Hodgsons första test: ”Måste visa att de bryr sig”

Foto: ALAN WALTER / X03818
FOTBOLL

Han fyllde 70 år i somras och funderade på att gå i pension.

Nu är Roy Hodgson tillbaka där allt en gång började – och ska försöka rädda nytt kontrakt för Crystal Palace.

– Jag vill se ett lag som visar fansen att de verkligen bryr sig, säger han till Sky Sports

Foto: Tim Ireland / TT / NTB Scanpix

Olof Palme, skolan och sjukvården. När Roy Hodgson listar grejer som han gillar med Sverige i sitt Sommarprat i P1 handlar det nästan uteslutande om sådant som bygger på en stark kollektiv grund.

Inte så konstigt kanske, med tanke på 70-åringens fotbollsfilosofi. När tränaren anlände till Halmstad 1976 sågs hans stabila 4–4–2 och zonförsvar som nytänkande.

Mycket har hänt sedan dess. För lite mer än ett år sedan försvann han i princip helt från rampljuset efter Englands EM-fiasko i åttondelsfinalen mot Lars Lagerbäcks Island.

Tillbaka i Palace

Men Roy Hodgson och hans idéer består och efter en lång tränarkarriär är han tillbaka i Crystal Palace, klubben han själv spelade i som aktiv.

– Det här var mitt lag när jag var liten och jag kommer ihåg när jag såg matcherna på läktarplats på Holmesdale Road. Det gav mig många kära minnen, sa Hodgson i samband med presentationen tidigare i veckan.

Engelsmannen efterträder en holländare som aldrig riktigt fick chansen. Efter endast fyra ligamatcher tvingades Frank de Boer lämna tränarposten, ett beslut som skapade rabalder bland fotbollstyckare världen över.

Nu blir Hodgsons uppgift att göra det som De Boer inte lyckades med: vinna matcher. Crystal Palace står i nuläget inte bara på noll poäng utan har dessutom inte gjort några mål.

– Just nu har vi mycket att göra innan jag känner mig säker på att alla spelare vet sina roller, vad jag är ute efter och vill att de ska göra, säger Roy Hodgson till Sky Sports.

Möter Southampton

Under lördagen ställs man mot Southampton. Laget, med Mauricio Pellegrino som tränare, har blandat och gett resultatmässigt. En vinst, två oavgjorda och en förlust.

Pellegrino är, liksom de flesta, bekant med den klassiska Hodgson-stilen.

– Men allt ändras när du har en ny grupp av spelare, säger tränaren.

I Crystal Palace är Ruben Loftus-Cheek och James Tomkins tillbaka efter sina respektive skador.

– Vi har förlorat fyra matcher, den senaste har jag studerat väldigt noggrant. Jag förväntar mig att spelarna visar karaktär och kämparglöd på lördag, säger Roy Hodgson.

ARTIKELN HANDLAR OM