Masstrejk i Spanien inför mötet med Sverige

Kaoset i Spaniens landslag fortsätter.

Två veckor innan ”La Selección femenina” ska spela mot Sverige strejkar 15 spelare och kräver bättre förutsättningar.

”Det påverkar vår prestation och följdaktligen även landslagets resultat”, skriver spelarna i ett öppet brev.

Spanska fotbollsförbundet (RFEF) meddelade nyss att de under torsdagen tog emot identiska mejl från 15 olika landslagsspelare, i något som kan beskrivas som ett massavhopp på grund av undermåliga förutsättningar i samband med landslagssamlingarna.

Det skedde med bara två veckor till den kommande träningslandskampen mot Sverige i Córdoba den 7 oktober.

Krävde spelarnas ursäkt

Under de senaste veckorna har spanska medier flera gånger rapporterat om de växande sprickorna i landslaget, och uppgett att förbundskaptenen Jorge Vilda saknar flera av spelarnas förtroende.

Enligt RFEF krävde spelarna att förbundskaptenen ska avgå och fotbollsförbundet svarade genom att hota med avstängningar.

”Vi kommer inte att ta ut spelare som inte vill bära den spanska tröjan. Förbundet kommer bara att ta ut hängivna spelare, även om det innebär att man tvingas spela med juniorer”, skrev RFEF under torsdagen.

Förbundet krävde också en ursäkt.

”Det här är mer än en idrottsfråga, det är en fråga om värdighet.”

Spelarna slår tillbaka

Under fredagen valde spelarna att sätta hårt mot hårt mot förbundet. Spelarna, bland annat Barcelona-stjärnan Alexia Putellas, har delat samma öppna brev i sociala medier.

”Inledningsvis beklagar vi spelare att RFEF har gjort privat kommunikation offentlig”, skriver spelarna.

De slår sedan tillbaka mot RFEF:s påstående om att de kräver förbundskaptenens avgång. Däremot kräver de bättre förutsättningar i samband med samlingarna.

”Det är därför vi skriver till RFEF att vi inte tänker bli uttagna förrän villkor som påverkar hur vi mår förbättras. Det påverkar vår prestation och följdaktligen även landslagets resultat”, skriver spelarna.

Spanska landslaget efter kvartsfinalförlusten mot England i somras. Arkivbild.
Spanska landslaget efter kvartsfinalförlusten mot England i somras. Arkivbild.
Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.