Tidigare storspelarna gör succé med Como

Publicerad 2024-04-04

Något håller på att hända söder om Comosjön, för Como 1907 är nära den största scenen igen efter 21 år ifrån finrummet.

Bakom framgången?

Framför allt två bröder från Indonesien – men också vänner från Arsenal som drömmer om Europaspel.

– Cesc har aldrig varit dum, säger Thierry Henry.

”Den moderna fotbollen” har länge varit närvarande.

Fotbollen där pengar är avgörande för framgång och där en ägare eller ägargrupp bestämmer över klubbarna på den högsta nivån.

Staden Como i norra Italien har fått känna på flera typer av fotboll under de senaste åren. Como 1907 gick upp till Serie B säsongen 2015, men sedan tog pengarna slut ett par år senare och klubben tvångsdegraderades till Serie D.

Det fanns inte ens någon duglig träningsplan för laget, men för fem år sedan, i april 2019, kom den italienska fotbollens rikaste ägare in i bilden. Medie- och underhållningsföretaget SENT Entertainment och ägargruppen Bjarum köpte Como 1907 och betalade av skulderna.

Inte konstigt – med tanke på att konglomeratet ägs och drivs av Michael Bambang Hartono och Robert Budi Hartono som är rikast i Indonesien tack vare cigarettföretaget som de ärvde av sin far.

Cesc Fabregas.

Fàbregas är tränare

På fem år har mycket hänt.

I måndags vann Como 1907 mot Südtirol, vilket skickade upp klubben på andra plats i Serie B:s tabell. Med sju omgångar kvar att spela har Como 1907 en direktplats till Serie A, och om man skulle halka ner i tabellen finns fortfarande chansen till Serie A-spel via playoff.

– Jag vet att perfektion inte existerar men jag vill göra allt så bra jag bara kan, säger tränaren i en intervju med Sky Sports.

Han heter Cesc Fàbregas.

Den tidigare storspelaren avrundade karriären med spel i Como, men fullföljde inte sitt kontrakt.

– Allt har hänt lite snabbare än jag förväntade mig. Jag ville spela i två säsonger men det blev bara en. Jag tyckte inte att det var roligt längre. Jag bestämde mig för att göra något annat som var väldigt spännande, säger Fàbregas.

Stor koppling till Arsenal

Dan Corneliusson och Stefan Andreasson i all ära, men Fàbregas är den störste utländske spelaren som någonsin spelat i Como 1907, som har totalt 14 säsonger i Serie A (den senaste 2002/2003).

Fàbregas tog över det äldsta juniorlaget förra sommaren, men blev uppflyttad till A-laget redan i november när tränaren Moreno Longo fick sparken. Eftersom Fàbregas fortfarande inte har rätt utbildning tillät förbundets regler bara att han var huvudtränare i en månad, så numera är Osian Roberts huvudtränare på papperet – med Fàbregas som assistent.

Fàbregas trivs i Como.

Det finns en röd Arsenal-tråd som löper genom klubben.

Fàbregas ingår även i ägargruppen, precis som Thierry Henry gör.

När Henry gick sin tränarutbildning leddes den av Osian Roberts.

Roberts som tidigare jobbat som assisterande tränare för Arsenal-profilen Patrick Vieira.

Idén om att gå in i Como 1907 kom från Henrys och Fàbregas agent Darren Dein, som är son till Arsenals tidigare vice ordförande David Dein.

Ytterligare en koppling till London finns i den tidigare Chelsea-spelaren Dennis Wise, som är klubbpresident.

Henry hyllar Fàbregas

Bakom succén ligger inte några spenderade jättesummor, trots de rika ägarna. Utan flera spelare som varit med länge spelar kvar i laget, som är tillspetsat med en del Serie A-rutin i spelare som Simone Verdi och Patrick Cutrone.

Och så förstås Cesc Fàbregas. Thierry Henry beskriver Fàbregas som en tränare som ”gör allt” i klubben.

Sedan spanjoren tog över som tränare har Como 1907 gått från att försvara sig långt ner på egen planhalva och inte ha särskilt mycket bollinnehav till att pressa högt upp i planen och äga bollen.

Thierry Henry försöker att inte klampa in för mycket på tränarnas ansvarsområde, men blir ”mer och mer involverad” i klubben.

– Min huvudsakliga uppgift är att träna Frankrikes U21-landslag och försöka vinna guld (OS i Paris i sommar) med U23-laget, säger Henry till The Athletic.

Han har alltid trott att Fàbregas skulle bli tränare.

– Cesc har aldrig varit dum. Han har det inte i sitt DNA. Jag spelade med honom och han tänker, så jag trodde alltid att han skulle stanna kvar inom fotbollen, säger Henry.

Thierry Henry och Ces Fabregas i Arsenal-tröjan, tillsammans med lagkamrater.

Drömmer om Europa

Como är en stad med ett par tusen invånare mer än Luleå och Como 1907 är en fotbollsklubb som just nu bygger upp sin träningsanläggning och infrastruktur.

– Alla runt klubben vill att den ska bli så välkänd som den är i staden. Men vi måste försäkra oss om att vi inte förlorar den familjära känslan, säger Henry till Sky Sports.

Han vill heller inte gå upp till Serie A och åka ut direkt.

– Det vi försöker göra är att se till att det är hållbart om och när vi går upp till Serie A. Det är inte upp och sedan ner och försvinna i tio år, säger Henry till The Athletic.

Fàbregas ser en lång resa framför sig.

– Man kan inte tro det men det är mycket jobb som måste göras. Jag delar samma tankar och vision som ägarna och det vi vill göra är stort och kommer ta tid, säger han.

Klubben har aldrig vunnit någon stor titel.

– Det här är så klart en dröm, men jag skulle älska att sitta här om tio år och säga: ”Kommer du ihåg när vi pratade om Como? Nu ska vi spela vår första match i Europa”, säger Henry.

På lördag väntar en toppmatch mot US Catanzaro, som kan ta Como 1907 lite, lite närmare målet.