Sportchefen har sålt spelare för cirka 150 milj kronor

FOTBOLL

När Bosse Andersson, 48, tog över som sportchef i Djurgården var elitlicensen i fara.

Enligt Sportbladet gjorde sportchefen sin största affär i dag – sålde Michael Olunga för cirka 40 miljoner kronor.

– Det blev fullständig bingo för spelaren och Djurgården, säger Andersson.

Bosse Andersson kom tillbaka till Djurgården vintern 2013 och tog över som sportchef igen. Då var klubben i ekonomisk kris.

I flera år hade Dif gått back miljontals kronor och en gåva på cirka 15 miljoner kronor räddade klubbens elitlicens det året. Djurgården sålde både Daniel Amartey och Erton Fejzullahu under 2014 för att över huvud taget kunna betala löner och gå runt.

– Affärerna var totalt nödvändiga. Vi hade inte klarat elitlicensen på sikt annars, sa Bosse då.

Gjort flera stora försäljningar

Så illa var det i Djurgården 2014. Men så ser det inte ut i dag.

Bosse Andersson har varit med och vänt skutan i Djurgården.

Förutom Amartey och Fejzullahu har sportchefen sålt Simon Tibbling, Christian Rubio Sivodedov, Emil Bergström, Omar Colley och Sam Johnson.

Plus självklart klubbens största affär enligt Sportbladet – försäljningen av Michael Olunga.

Det pratas om en prissumma på 40 miljoner kronor. Anfallaren har skrivit på för Guizhou Hengfeng Zhicheng FC - övergången blev officiell i dag.

– Vi hade inga planer på att sälja Michael Olunga. Vi märkte att det var ett ganska stort intresse. Att driva en klubb har sina utmaningar och när en sådan här möjlighet dyker upp så måste man göra det som är bäst för Djurgården, säger ”Super-Bosse” om affären och fortsätter:

– Det fanns andra klubbar som var intresserade av Olunga, men han ville komma till Djurgården, utvecklas och gå vidare. Nu gick det extremt snabbt och det blev fullständig bingo för spelaren och Djurgården. Så här är fotbollen och det är mitt ansvar att se till att vi är så bra som möjligt.

Foto: Pontus Orre och Bildbyrån

Kan ha sålt för 145 miljoner

Är det er största affär?

– Det har spekulerats mycket i media kring en prislapp. Men sådant kommenterar jag aldrig. Vi i Djurgården är nöjda med den här affären. Det ger oss en extrem trygghet i föreningen, och den ger energi för att vi på sikt ska kunna vara med och vara en av de starkaste föreningarna i landet.

Om man använder Transfermarkt som källa för försäljningssummorna för de sju av ovannämnda spelarna (Transfermarkt saknar prislapp på Christian Rubio Sivodedov) kommer man upp i en totalsumma på 15 300 000 euro, det vill säga 145 miljoner kronor.

– Det kan jag inte kommentera. Vi är nöjda med våra affärer och arbetar för att göra det som är bäst för Djurgården, säger Bosse Andersson.

Om man räknar med Christian Rubio Sivodedov borde summan passera 150 miljoner kronor. Men prissummorna har inte bekräftats av någon, utan är hämtade från tyska Transfermarkt.

FAKTA

Försäljningar som gett nästan 150 miljoner kronor

Daniel Amartey, 22.

Kommentar: Kom till klubben januari 2013. Såldes sommaren 2014. Dif fick även knappt tio miljoner kronor när FC Köpenhamn sålde honom vidare till Leicester.

Prislapp: 17 miljoner kronor.

Erton Fejzullahu, 28.

Kommentar: Värvades från NEC Nijmegen sommaren 2012. Gick till Beijing Guoan från Djurgården sommaren 2014.

Prislapp: 9,5 miljoner kronor.

Simon Tibbling, 22.

Kommentar: Kom till Djurgården från Brommapojkarna 2010 som 16-åring. Lämnade Dif vintern 2014 för holländska Groningen.

Prislapp: 12 miljoner kronor.

Christian Rubio Sivodedov, 19.

Kommentar: Började lira fotboll i Djurgården som sjuåring. Lämnade januari 2015. Sportchefen Bosse Andersson pratade om att det var en bra affär. Transfermarkt saknade prislapp på talangen.

Emil Bergström, 23.

Kommentar: Som 15-åring lämnade han Brommapojkarna för Djurgården. I februari 2016 såldes försvararen till ryska Rubin Kazan.

Prislapp: 10,5 miljoner kronor.

Omar Colley, 24.

Kommentar: I augusti 2014 värvades han in från finska KuPS. Augusti 2016 såldes han till belgiska Genk.

Prislapp: 16 miljoner kronor.

Sam Johnson, 23

Kommentar: I december 2014 presenterades anfallaren som ny spelare för Djurgården. I januari 2016 såldes han till Kina.

Prislapp: 40 miljoner kronor.

Michael Olunga

Kommentar: Klar för Djurgården i februari 2016. Knappt ett år senare - 25 januari 2015 - blev det officiellt att anfallaren lämnar för Kina.

Prislapp: 40 miljoner kronor.

Källa: Transfermarkt.