AIK:s körde över Halmstad på Friends

FOTBOLL

AIK snittade blott 0,7 mål per match på Friends Arena.

Men mot Halmstad kom explosionen.

– Det känns väldigt viktigt. Det har varit sparsmakat med mål på hemmaplan, säger Rikard Norling efter 4-1 mot Halmstad.

Foto: KENTA JÖNSSON, BILDBYRÅN

AIK hade inför pågående omgång varit ett av allsvenskans fem sämsta hemmalag. Målskörden hade varit under all kritik: endast åtta mål på elva matcher och ett målsnitt på 0.7 gjorda mål per hemmafajt. Såväl Rikard Norling som spelarna har riktat kritik mot gräsmattan på Friends Arena som de menar försvårar för AIK:s snabba passningsspel.

”Den var som cement”

Innan mötet med Halmstad hade arenabolaget dock lagt en ny plan på Friends.

– Man kan lugnt säga att den är bättre än den förra. Det var ju därför de bytte. Innan var den stenhård, som cement. Men nu har killarna (planskötarna) gjort ett bra jobb. Den är fortsatt lite för hård, men hellre det än att den blir svampig, säger Rikard Norling.

Spelarna verkade i alla fall njuta på planen, för AIK körde över Halmstad före paus. Det stod 4-0 när domare Magnus Lindgren blåste för halvtid, men AIK hade bud på fem-sex mål till bara i den första halvleken.

Goitom: ”Magnifikt”

Vad betyder det att bjuda på en sån prestation just på hemmaplan?

– Det kändes viktigt. Det har varit sparsmakat med prestationer, resultat och mål här. Så det känns bra, säger Rikard Norling.

Målskytten Henok Goitom var mycket nöjd.

– 4-0 efter en halvlek i allsvenskan ... det är magnifikt. Senast vi var så här bra? AIK-Elfsborg 2015, sa Henok Goitom i C More efter den första halvleken.

Jagar Häcken och Örebro

Efter matchen utvecklar han för Sportbladet:

– Det här är nog det bästa vi har varit i år. Vi har varit riktigt bra både mot Hammarby och i dag mot Halmstad. Det är nog kanske våra två bästa insatser vi gjort i år, men framför allt för att hela laget fungerar i pressen. Då blir offensiven bra, säger han och fortsätter:

– Det enda vi behöver vara är lite mer kliniska i avsluten. För vi skapar ju väldigt mycket chanser.

Nu jagar AIK vidare efter en Europaplats.

– Det finns inget som helst utrymme för att ta en massa kryss. Vi måste vinna matcherna för vi har satt oss i en sån situation. Och just nu vinner de andra topplagen Djurgården och Häcken alla sina matcher.

ARTIKELN HANDLAR OM