Norling vill banta: ”Minst en för mycket”

Foto: TT/Bildbyrån
Anton Salétros & Christos Gravius
FOTBOLL

DUBAI.

Simon Thern, Kristoffer Olsson... och fem till.

Nu vill Rikard Norling banta truppen.

– Det är minst en innermittfältare för mycket. Så är det verkligen. Fem stycken är det optimala, säger tränaren.

I Dubai finns det ett överflöd av sand, lyx, skyskrapor... och innermittfältare från AIK. I träningsmatchen mot FC Midtjylland startade Johan Blomberg, Amin Affane och Stefan Ishizaki. På bänken fanns stjärnförvärven Kristoffer Olsson och Simon Thern samt egna talangerna Anton Salétros och Christos Gravius. Samtliga håller god eller hög allsvensk nivå.
En välsignelse men också ett problem för tränaren Rikard Norling.

”Optimalt på mittbackssidan”

Kan man ha för många innermittfältare?

– Vi har minst en för mycket. Så är det ju. Vad gäller balansen i truppen så är det så. Hur vi tränar och så vidare. Då är det viktigt att de som är femma, sexa och sjua i rankningen känner att träningen är bra.

Hur många centrala mittfältare är optimalt?

– Vi kommer behöva fem innermittfältare som får spela i princip varje match. Det är det antalet som krävs. Därför är det optimalt på mittbackssidan just nu.

Låna ut Gravius?

Där har tränaren en fin balans med Per Karlsson, Nils-Eric Johansson, Sauli Väisänen, Jesper Nyholm och Noah Sonko Sundberg.

Men på mittfältet är alltså situationen mer problematisk. Närmast till hands ligger möjligen att låna ut Anton Salétros eller Christos Gravius – som inte ens fick hoppa in mot Midtjylland. Enligt Sportbladets uppgifter har Gif Sundsvall tidigare visat stort intresse för att låna Gravius under säsongen, men det blev inte verklighet.

Salétros: ”Vill fajtas”

AIK-produkten Anton Salétros, som de senaste säsongerna erbjudits rikligt med speltid, får nu finna sig i en plats långt bak i hierarkin.

– Det handlar väl om att kämpa om en plats i laget eller gå ut på lån. Som läger är nu vill jag fajtas hårt om en plats i startelvan. Det är inspirerande att få lira med såna som Thern och Olsson.

Samtidigt...

– Jag behöver ju också speltid. Vi får se vad som händer. Jag är beredd att kämpa för det, avslutar Salétros.

ARTIKELN HANDLAR OM