Seger hoppas att danskorna nu kan fortsätta kvalet.

– Jag tycker definitivt att Danmark är en nation som ska vara med. Med tanke på hur de presterade i EM hade man hoppats att ett förbund hade varit lite mer tillmötesgående, säger hon.

Bakgrunden till de danska spelarnas strejk är att de vill ha bättre förutsättningar, och spelarföreningen kräver bland annat att de de ska ses som anställda av förbundet.

Danmark möter Ungern borta i morgon, och Sverige spelar i sin tur en bortamatch mot Kroatien klockan 18.

ARTIKELN HANDLAR OM