Sportchefen har sålt spelare för cirka 150 milj kronor

När Bosse Andersson, 48, tog över som sportchef i Djurgården var elitlicensen i fara.

Enligt Sportbladet gjorde sportchefen sin största affär i dag – sålde Michael Olunga för cirka 40 miljoner kronor.

– Det blev fullständig bingo för spelaren och Djurgården, säger Andersson.

Bosse Andersson kom tillbaka till Djurgården vintern 2013 och tog över som sportchef igen. Då var klubben i ekonomisk kris.

I flera år hade Dif gått back miljontals kronor och en gåva på cirka 15 miljoner kronor räddade klubbens elitlicens det året. Djurgården sålde både Daniel Amartey och Erton Fejzullahu under 2014 för att över huvud taget kunna betala löner och gå runt.

– Affärerna var totalt nödvändiga. Vi hade inte klarat elitlicensen på sikt annars, sa Bosse då.

Gjort flera stora försäljningar

Så illa var det i Djurgården 2014. Men så ser det inte ut i dag.

Bosse Andersson har varit med och vänt skutan i Djurgården.

Förutom Amartey och Fejzullahu har sportchefen sålt Simon Tibbling, Christian Rubio Sivodedov, Emil Bergström, Omar Colley och Sam Johnson.

Plus självklart klubbens största affär enligt Sportbladet – försäljningen av Michael Olunga.

Det pratas om en prissumma på 40 miljoner kronor. Anfallaren har skrivit på för Guizhou Hengfeng Zhicheng FC - övergången blev officiell i dag.

– Vi hade inga planer på att sälja Michael Olunga. Vi märkte att det var ett ganska stort intresse. Att driva en klubb har sina utmaningar och när en sådan här möjlighet dyker upp så måste man göra det som är bäst för Djurgården, säger ”Super-Bosse” om affären och fortsätter:

– Det fanns andra klubbar som var intresserade av Olunga, men han ville komma till Djurgården, utvecklas och gå vidare. Nu gick det extremt snabbt och det blev fullständig bingo för spelaren och Djurgården. Så här är fotbollen och det är mitt ansvar att se till att vi är så bra som möjligt.

Kan ha sålt för 145 miljoner

Är det er största affär?

– Det har spekulerats mycket i media kring en prislapp. Men sådant kommenterar jag aldrig. Vi i Djurgården är nöjda med den här affären. Det ger oss en extrem trygghet i föreningen, och den ger energi för att vi på sikt ska kunna vara med och vara en av de starkaste föreningarna i landet.

Om man använder Transfermarkt som källa för försäljningssummorna för de sju av ovannämnda spelarna (Transfermarkt saknar prislapp på Christian Rubio Sivodedov) kommer man upp i en totalsumma på 15 300 000 euro, det vill säga 145 miljoner kronor.

– Det kan jag inte kommentera. Vi är nöjda med våra affärer och arbetar för att göra det som är bäst för Djurgården, säger Bosse Andersson.

Om man räknar med Christian Rubio Sivodedov borde summan passera 150 miljoner kronor. Men prissummorna har inte bekräftats av någon, utan är hämtade från tyska Transfermarkt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.